Revenirea economica necesita si putina modestie…

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

In vreme ce marile orase sunt pregatite sa sa goleasca din cauza grevei nationale de luni (care o sa fie transformata intr-o „vacanta de 3 zile” de unii oameni), eu raman in Bucuresti gandindu-ma la doua povesti. S-au intamplat saptamana aceasta si m-au fascinat intr-adevar (desi nu m-au surprins, orice este posibil in Balcani).

  • Doi hoti din Arad au putut fi arestati dupa ce au comis un jaf fiindca au mers intr-o discoteca si au inceput sa isi dea dedicatii unul altuia. Ce fel de dedicatii?

„Pentru cel mai mare spargator de banci”, era una dintre ele (!) Doar fiindca au furat de la o banca 15.000 ron (nici macar 4000 de euro) au simtit nevoia de a-si face reclama pe seama acestei „realizari”, nu si-au putut ascunde sentimenul de superioritate. http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/cum-au-fost-identificati-hotii-din-arad-isi-dadeau-dedicatii-in-discoteca.html

  • Am auzit la stiri ca cineva a cumparat o companie care inchiriaza niste spatii comerciale in centru, iar apoi le subinchiriaza altor persoane. Acest domn a aparut in presa, declarand ca va da afara toti chiriasii, „pentru ca spatiul imi apartine si pot face ce vreau cu el”. Un mic detaliu: Din cate stiu, contractul de inchiriere nu ii permite sa dea pe nimeni afara asa.

Asta imi aduce aminte de nebunia din 2007-2008
Aceste povesti si multe altele imi aduc aminte de gloriosii ani 2007-2008. Cand citeam (aproape zilnic) povesti despre oameni care erau mandri ca au gasit modalitati de a-i pacali pe altii. Fie „smecherii” locali care erau mandri sa ne explicau cum au reusit sa se imbogateasca fara sa munceasca din greu (investind apoi in femei, masini, excursii), fie straini care au cazut in capcana publicitatii si au inceput sa explice cum au investit o avere in ceva si cum aveau sa vanda la preturi mult mai ridicate, asigurandu-si profituri foarte mari. Astazi stim cu totii ca majoritatea acestor proiecte s-au prabusit… si au fost pierduti o multime de bani. Dar am observant de asemenea ca majoritatea societatii aproape se bucura sa ii vada pierzand.

Piata a avut de suferit
„Clientii” nu sunt specii extraterestre, care traiesc prin alte parti. Sunt aici si analizeaza zilnic ofertele, afirmatiile, creatiile. Cu toate aceste „povesti de succes” piata a avut de suferit. La sfarsitul zilei cat poti sa rezisti cand auzi in jurul tau ca poti cumpara ceva la un pret ridicat, imbogatind un „baiat destept”?
Prea multi oameni seriosi se considera jigniti de acest succes „fulgerator” pe care il manifesta unii. Si decid sa faca orice le sta in putinta pentru a NU deveni „victime” de asemenea. Pentru ca asa ajung sa se simta.

Revenirea necesita modestie de asemenea
Chiar in clipa de fata Romania se afla in faza critica. Sunt prea multe probleme care cer rezolvare si doar solutii dificile, dureroase pentru majoritatea populatiei. Ultimul lucru care ne lipseste in perioada urmatoare este sa vedem din nou tipi laudandu-se cu abilitatile lor de a-i pacali pe altii. Acest lucru ar fi mai rau decat v-ati imagina…

Nu sunt „maica Teresa”, am facut si eu greseli, sute de greseli de fapt. Dar cred ca este important ca in aceste vremuri toata lumea sa fie mai putin epatanti, evitand sa provoace societatea cu stilul de viata sau cu „abilitatile de a pacali”. Sa ne concentram cu torii pe munca, castigand bani muncind si sa lasam rezultatele sa vorbeasca pentru noi.

Sunt ultimul care are dreptul sa vorbeasca despre modestie. Si nu intentionez sa sfatuiesc o tara sau o societate. Dar pe cealalta parte, discutia acum nu este despre mine, ci despre piata si despre revenirea din viitorul apropiat.

Numiti-ma „romantic” sau altfel, dar daca nu ne reorganizam piata pe premise sanatoase, nu isi va reveni curand.

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?