“Stiu sa numar doar pana la 20”“Atunci cum vei numara 280.000 de euro?”

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Articol publicat in data de 10 februarie 2010

(partea a 2 a, pentru prima parte dati click aici, pentru a citi partea a 3 a, apasati aici)

"Ce este asta? O bancnota de 5 milioane? Astea sunt lucrarile Satanei"
Legislatia romenasca este clara. O tranzactie poate fi incheiata din punct de vedere legal doar daca se achita suma in moneda locala, aceasta fiind RON. Se intampla doar la cateva saptamani dupa ce Banca Nationala taiase 4 cifre monedei, adica "10.000 lei" devenisera "1 RON". Si cum 1 EURO valora aproximativ 3.5 RON la momentul respectiv, puteti ghici ca intreaga suma era de aproximativ 1.000.000 RON.  De obicei plata unei astfel de sume se face prin transfer bancar, in conturile fiecaruia dintre proprietari separat. Dar, nu in acest caz…

"Vrem banii gheata, in mainile noastre, asta nu se negociaza".
"Dar asta presupune costuri ridicate pentru noi si mare bataie de cap… sa mergem cu masina prin tara cu banii in ea". " Asta nu e treaba noastra, ati vazut toti acesti oameni seriosi, au familii, au nevoie de bani GHEATA". "Ok, va vom aduce{C} banii, in bancnote de 500 RON" (a propus clientul meu). "500 RON? Cat inseamna asta? 500.000 lei?" Ne-a luat 5 minute sa le explicam ca vechii lei devenisera RON si ca era vorba despre o noua bancnota, de 500 de RON… "Ce inseamna asta? O bancnota de 5 milioane? O imprimati voi? Nu stiu despre ce e vorba… nu, nu acestea sunt lucrarile Satanei… aduceti-ne euro, sau intelegerea cade" a hotarat tiganca.

"Stiu sa numar doar pana la 20″ " Atunci cum vei numara 280.000 de euro?"
Exista o procedura legala pentru a face asa ceva. Schimband moneda de doua ori si in plus retragand suma pentru a o lua asupra noastra, doar se pierd bani. Clientul meu era foarte rabdator, ba chiar se distra cu toate acestea… "Stiu sa numar doar pana la 20, asa ca ne vei aduce bancnote de 20 de euro fiecare". "Si atunci cum vei numara 280.000 de euro?" "Veti vedea"… Am plecat din Bucuresti cu 14.000 de bancnote de 20 de euro fiecare la noi, comandate special la BNR. (Pot sa-mi imaginez persoana care a executat ordinul, panicandu-se cu toate astea pe cap…)

Punctul de intalnire
Intalnirea a fost stabilita pentru ora 13.00. Am intarziat si am ajuns la 13.07. Am mers la punctul de intalnire, un "birou" in spatele chioscului unui angrosist de zarzavaturi. Multumesc Domnului ca sunt un fost dansator semi-profesionist, m-am folosit de toate piruietele pe care le stiam pentru a evita cutiile de fructe si legume. Am deschis usa veche de aluminiu cu geam spart si abtibilduri uzate pe ea. Am vazut in fata mea patru scaune de plastic, o masa de plastic si un birou vechi. Cat de vechi? Cred ca mai vazusem ceva similar intr-o poza cu biroul bunicului meu…

Tiganca se pregatea sa plece, palmele ii transpirau, din spatele biroului vechi. Mai era cu ea o fata mai tanara, probabil fiica ei. "Buna, buna. Luati loc, ati intarziat. Ati adus banii?" Clientul meu a deschis geanta. "Caramizile" de bancnote erau protejate de pungi de plastic alb transparent. Nu i-a placut. "Sa vedem cum ii va numara" mi-a shoptit translatorul in ureche…

Numararea banilor…
A vorbit serios. Stia sa numere doar pana la 20. Nu a vrut sa accepte pachetele pregatite de catre banca. "Dar sunt numarate si sigilate de BNR" "Ce e BNR?" "Acolo unde este Isarescu Guvernator" "Si stie el sa numere?" "Putin mai bine decat tine, crede-ma" am comentat eu, simtind nevoia sa apar simbolul de seriozitate si stabilitate al tarii…

Au desfacut toate pachetele. Le-au pus pe masa de plastic si au inceput sa numere. Numarau pana la 20 si faceau un mic pachet. Apoi au facut 20 de pachetele a cate 20 de bancnote fiecare. Erau 4 scaune pentru 5 oameni, asa ca eu stateam in picioare si admiram numaratoarea… Transpirau mult, incercand sa puna totul in ordine. "Aveti nevoie de ajutor?" "Nu, Grecule. Mana asta pe care o vezi a numarat milioane si milioane" mi-a raspuns ea aratandu-mi mana ei.

Maine:


Feriti-va de greci
Impartind 280.000 de euro la sute de oameni, din biroul notarului…
"Bani proaspeti pe mainile noastre = multe modalitati de a-i cheltui repede"

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?