“De ce să investim în apartamente de 1 – 2 camere si nu în cele cu 3 – 4?”

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

(Răspunsuri la comentariile voastre )

Astăzi îmi face plăcere să răspund la căteva dintre comentariile voastre. Am încercat să selectez  opiniile  persoanelor care nu sunt de acord cu mine şi să le răspund pe scurt. Acest lucru nu înseamnă că nu vreau să mulţumesc tuturor pentru sutele de email-uri pe care le-am primit, majoritatea acestora cu felicitări. Dar cred că sunteti de acord cu mine că nu are sens să vă prezint acele cuvinte frumoase.

1. În data de 02.06.2010, Dan P. a comentat aticolul: Primele 5 luni ale anului. 5 + 5 lectii pentru piata imobiliara

„La  negocierea unei proprietăti rezidentiale marja nu depăseste 5 – 7%”
„Exemplu: O proprietate medie in Bucuresti costa in trecut 100. Acum pretul cerut este 60, iar pretul real 40. Nu ma astept ca acest pret sa scada cu 10 – 20, dar vor fi mai multe proprietati scoase la vanzare pentru 35 – 45. (In unele cazuri, preturile vor fi mai mari, in altele mai mici).”

Dumneavoastra vreti sa ziceti ca la un apartament (presupun ca la asta v-ati referit) reusiti sa negociati de la 60,000 EUR la 40,000 EUR? Asta inseamna o negociere de -33%. Eu unul sincer ma indoiesc ca reusiti sa faceti acest lucru. Singurele exceptii de la regula sunt doar cateva „ocazii” in care oamenii au nevoie urgenta de bani si lasa din pret (de la 60k la 45-50k), dar ma indoiesc ca lasa la 40k. Poate va referiti la apartamente CF2, sau cu diverse probleme juridice, cu vecini tampiti, cartiere infecte (si prin aceste lucruri, automat pretul de era de 60k si proprietarul doar incerca marea cu degetul, poate poate o gasi un prost.

In ultimul timp am vazut ca publicati pe blog faptul ca marja de negociere la proprietatile rezidentiale sunt din ce in ce mai mari.

La alte tipuri de proprietati (mai ales la terenuri) stiu ca se negociaza chiar si pana la 50% in functie de diferite caracteristici, dar la rezidential, marja nu depaseste 5-7% (ma refer la Bucuresti).

Va multumesc.

M-am referit la proprietăti în general . Nu am specificat o categorie anume. Regulă mea  se aplică în cazul  achizitiilor  cu o valoare mai mai mare de 50.000 – 60.000 euro unde preţul nu îngăduie  foarte mult „ loc petru negocieri”. Dar totuşi, consider marja dvs. de 5 – 7%, prea mică ( excepţie făcând cazul în care preţul cerut este deja modificat si este foarte aproape de cel real). Cumpărăm proprietăţi atunci când  considerăm că pretul este bun pentru noi. Dacă nu,  trecem la următoarea proprietate.

2. În data de 02.06.2010, Florian a comentat la articolul: http://www.iliaspapageorgiadis.ro/primele-5-luni-ale-anului5-5-motive-pentru-piata-imobiliara
/#comment-1688

” Aici suntem în Balcani , avem propriul nostru spirit , nu suntem germani, englezi sau japonezi”
Am urmarit cu interes „problemele ” pe care le-ai avut in angajarea romanilor. Bine am observat ca prezinti doar exemplele negative celelate fiind doar „normale ” sunand ca o exceptie mai mult . Trebuie sa intelegi ca romanii au trecut printr-un regim comunist in care statul iti dadea ( ce putea ) si tu asteptai sa pice . Daca nu mai pica statul era de vina . Si bineinteles munca era si ea pe acolo adica pacaleai statul si mai si furai ca de de la stat nu se pune .

Nu le iau apararea romanilor – deseori coboara in ridicol insa sunt si altfel de oameni .Nu cred ca trebuie sa facem din nesimtirea unora o regula . Si mai mult spiritul balcanic troneaza in zona noastra Romania , Bulgaria Grecia …etc.

Remember Zorba the Greek ( Anthony Quin) he loved life more than work .
That is the „balkanic” spirit.
We are not germans , british or japanese .

And i am not proud you know.

See you Ilia .

Sunt foarte mândru de cătiva dintre colegii mei în ultimi şase ani de când sunt în România. Şi desigur, în blog-ul meu vă scriu despre excepţii şi nu despre regula. Dar ce ar trebui să scriu? Am ajuns oare la nivelul când se consideră o stire dacă cineva este serios? Sper că nu

Spune-mi romantic, ciudat sau cum îti place, dar eu cred foarte mult în români. Cred că lucrurile se pot îmbunătăţi doar atunci când criticăm şi prezentăm greşelile, pentru a le repara. De asemenea, în felul acesta ar fi „ o felicităre” indirectă  pentru cei seriosi din această ţară, al căror număr creşte în fiecare zi şi săptămână.

Căt despre Balcani……..… te voi contrazice, spunându-ti oamenii din această parte a Europei nunumai ştiu că cum să lucreze din greu, dar de cele mai multe ori au rezultate mai bune comparativ cu concurenta . Din păcate, ei decid să stea si să lucreze din greu numai in strainatate, deoarece mediul lor local nu apreciaaceste valori.

3. În data de  02.06.2010, Mobutu a comentat la articolul: htttp://www.iliaspapageorgiadis.ro/preturile-cerute-nu-sunt-cele-reale-puteti-sa-intelegeti-o-data
-pentru-totdeauna/#comment-1675

„Preturile reale vor fi mai mici „

Citez:
„Astfel, luand in considerare preturile REALE, insist, am atins cel mai de jos nivel.”

Sincer, la ce greucenisme vor veni in restul de 2010 precum si in 2011 (international precum si in romania) ma indoiesc serios ca „am atins cel mai de jos nivel”.
E cam obvious ca preturile REALE vor mai scade.
Cine are bani sa astepte … cumparand acum isi ia clar țeapă.

Sunt de acord cu tine. Comparativ cu preţurile cerute în prezent , preţurile reale vor fi cu mult mai mici în viitorul apropiat. Pe de altă parte, noi ar trebui să ţinem cont de faptul că atunci când  cumpărăm o proprietate, nu cumpărm având in vedere doar pretul. Locatia, calitatea lucrării, aprecierea acesteia în viitor si multi alti factori sunt cei de care ar trebuii să tinem cont.

4. În data de  27.05.2010, acelasi cititor  a comentat la articolul: „Razboiul” intra in ultima sa faza. Cine va castiga? Dezvoltatorii, clientii sau bancile?

„Proprietatea în valoare 100.000 Euro va scădea anul viitor la 50.000 Euro”

Citez:
„Cine va castiga acest „razboi”?
Nimeni! Cand porneste un razboi, toate partile implicate au pierderi colaterale. De aceea le sugerez celor trei parti sa se aseze la masa si sa reconsidere. Daca nu colaboreaza acum, vor pierde toti in viitor.”
Ma intreb ce „pierde” clientul daca nu cumpara acum cu 100.000 euro si cumpara de ex. la anul cu 50.000 euro.
Dezinformare, problema este exclusiv la dezvoltator si finantator, clientul final nu are ce „pierde”.

Mă bucur că văd vezi viitorul cu perspective atât de clare. Doar un scurt comentariu. Felul cum vorbesti imi aduce aminte de oamenii care vorbeau în cursul anilor,  2007 – 2008,  90% dintre ei „au prezis” că preţurile vor exploda încă o dată  „în următoarele 12 – 24 luni”. Sunt de acord că preţurile vor continua să scadă, ajungând la realitate. Şi încă o dată vreau să-ti  reamintesc că această realitate există deja: Când cineva vrea cu adevărat să-şi vândă proprietatea, acesta primeşte un preţ care nu are absolut nimic de-a face cu  „ pretul  cerut oficial”.

5. În data de  27.05.2010, Alexandru  m-a întrebat  referitor la articolul meu : Cum sa scoti profit maxim din 100.000 euro

„De ce nu un apartament cu 3 sau 4 camere? „

Deoarece atunci când cumpărăm proprietăti cu scopul clar de investitie, vom încerca exploatăm  capitalul nostru cel mai bun mod. Preturile de închiriere ale apartamentele cu 3 sau 4 camere sunt mult mai mici în comparatie cu apartamentele cu 1 sau 2 camere. Deci, daca pot cumpara 2 apartamente de 2 camere, voi avea un venit lunar mai mare decât  mi-ar genera un apartament de 4 camere în aceeaşi clădire, cu aceleaşi caracteristici (de exemplu: 2 apartamente de 2 camere

De asemenea, fiecare investiţie ar trebui să aibă un plan de ieşire, este mai uşor să vinzi un apartament mai mic decât unul mai mare, majoritatea oamenilor prefera suprafete mai mici.

Excepţie de la cele prezentate  mai sus: apartamentul pe care îl cumpărăm cu scopul clar de a locuii în el . În cazul acesta apartamentul poate fi mai mare,  mai scump, fiindcă se presupune că va  fi parte din viaţa noastră pentru următorii 15 – 30 de ani (durata medie la nivel mondial).

6. În data de  27.05.2010, D.a întrebat cu privire la propunerea mea: http://www.iliaspapageorgiadis.ro/1adaugati-valoare-cladirilor-vechi/

” Ati întrebat un inginer despre durata de viată a blocurilor vechi?”
„Din pura curiozitate, ati intrebat un inginer constructor despre durata de viata a blocurilor construite din beton (si mai ales a celor din placi de beton armat, nu pe cadre)?
Întrebati, si sa puneti si pe blog raspunsul” :)

Am întrebat. Răspunsul este, că există întodeauna tehnici pentru a prelungi durata de viată a unui bloc construit din beton

7. În data de  27.05.2010, Matei P. a contrazis propunerea mea: http://www.iliaspapageorgiadis.ro/1adaugati-valoare-cladirilor-vechi/

” O să ne trezim într-un oras din polistiren vopsit evident în cel mai ieftin mod posibil”

„Depinde.

1.O sa ne trezim cu un oras de polistiren, evident „cel mai ieftin”-pictat si colorat in toate felurile.
2.Lipsa parcarilor poate fi greu inlocuita datorita densitatii foarte mari a construitului.
3. Lipsa parcuri/spatii verzi/sali,terenuri de sport- efectul de plombare de prin ’80. (in militari sunt: gradina botanica si campusul politehnicii-niciunul nu ar trebui sa fie parc).

In concluzie unele zone pot fi refacute/ reamenajate ca sustina un proiect de locuire modern. Altele sunt compromise fara modificari majore.
Si ideea principala ar fi sa se mareasca gama finisajelor de fatada. fatade ventilate, etc.

  1. Când începem cu un astfel de program este evident că ar trebuii să existe reguli si restrictii pentru a evita haosul
  2. În limba greacă spunem ” nu trebuie să plângi după ouă sparte”. Deci fapta fiind consumata ar trebuii să trăim cu ea si să încercăm să îmbunătătim lucrurile de acum în colo
  3. Stii căt de mult costă un proiect de reabilitare urbană prin ” reconstructia”  zonelor  majore ? Si  cine o va planifica? Aceiasi oameni care au planificat extinderea urbană  din ultimo ani fără a respecta vreo prevedere în acest sens?

Dar, pe de altă parte, sunt de asemenea, de acord cu tine, este mai bine să se construiască tot orasul de la bun început. Este oare posibil? Nu. Deci, nu ar trebui să încercăm să îmbunătăţim viaţa noastră de azi (şi din anii următori), deoarece nu există nici un semn clar că până în 2020 vom fi capabili să schimbăm drastic balanta între blocurile noi şi cele vechi? Sau ar trebui să rămânem pe loc, dorindu-ne ca lucrurile să se  îmbunătăţească de la sine?

8. On 27.05.2010, Bogdan A. si-a îndreptat atentia la partea de energie din propunerea mea: http://www.iliaspapageorgiadis.ro/1adaugati-valoare-cladirilor-vechi/

„Orice zonă din România poate valorifica învestitiile în energia regenerabilă”
Ideea de a reabilita blocurile vechi nu este noua si este profitabila pe termen lung nu numai pentru proprietarii apartamentelor renovate dar si pentru sistemul energetic national si implicit pentru securitatea energetica a tarii. O casa pasiva nu are nevoie de incalzire si nici de aer conditionat si chiar daca nu se pot realiza asemenea performante cu blocurile vechi, o reabilitare facuta temeinic si durabil ar asigura reduceri semnificative la consumul de energie termica dar si electrica.
Cea mai ieftina (e chiar profitabila) si la indemana investitie in securitatea energetica este eficienta energetica, de la generare la transport, transformare, distributie si consum.

Cu banii ce se doresc a fi bagati in conducte de gaze din surse nesigure, se pot face investitii profitabile in reducerea consumului de acasa. Astfel se poate reduce cu cel putin 30% necesarul de energie de la noi.

Masurile de eficienta energetica impreuna cu valorificarea inteligenta a resurselor de energie regenerabila de care Romania dispune, am putea sa ne asiguram cvasi-independenta energetica in urmatorii 10-20 de ani.

Putini stiu ca Romania are potential bun si foarte bun cam pe toate tipurile de energie regenerabila (soare, vant, geotermal, biomasa). Nu prea exista regiune din Romania care sa nu poata valorifica o astfel de resursa locala. Eficienta energetica si implementarea surselor regenerabile (impreuna cu reducerea emisiilor) sunt subiectul unor directive UE pe care teoretic le-am adoptat si le vom adopta si noi in legislatia nationala.

In fine, realitatea cruda din Romania ne priveaza de un viitor frumos. La noi se gandeste ingust si singura metoda de dezvoltare de care sunt capabili guvernantii sunt taierile si investitiile aiurea.

Din pacate si oamenii sunt asupriti de lupta pentru supravietuire si nu mai au niciun chef de a mai demara ceva cu de la ei putere. Suntem o tara infometata si plina de lehamite condusa de niste incompetenti hotomani.

Sa speram ca vreodata vor ajunge si oameni priceputi la putere, care sa fie in stare sa dea liber Romaniei la dezvoltare si sa renasca entuziasmul oamenilor.

Nu voi comenta partea în care îti exprimi  convingerile politice, aceasta este opinia ta. În ceea ce priveşte restul, mai mult sau mai puţin sunt de acord cu tine. Cu excepţia „politicienilor răi” pe care îi condamni, trebuie să-ti reamintesti, deasemenea, că oamenii au fost cei care au votat pentru ei şi ei sunt cei care creează cu adevărat societatea noastră.

În ceea ce priveşte energia regenerebilă  şi „ investitiile inteligente”, într-o clădire, este evident că sunt de acord cu tine 100%.

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?