Preturile cerute NU sunt cele reale. Puteti sa intelegeti o data pentru totdeauna?
Articol publicat in data de 17 Februarie 2010
Se pare ca articolul meu de ieri a generat reactii de manie. Multi dintre voi s-au suparat pentru ca am prezentat situatia asa cum este ea (si cand nu au argumente unii gasesc ca cea mai simpla modalitate de a-mi raspunde este prin a face atacuri la adresa Greciei! Ce dulce…). Multi altii considera ca nu am atins cel mai de jos nivel inca, avand in vedere ca sunt inca multi proprietari care cer preturi nebunesti. Si in final, au fost suficienti proprietari care m-au injurat pentru ca nu am anuntat ca preturile vor exploda din nou.
Sa citim cateva dintre aceste emailuri care descriu astfel de „sentimente”…
Astfel, cineva pe nume „Marian” mi-a scris ieri:
„Grecia, correct? (Grecia a atins cel mai de jos nivel, nu preturile proprietatilor imobiliare din Romania)”
Marian, Grecia e o cu totul alta poveste raportat la preturile de pe piata imobiliara din Romania de astazi. Imi place felul acesta de abordare. Imi aminteste de cineva din orasul meu, care era renumit pentru ca facea dus, si mirosea ca naiba. La inceput, omenii i-au spus despre acest lucru, cerandu-I sa descopere avantajele
sapunului dar replicile lui erau chiar vulgare: „Cine spune asta? Tu? A carui nevasta s-a culcat cu ala si cu celalalt?” sau „Cum indraznesti? Tu n-ai reusit inca sa economisesti bani pentru a-ti cumpara Mercedesul la care tot visezi, taran prost”. Problema nu era deci situatia in care se afla el sis a identifice cine indraznea sa ii vorbeasca pe aceasta tema.
Daca vorbim despre realitatile existente nu schimba patriotismul nostru fata de tara. Maine va voi explica situatia in care se afla Grecia. Este o situatie care imi este cunoscuta de multi ani deja, de aceea m-am hotarat sa ma mut in Romania din 2004.
Un alt domn este suparat pentru un cu tot alt motiv…
Cineva care se intituleaza „A disgruntled fan” a analizat lucrurile din punctual lui de vedere:
„Ilia, 50k de euro pentru apartamente in zone ultraperiferice din Bucuresti si Cluj si 45 in Timisoara este „cel mai de jos nivel”?”
Citeam articolele tale cu mare respect fata de opiniile tale, dar daca aceasta inseamna cel mai de jos nivel al preturilor(n.a.), atunci eu iau urmatorul avion spre o tara care nu face sa imi fie imposibil sa locuiesc in ea cu un venit mai mic (desi putin peste somajul acordat in Franta) de 1.000 euro pe luna.Cum ar fi Nicaragua. Sau Columbia. Sau Republica Centrafricana.
Eu nu vad potential in Romania decat pentru spatiile de birouri din clasa B sau C. Tu poti sa ramai aici sis a te joci cu proprietati imobiliare romanesti sau grecesti, care valoreaza ceva doar pentru persoanele care au suferit grave lovituri la cap in copilarie”.
Preturile cerute NU sunt cele reale. Puteti sa intelegeti o data pentru totdeauna?
Saptamana trecuta va spuneam ca „Prima Casa” a ridicat preturil ein cateva zone semi-centrale. De l a30.000 – 35.000 de euro acestea au crescut artificial al 60.000 de euro, supunand la risc pe cumparatorii acelor locuinte vechi cu preturi atat de ridicate. (Cititi articolul aici ).
Astazi un apartament vechi de 2 camere intr-o zona periferica din Timisoara sau Cluj nu costa mai mult de 20.000 – 30.000 de euro. Pentru Bucuresti pretul real ar trebui sa se situeze la nivelul de 25.000 – 35.000. Bineinteles ca un proprietar poate sa ceara cat pofteste, dara daca aduci un evaluator serios si un investitor, va vor spune ca acesta este nivelul preturilor, sin u 45.000 de euro asa cum ai precizat. (De aceea nici bancile nu acorda credite pentru aceste apartamente fara „Prima Casa”, pentru ele preturile reale sunt MULT mai mici…)
Nu analizam preturile concentrandu-ne doar pe cele cerute. Acestea sunt doar informative. (De exemplu, pregatim un studiu de piata important pentru sfarsitul acestei luni. Avem preturile cerute pe fiecare zona, dar mentionam si de posibilitatea negocierii acestora de fiecare data). Ne centram atentia pe preturile reale, cele acceptate in final de ambele parti si care ajung in biroul notarului pentru ca tranzactia sa aiba loc. Aceste preturi sunt cu 15 – 35% mai mici decat cele cerute in functie de categoria de proprietate.
Astfel, luand in considerare preturile REALE, insist, am atins cel mai de jos nivel. Astazi exista tranzactii cu apartamente vechi in zona Dorobanti la nivelul de 1.000 – 1.500 de euro/ m.p. Oficial, multi proprietari cer chiar si 2.000 de euro/ m.p. si multe agentii ridica aceste cife si mai mult. Eu am in minte doar pretul tranzactiei si chiar nu cred ca acest pret poate sa mai scada cu inca 30-50%. In mare, acesta este cel mai de jos nivel.
„Vorbitorii anti-Romania”
Cu exceptia „patriotilor” care blameaza Romania pentru orice motiv posibil, dar carora nu le place ca strainii sa faca la fel, mai intalnim si cativa „vorbitori anti-Romania”. Acestia sunt romanii care sunt atat de frustrati de tara lo astfel incat nu pierd nicio ocazie sa exagereze sis a o compare cu altele, unele foarte sarace.
Nu void a curs discutiei despre Nicaragua etc. Romania are mai multe inconveniente, dar aceasta tara prezinta de asemenea si un potential mare pe viitor. Daca am putea gasi un limbaj comun de comunicare, am putea descoperi ca suntem cu totii de accord in doua privinte. Da, noi toti, „patriotii”, „vorbitorii anti-Romania”, strainii care se afla aici…
- Ne pasa de aceasta tara.
- Vrem sa ducem o viata mai buna in aceasta tara, ideal prin imbunatatirea tarii si a societatii in aceeasi masura
Revenind la subiectul principal, sa incetam cu totii a mai face confuzie intre preturile cerute si cele reale. Aceasta poveste cu „vecinul care cere acest pret asa ca cer si eu la fel” a devenit prea plictisitoare si nimeni nu vrea sa o mai auda. Putinii straini ramasi vizeaza doar oportunitatile. Cu exceptia celor ce achizitioneaza prin „Prima Casa”, ii aud pe majoritatea romanilor (pe care ii cunosc) oferind preturi MULT mai mici decat starinii („cei rai”), cautand „fire sales”, nici macar distress sau „foreclosures”.
Deci suntem aproape de pretul REAL al proprietatilor. Nu cele anuntate, repet…
PS. Acest lucru nu inseamna ca orice proprietar ar trebui sa isi vandal proprietatea la pret redus. Cum am afirmat in repetate randuri, daca cineva nu are nevoie de bani acum, ar trebui sa mai tina proprietatea cativa ani, pana cand piata va creste din nou.
mobutu 01 Jun 2010
Citez:
„Astfel, luand in considerare preturile REALE, insist, am atins cel mai de jos nivel.”
Sincer, la ce greucenisme vor veni in restul de 2010 precum si in 2011 (international precum si in romania) ma indoiesc serios ca „am atins cel mai de jos nivel”.
E cam obvious ca preturile REALE vor mai scade.
Cine are bani sa astepte … cumparand acum isi ia clar țeapă.
Coutu 03 Jun 2010
Economia Romaniei nu se va redresa foarte curand si cel putin in acest moment nu exista nici un semn clar ca s-ar redresa.Lipsa de capital se va simti pe piata romaneasca datorita datoriei externe si a migrarii de capital catre pietele emergente din zona euro datorita faptului ca Romania este o tara mai mult consumatoare decat producatoare.In urmatorii ani veti vedea ca preturile pe piata imobiliara vor scadea cu pana la 50 procente fata de preturile actuale.In nici un caz nu este acum momentul de a investi in imobiliare.