“Cand va lua sfarsit criza?”Scenariul pesimist si „cel mai realist” pentru piata romaneasca
(Partea a doua, pentru a citi prima parte faceti click aici)
Pe parcursul anilor 2005 – 2007 eram optimist in legatura cu viitorul Romaniei, considerand-o aproape un loc „ideal” de a investi. In 2007 (in interviul acordat pentru „Curierul National” din 23 Noiembrie) am afirmat pentru prima data ca o parte din preturile proprietatilor imobiliare vor scadea pe parcursul anului 2008 (si aproape toti au ras). Astazi v-am explicat toate problemele care ne inconjoara. Dar sunt prea multi cei care ma intreaba: „Bine Ilia, inteleg ce vrei sa spui si poate ca as putea sa fiu si de acord cu tine. Suntem cine suntem si nu ne vom schima prea curand. Astfel, luand in considerare toate aceste observatii pe care le faci, toate greselile pe care le vezi aici, cand prevezi ca economia romaneasca si piata imobiliara vor iesi din criza?”
Multi dintre factorii implicati sunt incerti
Nu este usor sa raspunzi la o astfel de intrebare. Problemele sunt foarte complicate, incertitudinea din economia mondiala creste de la o zi la alta si se pare ca va mai dura o vreme pana cand intreaga situatie se va stabiliza. Dar „romanii sunt extrem de nerabdatori sa scape de criza” asa cum se vehiculeaza in presa zilnic si cum sustin si oamenii. Astfel ca voi incerca sa abordez subiectul cu grija (si foarte realist) sis a dau un raspuns foarte aproape de adevar, asa cum il percep eu. Dar retineti ca mai sunt si multi factori imprevizibili. Spre exemplu, daca economia romaneasca inepe sa se puna in miscare si toti prprietarii isi dubleaza preturile, piata va intra din nou in blocaj iar economia isi va pierde „locomotiva”, segmentul constructiilor si cel imobiliar.
„Atingerea celui mai de jos nivel” inseamna si ” iesirea din criza”?
In luna octombrie 2008 (in timpul conferintei de la EXPO REAL, Munchen, Germania) am afirmat ca vom atinge cel mai de jos nivel in piata imobiliara in prima jumatate a anului 2010. Se pare ca asa va fi. Dar atingerea celui mai de jos nivel nu inseamna si ca vom iesi din criza. Dimpotriva, exista intotdeauna mari sanse ca o economie (si o tara) sa intre in blocaj acolo sis a intre intr-o „spirala letala” (asa cum George Soros a descris pericolele eonomiei grecesti). Asa ca haideti sa analizam impreuna cele trei scenarii posibile care pot avea loc aici in Romania: cel optimist, cel pesimist si cel „mai realist” (despre care eu cred ca are cea mai mare probabilitate sa se intample).
Pentru a citi scenariul optimist, va rog faceti click aici
Scenariul pesimist in cazul Romaniei:
Iesirea din criza: a doua jumatate a anului 2012 – prima jumatate a anului 2013
Potentiale vesti proaste (la nivel mondial):
- Tarile europene nu vor iesi prea curand din criza in care se afla.
- Alegerile din Marea Britanie vor avea ca rezultat un Guvern instabil iar tara va trebui sa se confrunte cu probleme majore.
- Cancelarul Merkel va fi marotra caderii propriului Guvern si instabilitatea politica va tine Germania pe un trend economic negativ pentru o perioada indelungata.
- Criza „greceasca” va fi inlocuita de cea „portugheza”, „spaniola”, „italiana”, „englezeasca”etc.
- Tarile baltice (precum Letonia) nu vor reusi sa isi indeplineasca obligatiile, provocand noi probleme si pierderi bancilor. Cea mai rea versiune a „efectului de revarsare”
- Bula imobiliara chineza va exploda, cutremurand intreaga lume.
- Scandalul Goldman Sachs, falimentul mai multor banci si scumpirea dolarului (avand in vedere ca moneda Euro se va devaloriza) vor bloca recuperarea prea fragilei si indatoratei economii americane.
- Pretul petrolului va reveni la cotele atinse in 2008, peste 100 – 120 de dolari/ baril, blocand definitiv economia mondiala.
Potentiale vesti proaste (in ceea ce priveste Romania):
- Economia romaneasca exporta in principal in tarile din Zona Euro. Daca moneda Euro va cadea si mai mult, Romania va deveni mai scumpa si produsele ei vor pierde teren in in fata celor europene.
- Nivelul Investitiilor Straine Directe va continua sa scada, cauzand astfel si mai putine investitii noi si si mai putine noi locuri de munca.
- Noua instabilitate politica sau orice problema care il priveste pe Guvernatorul BNR vor avea impact imediat asupra economiei.
- Rata somajului va ajunge la 10% avand in vedere ca firmele vor evita sa faca angajari.
- Intreprinderile mici si mijlocii vor avea de suferit.
- Numarul falimetelor va continua sa creasca, provocand probleme majore in piata si dand serioase batai de cap bancilor.
- Bancile vor ramane pe o pozitie „defensiva” pentru o perioada indelungata, evitand expansiunea creditelor.
- Bancile romanesti vor trebui sa faca fata propriei realitati (bine ascunse). Creditele neperformante (acoperite de valori imobiliare care s-au depreciat) valoreaza mai multe sute de milioane (sau cateva miliarde) de Euro. Daca lucrurile vor continua asa pentru mai mult timp, aceasta bula se va sparge si va cauza un nou ciclu de probleme.
- Bankerii vor ramane sceptici in ceea ce priveste aproape toate investitiile.
- Majoritate proiectelor publice majore vor ajunge sa fie inghetate.
- Domeniul energiei alternative va fi subdezvoltat din cauza „nesigurantei”.
Scenariul pesimist. Un proces lent:
- Economiile europene vor ramane instabile pe parcursul anului 2010.
- Acestea isi vor continua suisurile si coborasurile si in prima jumatate a anului 2011, tinand cont ca se vor ivi noi provocari.
- In cea de-a doua jumatate a anului 2011 ele vor intra pe o usoara „pista de revenire”.
- Vor exploda pe parcursul anului 2012.
- Romania le va urma, incepand cu cea de-a doua jumatate a anului 2012.
- In prima jumatate a anului 2013 Romania va accelera si ea.
- Bancile nu-si vor redeschide portile pana in 2012.
- Piata imobiliara va ramane „inghetata” pentru inca alti doi ani.
Un „scenariu mai realist” in ceea ce priveste Romania:
Iesirea din criza: a doua jumatate a anului 2011 – prima jumatate a anului 2012
- Economiile europene vor reincepe sa creasca pana la sfarsitul anului 2010, sau maxim in prima jumatate a anului 2011.
- Economia romaneasca va urma trendul european cu 3 – 9 luni intarziere, dar lucrurile cu siguranta se vor imbuntati pe parcursul anului 2011.
- Ultimul trimestru al anului 2010, poate si primul din 2011, vor reprezenta cele mai dificile luni pentru poporul roman.
- Din 2011, multe companii care activeaza pe plan local isi vor vedea veniturile crescand nu datorita unei cresteri a cererii, ci datorita miilor de falimente ale concurentilor. (Acesta este intodeauna primul semn de revenire, companii care se dezvolta preluand cotele de piata ale celor care nu au rezistat).
- Bancile romanesti vor da drumul imprumuturilor doar pe parcursul anului 2011. Vor face pasi foarte atenti iar procedura va fi lenta (bancherii sustin ca au invatat din propriile greseli).
- Piata imobiliara va continua sa ramana „inactiva”, cel putin pana la sfarsitul anului 2010.
- Tentativele proprietarilor de a creste preturile fara a avea clienti vor cauza o extensie a blocajului pentru alte cateva luni.
- Piata romaneasca de imobiliare va ramane una „a cumparatorului” pentru inca cel putin 12 – 15 luni.
- Cand economia romaneasca va incepe sa creasca, piata imobiliarelor va incerca imediat sa profite de cresterea preturilor, dar din nou nu se vor gasi investitori interesati.
- Pe scurt: Situatia se va imbunatati pe parcursul lui 2011. Daca factorul principal al luarii fiecarei decizii se va baza pe logica, 2011 va fi primul „an bun” din 2007 incoace. Daca oamenii vor fi lacomi vom putea fi martorii unei cresteri semnificative numai in 2012.
- Daca la vreun moment dat romanii cresc preturile prea mult, piata se va bloca din nou, iatarziind de asemenea si evolutia economiei.
PS. 1. Eu tind sa inclin mai mult spre cel din urma scenariu, pe care il consider mult mai probabil sa aiba loc. I-as acorda 60% sanse de reusita, in vreme ce fiecarora dintre celelalte doua le-as acorda sanse de 20%.
PS. 2. Declar ca nu sunt implicat in viata politica romaneasca. Nu cunosc niciun politician si nu am prieteni sau dusmani printre acestia. Textul de mai sus reprezinta punctul meu de vedere personal, evitand orice discutii pe teme politice. Timpul va fi cel care va arata daca previziunile mele sunt sau nu corecte. Acest lucru nu inseamna ca sunt impotriva Guvernului sau ca ii ofer sprijin acestuia sau vreunei alte persoane.
olivia 28 Apr 2010
I appreciate the fact that you managed to perceive Romania so real! I share your view concerning „the more realistic scenario”…We all hope that the negative one won’t come true.
Best regards
InfoEconomice.Blogspot.com 12 Aug 2010
One of my readers have recomended this blog. Congrats, quite good ideas.
Yet I was wondering how have you changed the base scenario considering that recovery isn’t glooming anywhere in the world and the bullish momentum has already faded?
PS: do you prefer English or Romanian?