Greek Business Forum:“Am atins cel mai de jos nivel, dar revenirea va fi foarte lenta”

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

(partea 1)

Ziua de ieri a fost una speciala pentru mine. Revista Business Review (http://business-review.ro/), o publicatie de business de top din Romania in limba engleza a organizat a doua editie a evenimentului „Greek Business Forum” la Hotel Intercontinental. Asa cum mi s-a spus, acesta este singurul eveniment dedicate intreprinzatorilor greci din Romania, sub patronatul unui canal media de succes. Grupul de discutii a fost excelent:

  • Ioannis Paschalis, Ministrul Cancelar Grec pe probleme economice si comerciale (Ambasada Greciei in Romania)
  • Dimitris Spanodimos, Group Head Corporate Strategy Director, Marfin Bank
  • Jean Valvis, CEO si General Manager al Valvis Holding
  • Marios Klitou, CEO al Baker Tilly Klitou & Partners
  • Speranta Munteanu, Senior Director Business Recovery Services Leader pentru Europa de S-E al Price Waterhouse Coopers

De ce a fost evenimentul special pentru mine? Datorita faptului ca, pentru un asemenea grup de discutii excelent, Business Review m-a ales pe mine pentru rolul de moderator !

O discutie extrem de interactiva

Am participat la multe evenimente de gen, iar la unele dintre acestea fiind eu insumi vorbitor. O problema tipica pe care noi, ca si ascultatori o intampinam, este structura discutiei in sine. Un moderator prezinta participantii la discutii, care trebuie sa tina un discurs de 20 – 30 de minute care sa acopere o agenda generala.

Eu am hotarat sa incalc aceasta „regula”. Mi-am pregatit liste cu intrebari pentru fiecare dintre vorbitori pentru a-i determina sa discute despre anumite subiecte, acoperind o multitudine de subiecte intr-un ritm alert. Nu voi spune ca am reusit sau nu (cand vom publica inregistrarea video a evenimentului veti putea aprecia singuri) dar aceasta structura ne-a oferit ceva interesant : o discutie interactiva intre participanti, care au raspuns la peste 35 de intrebari si au dezbatut multe subiecte importante care afecteaza toti investitorii in prezent. Acestia ne-au mai oferit si un flux impresionant de informatii, impartasindu-ne secrete necunoscute noua pana in prezent, simplificand mecanisme complicate care ajuta la relansarea economiei si care ne influenteaza viata.

(Am ales sa va prezint cateva dintre ideile principale ale fiecaruia dintre vorbitori. Va voi prezenta ceea ce am inteles eu din spusele dansilor. Veti putea asculta raspunsurile exacte cat de curand, saptamana viitoare cand vom publica inregistrarea video).

Ioannis Paschalis: „Pe parcursul acestui an comertul Greco – Roman se va stabiliza, poate chiar va creste”

  • „Pe parcursul anului 2009 datele oficiale au aratat o crestere a capitalului investit de companiile grecesti in Romania de la 655 la 1.370 de milioane de euro, dublandu-se”.
  • „Acest fenomen s-a datorat bancilor grecesti care si-au majorat capitalul, companiei Cosmote, care a achizitionat Zapp si altor cateva preluari importante”.
  • „Comertul Greco – roman a resimtit intr-adeavr un declin, dar acest lucru s-a intamplat doar ca si o consecinta a crizei economice. Pe parcursul anului curent estimez o stabilizare si poate chiar o usoara crestere a acestuia „.
  • „Veti intalni greci in fiecare sector al economiei romanesti”.
  • „Nu sunt ingrijorat in privinta contractarii Investitiilor Straine Directe la inceputul lui 2010. Nu faceti o comparatie cu nivelul acestora din 2007 – 2008, acestea nu au fost perioade de normalitate”
  • „Nu cred ca bancile grecesti vor intampina problem majore, sistemul va ramane stabil, mai cu seama in urma intelegerii semnate Duminica”.

Dimitris Spanodimos: „Economiile noastre, sistemul nostru, nu vor inceta sa genereze crize – crizele financiare de obicei se intind pe o perioada mai indelungata, pana la 5 ani”

(Dl. Spandimos, unul dintre bankerii de varf din Balcani si nu numai, a supus analizei pentru audienta nu mai mult de… 25 de subiecte extreme de importante, dintre care eu am ales doar cateva).

  • „Economiile noastre, capitalismul insusi, genereaza din cand in cand crize. Am trecut prin mai mult de 150 de crize pe parcursul ultimilor 50 de ani”.
  • „Crizele politice de obicei se intind pe parcursul a 1-2 ani, dar cele financiare sunt mult mai indelungate, ajungand si pana la 5 ani”.
  • „Statele au imprumutat sume imense de bani pentru a ajuta sistemele bancare si investitorii sa supravietuiasca. Acum ele insele sunt ingropate in datorii si investitorii le ataca, incercand sa profite de pe urma situatiei”.
  • „De obicei, pe parcursul unei crize, datoria unu stat creste pana la 85% „.
  • „Eu cred cu tarie in teoria „efectului de revarsare”. Cand SUA si economiile vestice isi vor reveni, acestea o vor revigora si pe cea romaneasca „. (la care d-na Munteanu a comentat: „Atunci, peste cativa ani”)
  • „Bancile sunt foarte atente in prezent, incercand sa isi protejeze capitalurile proprii pentru a evita expunerea la riscuri”.
  • „Atata timp cat piata nu este stabilizata si preturile proprietatilor prezinta pericol pentru un viitor declin, atunci bancile nu acorda imprumuturi pentru imobiliare. Pentru ca isi doresc sa nu ramana fara bani”.
  • „Cand vedeti ca bancile isi deblocheaza capitalurile proprii, atunci vom avea un semn clar ca piata va incepe sa se puna miscare”.
  • „Pe parcursul lui 2010 am inceput sa vedem interesul manifestat de bancile romanesti in a analiza din nou proiectele de imprumuturi. Aceasta intentie este primul semn ca lucrurile se vor schimba. Nu in curand, dar se vor schimba”.

Maine:

Jean Valvis: „Cred in viitorul agriculturii romane”

Marios Klitou: „De ce nu schimbati directia economiei romanesti cu idei inovative?”

Speranta Munteanu: ” Nu mai visati la trecut. Adoptati o strategie „post criza” si implementati-o repede”

Jean Valvis catre Dimitris Spanodimos: „Bancile ar trebuie sa imparta riscul cu antrepenorii „(si ce a raspuns faimosul bancher)

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?