Sfaturi la cumpararea apartamentelor noi:11.Dificil dar posibil:Cumparati un apartament nou si economisiti 5.000-20.000 Euro

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Investitia intr-un apartament nou este unul dintre cele mai importante momente in viata economica a fiecaruia dintre noi. Statisticile arata ca de obicei cumparam intre 1 si 3 locuinte pe parcursul vietii, astfel ca fiecare greseala conteaza. Pe parcursul ultimilor ani (avand in vedere ca nu s-au construit multe apartamente) oamenii obisnuiau sa cumpere dreptul de achizitie a unui apartament intr-o cladire viitoare.Astazi situatia este diferita si exista un stoc semnificativ de apartamente noi, care isi asteapta cumparatorii. Dar cum puteti beneficia de pe urma crizei si sa transformati aceste beneficii in profit pentru dumneavoastra si familia dumneavoastra? Nu este usor,dar mereu exista sansa sa gasiti oportunitatea de care sa profitati.

Avantajele si dezavantajele apartamentelor finalizate si al celor in curs de executie

Saptamana trecuta am analizat avantajele si dezavantajele optiunilor dumneavoastra: fie achizitionati un apartament finalizat, fie rezervati un apartament intr-un proiect in curs de executie:

http://www.iliaspapageorgiadis.ro/tips-about-buying-new-apartments10-do-you-want-to-buy-an-apartment-in-a-development-under-construction-advantages-and-disadvantages/

Odata ce v-ati decis sa alegeti una dintre cele doua alternative , va veti adapta deasemenea pietei si optiunilor pe care le aveti.

Prima Casa II furnizeaza garantii mai mari, pentru credite de pana la 70.000 Euro

Nu e prea mult,dar e semnificativ.Prima Casa II va furnizeaza garantii mai mari pentru credite de pana la 70.000 Euro, daca rezervati un apartament intr-un proiect rezidential in curs de executie.In loc de 60.000…aceasta este cu 16% mai mult. Asta poate insemna poate inca o camera in plus sau locul de parcare. Asadar aceasta este deja un bonus important.Si puteti sa obtineti chiar mai mult…

Ipoteze importante pe care nu ar trebui sa le uitati:

  • Veti rezerva probabil un apartament intr-un proiect "normal", fara vreun grad special de calitate. (Chiar daca va vor spune acest lucru, nu ar trebui sa va asteptati la miracole platind 60.000-70.000 pentru 2 sau 3 camere).
  • Dezvoltatorul va incerca sa taie din costuri de oriunde, asadar chiar daca va spune,ca va cheltui (de exemplu) 2.000 Euro pentru baia dumneavoastra, el defapt va incerca sa o faca cu 1.500 Euro.(Dumneavoastra vedeti 500 Euro.Dar el calculeaza altfel : 500 X 100 apartamente = 50.000 Euro.)
  • Calitatea finisajelor realizate de dezvoltatorul dumneavoastra vor fi normale sau chiar "mediocre". (Daca il veti intreba in particular,va spune ca acestea sunt adaptate pretului pe care il platiti precum si costurilor sale. Toata lumea are dreptate,din punctul sau de vedere.
  • Cei mai multi oameni, fie ca si-au cumparat un apartament finalizat,fie si-au rezerva o locuinta intr-un proiect in curs de executie, au schimbat aproape totul in interiorul noului lor camin, demoland aproape tot ce au gasit si investind bani in plus.
  • Intr-un final cei mai multi au sfarsit prin a avea de-a face cu muncitorii, supraveghind munca lor ( ceea ce era tocmai ce incercau sa evite de la inceput).

Cum sa economisiti 5.000-20.000Euro

Cel mai probabil veti fi fortat sa investiti bani in plus (si timp) odata ce apartamentul va fi livrat catre dumneavoastra, de ce nu incercati sa rezolvati aceasta problema in prealabil?

Este un sfat care nu va "functiona" in toate circumstantele.Dar fiti siguri ca poate functiona in mult mai multe cazuri decat ati crede.Deci:

  • Intrebati dezvoltatorul daca poate sa va furnizeze bugetul pe care il are pentru toate materialele pe care ar trebui sa le foloseasca la finisajele noului dumneavoastra apartament.De exemplu:"2.000Euro pentru baie, 200 Euro pentru cada" etc.
  • Avand aceasta lista puteti sa agreati cu el urmatoarea propunere:"Deduceti de la mine banii pentru cada,iar eu o voi cumpara dupa preferintele mele,din banii mei.Asta se aplica pentru tot restul finisajelor,sau cel putin la majoritatea acestora.
  • Daca veti reusi sa faceti acest lucru,va veti salva de la materialele de calitate redusa valorand 10.000-15.000 Euro, pe care ar trebui sa le reinlocuiti dupa aceea platind alti 20.000-25.000 Euro.
  • Asadar daca ati plati pentru apartament 60.000 Euro, ar trebui sa investiti alti 20.000-25.000 Euro, in total 80.000-85.000 Euro.Cu aceasta versiune veti incepe de la 45.000-50.000 ( sau chiar mai putin) si veti ajunge la 65.000-75.000 Euro.
  • Asta este un 5.000 Euro (80.000-75.000) pana la 20.000Euro (85.000-65.000) Euro economie. Deci nu este ceva de neglijat.
  • (Nu se aplica daca nu vreti sa va implicati in proces, sa cumparati materiale, sa gasiti muncitori etc).

"Asadar, imi spui sa cumpar apartamentul "la rosu?"

Mai mult sau mai putin,da!Bineinteles ca ar trebui sa fie intr-un stadiu mai avansat,dar recomand puternic sa incercati sa negociati si sa instalati materialele alese,instalatiile etc.Desigur dezvoltatorul va fi responsabil pentru conectarea la retele etc, dar sunt atat de multe probleme de care va puteti ocupa.Si nu doar pentru ca veti economisi bani.Indeosebi pentru ca veti sti ca nu veti avea surprize neplacute,in timp ce veti locui acolo cateva decenii.

Nu uitati sa cadeti de acord referitor la termenele de predare

In cazul in care dezvoltatorul este de acord,ar trebui sa stabiliti cu el,cand ar trebui sa fie terminata fiecare lucrare.Nu puteti construi apartamentul dupa…3 ani,dar deasemenea nu puteti sa va conectati la canalizare,daca el nu a conectat deasemenea toata cladirea la sistemul de canalizare.

Foarte Important: Nu cumparati niciodata off plan fara sa aveti un arhitect si un avocat langa dumneavoastra

  • Nu cumparam niciodata un apartament fara un avocat(sau inginer) care sa verifice cu grija proprietatea
  • Cand cumparam intr-un proiect in curs de executie ar trebui sa ne amintim ca dezvoltatorul va folosi lichiditatile noastre pentru a-si finanta proiectul.Deci un avocat ar trebui sa fie alaturi de noi.
  • Toate finisajele ar trebui sa fie verificate si aprobate de expertul nostru.Daca nu,odata ce am semnat procesul verbal de receptie,suntem lipsiti de aparare in fata oricarei greseli ce s-ar putea intampla.

Ce se intampla daca dezvoltatorul e o companie bine cunoscuta?

Jumatate din "companiile bine cunoscute" sunt bine cunsocute (printre clientii lor) pentru calitatea proasta a constructiilor in proiectele lor. Dar daca stiti oameni multumiti care traiesc in blocurile lor,atunci va puteti baza pe expertiza lor.Ei cu siguranta o fac mai bine ca si dumneavoastra,daca sunt seriosi,organizati (si au lichiditatile necesare).

Avertizare: Niciodata sa nu fiti de acord sa cumparati un apartament intr-un proiect viitor daca:

 

  • Nu stiti calitatea lucrarilor si seriozitatea dezvoltatorului
  • Nu vedeti proiectul de structura terminat si actele de "dezmembrare" finalizate.

Luni , 10 Mai:

  • Plata in avans: De ce o cer? De ce au nevoie de ea?
  • De ce multi dezvoltatori nu accepta negocierile?

 

Trimiteti-mi intrebarile voastre despre toate ponturile pe care vi le-am scris pana acum si voi raspunde la fiecare in parte.

 

 

 

Adresa de e-mail ce o puteti folosi: info@more-group.eu

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?