Sfaturi la cumpararea apartamentelor noi:10. Doriti sa achizitionati un apartament intr-un proiect in curs de construire? Avantaje si dezavantaje

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Investitia intr-un apartament nou este unul dintre cele mai importante momente in viata economica a fiecaruia dintre noi. Statisticile arata ca de obicei cumparam intre 1 si 3 locuinte pe parcursul vietii, astfel ca fiecare greseala conteaza. Pe parcursul ultimilor ani (avand in vedere ca nu s-au construit multe apartamente) oamenii obisnuiau sa cumpere dreptul de achizitie a unui apartament intr-o cladire viitoare. De asemenea, mai exista si multe alte proiecte in curs de constructie. Care dintre cele doua optiuni este mai buna? Este vital ca dumneavoastra sa stiti ce avantaje si dezavantaje prezinta acestea pentru a putea economisi bani si pentru a sti in ce trebuie sa investiti.

 

Apartamentele din proiectele in curs de construire: Avantaje: Pret mai bun, flexibilitate maxima

Un apartament intr-un proiect viitor era foarte la moda in trecut, dar astazi nu mai este o varianta preferata de catre investitori. Cu toate acestea, cateva avantaje importante se mentin:

  • Este mai ieftin! De obicei proiectele in curs de construire apartin dezvoltatorilor care sunt blocati din cauza crizei. Acest lucru inseamna ca ei au 1.000 de motive pentru care trebuie sa vanda dar mai ales pentru ca sunt urmariti de banca. Prin urmare, veti incheia o afacere mai buna.
  • Va permite un grad mai ridicat de flexibilitate. Dezvoltatorul poate veni intotdeauna cu idei, propuneri si solutii pentru a va convinge. Acest lucru va va servi in rezolvarea majoritatii problemelor dumneavoastra viitoare, daca profitati de ele.
  • Poate constitui o investitie buna. Cu o reducere de 20 – 30 % fata de cele gata finisate, un apartament intr-un proiect in curs de construire poate deveni si o investitie avantajoasa.

 

"Mai bine legi magarul decat sa alergi dupa el mai tarziu"

  • Urmariti etapele constructiei. Daca va intelegeti sa platiti dupa fiecare faza de constructie acest lucru inseamna si ca puteti face verificari pentru fiecare dintre acestea si puteti cere dezvoltatorului sa opereze corecturile necesare inainte de a efectua platile. Grecii au o vorba: "Mai bine legi magarul decat sa alergi dupa el mai tarziu". Si in acest caz va ramane legat pentru totdeauna.
  • Poate fi exact ceea ce aveati nevoie. Apartamentul de care aveti nevoie, construit conform nevoilor dumneavoastra, la pretul pe care vi-l permiteti cu un viitor venit suplimentar in totalitate al dumneavoastra. (Daca dezvoltatorul este serios).
  • Toate modificarile efectuate fara costuri suplimentare (sau la costuri suplimentare mai mici). In loc sa primiti un apartament care sufera serioase probleme legate de clitate sa, de finisaje si arhitectura interioara, le puteti de asemenea rezolva in avans.
  • De obicei banca dezvoltatorului ofera credite in conditii speciale. Sau cel putin obisnuiau sa o faca. Verificati care sunt conditiile imprumutului care vi se propune si faceti comparatie cu celelalte oferte pe care le detineti. E posibil sa descoperiti ca puteti economisi ceva bani doar datorita acestui simplu fapt.

Avertisment: Sa nu cumparati niciodata un apartament intr-un proiect in curs de construire daca:

  • Nu sunteti siguri de calitatea acestuia si de seriozitatea dezvoltatorului
  • Nu puteti vedea ca structura proiectului a fost incheiata si documentele de dezmembrare facute.

Apartamente din proiectele in curs de construire: Dezavantaje: Nesiguranta, potentiale probleme in cazul in care dezvoltatorul va intra in blocaj

Un apartament intr-un viitor proiect poate ascunde dedesubturi periculoase in cazul in care nu veti avea grija si nu le veti acorda atentie. Dezavantajele sunt:

  • Potentiale probleme legate de statutul legal al acestuia. Unii nu au avut banii necesari pentru a incheia procedurile de dezmembrare, altii au garantat cu ele pentru credite ipotecare mari, si mai multi pur si simplu au probleme. Fiti atenti pentru a nu ajunge sa ii blestemati cautand solutii care nu exista.
  • Asteptati, asteptati si iarasi asteptati. Nu va puteti muta in apartament imediat. Uneori nici macar nu veti sti cu exactitate cand. Este dovedit faptul ca pentru aproape toate proiectele, termenele de livrare au fost amanate, fie ca dezvoltatorii au vandut in avans in proportie de 100% fie ca au intrat in blocaj din cauza lipsei finantarii. Aveti deci grija sa nu asteptati prea mult…
  • Va veti "casatori" cu banca dezvoltatorului. Nicio alta banca nu poate acorda finantare proiectului inainte ca toate documentele sa fie incheiate. Doar cea care colaboreaza cu dezvoltatorul dumneavoastra. Sunt buni? Atunci aveti noroc. Nu sunt buni? Atunci aveti probleme.
  • Un risc mic (dar de luat in considerare) de a va pierde banii. Mai multe persoane au efectuat plati in avans si au intrat in blocaj pentru mai multi ani. Comparativ cu miile care au luat aceeasi masura dar care acum locuiesc in noile lor case, acestia sunt intre-un procent mic. Si totusi exista. De aceea trebuie sa fiti foarte precauti si sa intrati macar in posesia documentelor de dezmembrare inainte de a achita avansul. Numai daca nu il cunoasteti foarte bine pe dezvoltator si aveti incredere in acesta.
  • Platiti de doua ori pentru a folosi (momentan) o singura casa. Locuiti intr-un apartament. Va trebui sa achitati o chirie pentru acesta sau sa platiti costurile lunare de intretinere. Achizitia unui apartament intr-un proiect in curs de dezvoltare inseamna ca si pentru acesta trebuie sa platiti, fie o plata fixa in avans, fie rate lunare catre o banca. (Daca puteti evita aceste plati duble este si mai bine pentru dumneavoastra, dar nu cred ca este realistic…)
  • Cine va locui langa dumneavoastra? Intr-o buna zi veti afla. Cu siguranta nu puteti controla acest lucru acand in vedere ca dezvoltatorul probabil nu a vandut toate apartamentele. Asa ca nu va ramane decat sa sperati la ce este mai bine dar sa va pregatiti pentru ce este mai rau!
  • Imprejurimile pot deveni viitorul dumneavoastra cosmar (pentru o mai scurta sau o mai lunga perioada de timp). Atunci cand vi se va livra apartamentul va trebui sa faceti fata zonei din imprejurimi care nu va fi finalizata in acelasi timp cu proiectul. Astfel ca atunci cand numarati lunile ramase, luati in calcul (cel putin) cateva in plus pentru ca si zona din imprejurimi sa fie finalizata.
  • De obicei nu veti avea nici cea mai vaga idee la cat se vor ridica in viitor cheltuielile lunare (intretinerea). Si acest aspect este important in viitorul dumneavoastra.

 

Luni, 03.05.2010

Sfaturi la cumpararea apartamentelor din proiecte in curs de construire. Cum puteti economisi de la 5.000 pana la 15.000 de euro

 

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?