(Fara Martini = nu e petrecere)Fara masuri serioase = nu sunt rezultate serioase

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Va amintiti o reclama mai veche, unde George Clooney a fost refuzat sa intre la o petrecere pentru ca nu adusese cu el Martini? (http://www.youtube.com/watch?v=PDhyst6Kq4U). Asadar chiar si el, faimosul  actor, si unul dintre cei mai atragatori barbati de pe planeta nu a putut intra la pentrecere fara a fi „pregatit” asa cum impunea reclama.

Romania, la fel ca si…George Clooney
Sa revenim pe…pamant. Sa spunem ca Romania este la fel de..prezentabila ca si George Clooney. Cel putin asa a fost o perioada indelungata: O tara foarte atragatoare pentru ochii investitorilor straini. Pe parcursul acestei perioade a fost si „punctul de atractie al petrecerii”, fata de care toata lumea incerca sa fie aproape. Dar timpul a trecut si cu toate ca George Clooney se simtea ca un „zeu”, a gasit usa petrecerii inchisa, cand a sunat la sonerie si se pregatea sa intre, fermecand pe toata lumea cu look-ul lui irezistibil.

Mii de ( romani si straini) „mici zei”…
Cati mii de oameni nu stim cu totii..oameni care sunt implicati in imobiliare (si in alte domenii de afaceri) si se comporta ca si cum ar fi niste mici zei. Au devenit atat de rasfatati, avand asa multi clienti in jurul lor, incat tot nu pot sa treaca peste. Cateodata cred ca in aceasta tara sunt atat de multi indivizi (romani si straini) gen „George Clooney. Dar usa este inchisa…

Dupa Grecia, urmeaza Romania…
Continuati sa cititi in presa internationala ca Portugalia si Spania vor urma Grecia in „drumul spre iad”. Este usor sa vorbim despre „PIGS” (Portugalia, Italia, Grecia, si Spania), descriind cate greseli au facut aceste tari sud europene. Dar cand aud in Romania oamenii descriind de ce alte tari au probleme, zambesc.Nu realizeaza oare ca si Romania are deasemenea probleme? Asta nu inseamna ca dat fiind faptul ca sunt  grec incerc sa spun ca tara mea nu este vinovata. Este prima  tara din lume care trebuie invinuita si am descris acest lucru in detaliu:

 1. Biata Grecie – Greci bogati si Romania este urmatoarea…partea 1
 2. Biata Grecie – Greci bogati si Romania este urmatoarea…partea a 2-a
 3. Biata Grecie – Greci bogati si Romania este urmatoarea…partea a 3-a

Imi pare rau sa va deranjez, dar si eu traiesc in aceasta tara si imi pasa de ea, o vad urmand pasii Greciei, incercand sa urmeze fiecare greseala pentru care Grecia plateste astazi.

Singura tara care a imprumutat bani de la FMI fara sa implementeze multe masuri!
Este o tara in aceasta lume care a reusit sa primeasca bani de la Fondul Monetar International fara sa se schimbe prea mult. Este Romania! Da, s-au redus salariile bugetarilor, dar care sunt celelalte schimbari dramatice in economie? 100.000 de bugetari urmau sa fie concediati, dar nu s-a intamplat (doar cativa ghinionisti saraci, cu salarii de 300-400 Euro/luna). Multe alte masuri urmau sa fie implementate, dar deocamdata nu am vazut nimic din acestea.

De cand Romania a aderat la Uniunea Europeana (in 2007) auzim aceleasi lucruri, dar intr-un final economia reala ramane impotmolita. Daca ma veti intreba „cine esti tu sa ne spui ce sa facem?” si „ai fi fericit sa vezi 100.000 de oameni concediati?”, raspunsurile sunt simple: Sunt doar cineva caruia ii pasa, bineinteles nu sunt foarte inteligent (sunt alti oameni care stiu mai bine ce-i de facut) si categoric nu sunt fericit sa vad pe cineva concediat. Dar atunci daca nu se iau masuri, cum asteptati lucrurile sa se imbunatateasca?

„Surprins in timp ce manca miere”
Am inceput anul… petrecand! Am decis de unii singuri ca s-a sfarsit criza, fara a lua in considerare cu adevarat mediul economic mondial si faptul ca Romania este inca „asteptata sa implementeze masuri”. Lunile au trecut in timp ce noi pur si simplu nu am rezolvat nici una din problemele care ne-au adus aici. Imaginati-va ca oamenii erau atat de hipnotizati, incat multi proprietari au marit preturile, in timp ce nu aveau niciun client care sa le plateasca nici macar pretul initial!

In timp ce lumea era ocupata cu „tragedia greaca”, noi am continuat sa pierdem timpul. A fost ca si cum ceilalti se ocupau de „copilul neascultator”, in timp ce noi eram „cei buni” care promiteau sa curete bucataria dar in loc sa faca ce au promis, mancau miere. Oamenii erau suparati pe Grecia si nu acordau atentie acestui „baiat bun”. Toate aceastea au tinut pana saptamana aceasta, cand au inceput sa realizeze ca lucrurile nu decurg in directia potrivita. Practic am fost „surprinsi in timp ce mancam miere”…

Si acum ce se va intampla?

Acum sunt doua variante:

 • Fie vom incepe sa implementam masuri, sa luptam impotriva birocratiei si sa deschidem iar portile pentru invetsitii majore.
 • Sau vom lua doar masuri de austeritate (Slava Domnului nu ca si Grecia…), adaugand mai multe taxe oamenilor care nu pot evita plata acestora.

Avem nevoie de:

 • Investitii mari
 • Un mediu pozitiv pentru afacerile mici si mijlocii
 • Revigorarea pietei imobiliare
 • Inceperea investitiilor in domeniul energiei alternative

Acestea si multe altele vor fi factorii cheie care intr-adevar pot propulsa economia in directia buna.

„Fara martini = nu e petrecere”

Fara masuri serioase = nu sunt rezultate serioase

Daca va amintiti reclama, problema lui George Clooney a fost rezolvata cand el s-a reintors la petrecere aducand cateva cutii de…Martini. Avand acestea cu el, usa s-a deschis si el a intrat sa se bucure de petrecere.

As compara aceste cutii cu masurile de care Romania are nevoie. Petrecerea este stabilitatea economica si intrarea in Zona euro ( daca Euro va exista pana in 2015 bineinteles). Dar problmele trebuiesc rezolvate fie intram in Zona euro sau nu.

Sa vedem..Avem cu adevarat talentul si sarmul lui George Clooney? Sau doar ne place sa epatam dar in momentele critice ne vom  retrage?

PS. Inca odata, declar ca nu sunt implicat in viata politica romaneasca. Nu cunoasc nici un politician si nu am prieteni sau dusmani in randul acestora.Textul de mai sus este doar abordarea mea personala, incercand sa evit orice discutie politica.Timpul va spune daca predictiile mele sunt corecte sau gresite.Asta nu inseamna ca sunt impotriva sau sustin guvernul sau pe oricine altcineva

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

1 Comentariu

 1. Mihai Florea 13 Feb 2011
  Răspunde

  Intr-o oarecare masura mi se pare justificat, totusi nu pot spune pe deplin justificat.

Ce părere aveţi?