Sfaturi la cumpararea apartamentelor noi:3. Care ar trebui sa fie criteriile in alegerea unui apartament?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

(partea a2-a, pentru prima parte faceti click aici)

6. Ce trebuie sa aveti in vedere cand alegeti cartierul?

Multi nu vad imaginea de ansamblu atunci cand investesc intr-o proprietatea noua. Vad doar apartamentul lor, dar nu si locul unde acesta se va afla. Femeile sunt cele care se indragostesc in special de un loc (datorita compartimentarii spatiului, finisajelor, mobilei etc) fara sa se concentreze deloc pe ceea ce se afla in proximitate. Este evident ca veti verifica daca exista scoli in zona, poate de asemenea un mall sau un centru comercial. Dar in afara acestor elemente de baza, mai faceti inca un lucru. Inainte de a o achizitiona, mergeti pe jos in imrejurimile proprietatii. Faceti-va putin timp, o data dimineata si alta data seara. Poate si in week-end. Intrebati prin imprejurimi, vorbiti cu viitorii dumneavoastra vecini. Gasiti un pretext si deschideti o discutie. Sunt acestia fericiti? Cu ce problem se confrunta acestia? Cel mai probabil, fericirea lor va fi si fericirea dumneavoasta, lucru valabil si legat de problemele lor.

7. Metrii patrati construiti si matrii patrati utili sunt doua povesti total diferite. Si nu uitati de cota indiviza din terenul pe care este construit cladirea.

Apartamentele romanesti vechi nu sunt masurate in metri patrati sau construiti, este doar o suprafata, care este ce utila. Cea construita nu este masurata deoarece in perioada comunista Statul era cel care prelua pierderile din toate spatiile comune ale cladirii. Astfel, daca vreti sa comparati pretul unui apartament vechi cu cel al unuia nou, ar trebui sa retineti ca apartamentul nou include mult mai mult spatiu decat cel vechi.

Daca achizitionati o proprietate accesand un imprumut, banca dumneavoastra va va reaminti ca aveti de asemenea drepturi si asupra terenului pe care este construita cladirea. Daca se intampla sa achizitionati cu bani gheata, nu uitati despre aceasta cota. S-ar putea sa nu vi se para important in momentul achizitiei, dar in cazul in care nu o aveti, poate fi considerata ca o lipsa importanta din titlul de proprietate si astfel scade valoarea aprtamentului dumneavoastra. (Inutil sa mai spun ca fara aceasta cota in cazul in care cladirea se prabuseste, indiferent de motiv, ramaneti cu mobila si cada de baie…)

8. Casa scarii, liftul si zonele interioare. "Cosmetica"

Daca acestea se afla intr-o stare deplorabila, de obicei va da o prima impresie despre ce sa va asteptati sa vedeti sus, in apartamentul dumneavoastra. Este casa scarii curata ? Sunt geamuri sparte pe undeva ? Si ghena de gunoi ? Emana aceasta un miros urat sau nu?

Imi este totusi frica de cateva lifturi vechi. Chiar sunt de parere ca ar trebui sa fiti suspcios in momentul in care achizitionati un apartament la etajul 5 sau mai sus si liftul arata ca unul de dinaintea celeilalte crize economice mondiale (1929).

O cladire fara lift ? Este o chestiune de gusturi. Cu siguranta nu ale majoritatii.

9. Locuri de parcare si depozitare: avem nevoie de ele mai mult decat vrem sa recunoastem

Sunt multi cei care pretind « a nu fi interesati » de locurile de parcare. « Da, este important dar nu imi ajunge bugetul ». Realitatea este ca noi toti avem nevoie de un loc asigurat pentru a ne parca masina. La blocurile noi sa fie in interiorul proiectului (ideal). La cele vechi, ar trebui sa solicitati ajutorul celui care vinde pentru a inchiria un loc de parcare de la administratia locala. Nu subestimati acest aspect. Sunt cartiere in Atena unde oamenii isi petrec 30 – 40 de minute in cautarea unui loc de parcare atunci cand revin de la serviciu. Romania calca pe urmele Greciei, asa ca…

Nu subestimati nici zonele de depozitare. Fiecare dintre noi are nevoie de spatiu in plus pentru a-si putea depozita lucrurile care nu ii mai sunt necesare. Ar trebui achizitionate la preturi mici si sunt de folos fiecarui utilizator final.

10. De ce vinde proprietarul?

"Nu imi pasa, vreau doar sa cumpar". Nu, nu este corect asa. Aflati de ce acesta isi doreste sa vanda si aveti pregatit jumatate din raspunsul la intrebarea de ce vreti dumneavoastra sa cumparati. Nu considerati acest lucru ca fiind unul evident, s-ar putea sa fiti surpinsi de motivele pe care vi le va spune. Daca unul dintre acestea este o minciuna sfruntata, atunci ar trebui sa va mai ganditi o data si dumneavoastra. Cunosc pe cineva care a dorit sa vanda deoarece administratorul era nebun, il descria ca fiind « psihopat ». Asa ca, ce credeti, v-ar placea sa ii cumparati proprietatea si sa va puneti si nervii dumneavoastra la incercare ?

Maine:

Sfaturi la cumpararea apartamentelor noi:

4. Ce ne spune o cladire despre apartamentul pe care vrem sa il cumparam ?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?