Sfaturi la cumpararea unei locuinte noi:2.Aproape de o padure? Lac? Sau deal?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Investitia intr-o vila noua este mai dificila decat intr-un apartament in interiorul orasului. Presupune o implicare mai personala si rezolvarea multor probleme, care la prima vedere par "usoare". Dupa "primul val" de investitori in acest segment (2000 – 2004) si cel de-al doilea (2005 -2008), in 2010 piata se indrepata cu siguranta intr-o noua directie. Oamenii sunt mai precauti, iar "oportunitatile" sunt analizate amanuntit de catre toata lumea. De multe ori investitori au sansa sa cumpere un teren langa o padure, un lac sau un deal. Tentatia este mare, cu totii am auzit povesti despre case minunate cu privelisti splendide. Dar hai sa analizam, pentru a va putea ajuta sa va creati propria casa "de vis", evitand astfel un cosmar ascuns"…

 

 

Locatia si utilitatile sunt intotdeauna foarte importante
Fie ca alegeti o proprietate aproape de padure, fie aproape de lac, locatia si utilitatile sunt intotdeauna cei mai importanti factori. (Amintiti-va mai multe despre acest lucru aici, accseand link-ul)

Amintiti-va numai ca toate aceste proprietati sufera de obicei de o lipsa a utilitatilor sau a drumurilor de acces.

 

Padurile. Cea mai usoara "valoare adaugata" de gasit
Unul dintre lucrurile pe care le iubesc cel mai mult la Romania este abordarea civilizata pe care o au majoritatea oamenilor fata de paduri. In vreme ce in Grecia oamenii le ard, construiesc pe terenurile lor, iar apoi incearca sa isi legalizeze casele ilegale, aici lucrurile sunt aproape excelente. De aceea vad atatea paduri in jurul Bucurestiului sau al altor orase. De la cele reale la…"100 de pomi pe 100 de hectare de teren agricole".

Avantajele unui teren aproape de o padure:

  • Daca padurea este reala, atunci chiar ai impresia ca traiesti aproape de natura.
  • Ideale pentru plimbarile lungi alaturi de copii
  • O calitate mai buna a oxigenului pe care il respiri, dupa cum afirma unii experti.

 

Dezavantajele unui teren aproape de padure:

– Daca este prea aproape de padure, atunci fiti pregatiti pentru niveluri ridicate de umiditate. Oamenii care au case aproape de padure s-au obisnuit cu atmosfera "umeda" in timpul diminetii. Sunteti pregatiti sa faceti acelasi lucru?
– In acelasi timp, costul de constructie al casei at trebui sa fie ajustat. Materialele ieftine se vor deterioara foarte repede, numai in cativa ani.
– 8 din 10 proprietati aflate langa paduri sunt inguste, cu deschideri mici (de exemplu 10×50 metri). O sa aveti nevoie de mai mult de una, pentru a avea o suprafata proportional.

 

Un las, un "lac" si o mlastina

Sunt cateva lacuri reale in si in jurul oraselor mari din Romania. Exista totusi multe "lacuri" mici, murdare si urate. Orinde oamenii gasesc cateva hectare cu apa, le numesc "lac". De cele mai multe ori se refera insa la… mlastini, care nu au nicio legatura cu lacurile. Tineti-va asadar ochii deschisi si asigurati-va ca stiti adevarul si ca nimeni nu va minte.

 

Avantajele unui teren in apropierea lacului:

– Priveliste deosebita. Apa da mereu un plus de valoare terenului, atat din punct de vedere estetic cat si financiar.
– Posibilitati de a gasi noi pasiuni. Un lac natural poate imbunatati calitatea vietii dumneavoastra, prin relaxarea pe care o ofera pescuitul sau o plimbare cu barca.
– Valoare ridicata in viitor. Cate terenuri puteti gasi in proximitatea unui lac si cu vedere la acesta? Acest tip de terenuri sunt foarte rare, cu un pret mai mare decat media, si sunt considerate o investitie stabila.

Dezavantajele unui teren in apropierea lacului:

– Daca intretinerea lacului nu se face corect, sau daca lacul este mai degraba mlastinos, fiti pregatiti pentru o invazie de tantari in timpul verii. Cam cati tantari? Suficienti cat sa va determine sa lasati totul si sa fugiti inapoi in Bucuresti…
– Pret ridicat de cumparare. Pentru ca locatiile de valoare sunt putine, preturile sut intotdeauna mari.
– Surprize neplacute in timpul costructiei pe teren. Cand se construieste o casa langa apa, exista riscul inundarii. Nu ma intrebati cat costa, nu ati vrea sa stiti…

Teren pe deal. Nu in Bucuresti.
Sudul si sud-estul Romaniei inseamna campie. Bucurestiul, de asemenea, cu mici exceptii.  Asadar, gasim coline in Romania Centrala, de Nord si in Vest, plus zona Dobrogei (Constanta).

Constructiile (casele) pe dealuri sunt intalnite destul de rar din cauza infrastructurii deficiente. Insa daca ati gasit un teren adecvat, cu acces la drumurile publice si la utilitati, merita toata investitia: peisajul este superb. Dar daca anuntul vizeaza un teren in mijlocul pustietatii, la care se adauga anuntul ferm "Proiecte de viitor", trateaza terenul ca fiind "agricol" si ajusteaza-ti oferta.

 

Trimiteti-mi intrebarile voastre la: info@more-group.eu

 

Urmeaza, in fiecare luni:

– "Harta" Bucurestiului: Unde este bine pentru ce
– Putem considera un teren localizat pe un camp agricol "un teren in mijlocul naturii"?
– Infrastructura publica majora: Un mit urban
– "Pamant amplasat langa un teren de golf sau alte facilitati"…Da, cum sa nu!

Un teren pentru o casa este tot o investitie, tratati-l corespunzator.

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?