O nouă eră în imobiliare, noi provocări pentru toţi5 sfaturi pentru proprietarii de imobile
Lumea pieței imobiliare din România a intrat într-o nouă eră de căteva luni încoace. În această perioadă nu numai că investitorii sunt cei care aleg regulile afacerilor, dar singurele tranzacții preconizate sunt cele care vizează proprietăți de top la prețuri "decente" sau proprietăți executate silit. Orice altceva va rămâne "nemișcat" în funcţie de capacitatea proprietarului de a aştepta zile mai bune.
(Despre această nouă eră puteți citi mai multe aici)
Acum nu este momentul ca cineva să fie arogant, fie că este proprietarul unui imobil sau un potenţial cumpărător. Este timpul pentru miscari inteligente şi acţiuni atente, pentru ca rezultatele să fie satisfăcătoare. Dar care ar trebui să fie paşii unui proprietar sau unui investitor în următoarele 12-24 luni? Să încercăm să le identificăm împreună, referindu-ne intotdeauna la oamenii cu bun simț și respect de sine.
5 sfaturi pentru un proprietar cum să-și protejeze interesele
În principal, vom vedea trei categorii de proprietari în această perioadă:
- cei care au proprietăţi de top şi nu au probleme financiare
- cei care "nu au proprietăți de top", care însă pot fi de vânzare, dar nu sunt presați să vândă
- "cei la ananghie", cei care au nevoie urgentă de bani.
Indiferent în ce categorie v-ați afla, sunt 5 lucruri pe care ar trebui să le luați în considerare înainte de trece la o tranzacţie sau la o vânzare a activelor dvs.:
1. Creaţi un interval de timp şi o strategie.
Nu lăsaţi totul pe ultimul moment. Vă cunoașteți probabil necesitățile pentru lunile care urmează. Încercaţi să vă organizaţi, puneți pe hărtie toate plăţile care urmează să le efectuați, încercați să identificați perioada în care s-ar putea să apară o problemă. Uneori ajungem să vindem o proprietate la un preţ scăzut, doar pentru că nu am găsit la momentul potrivit o sumă de bani minoră. Ar fi păcat să ajungeți într-o situație ca asta….
2. Colectați documentele lipsă ale proprietății dumneavoastra.
Orice investitor înţelept vă va cere o documentaţie completă a proprietății. Atitudinea de tip "Nu-mi pasă, aceasta este tot ceea ce am" aparţine trecutului şi, fie investitorii o resping (inclusiv pe dumneavoastră) sau își asumă riscul de a cumpăra ceva fără documente în regulă dar pentru acest lucru cer o reducere considerabilă. Dacă nu ştiţi ce trebuie să aveți, puteți solicita ajutorul unui avocat sau al unui arhitect. De asemenea, un consultant imobiliar serios vă poate ajuta, el ştie ce caută clienţii săi. Un dosar complet crește valoarea proprietatii dumneavoastra cu minim 5%, uneori chiar mai mult.
(* Dacă sunteți în căutare de investitori naivi pe care să-i înșelați și să le vindeți ceva prost, îmi pare rău, dar aparţineți altei lumi şi vă puteți opri din a lectura acest articol chiar acum).
3. Încercați să identificați valoarea reală a proprietății dumneavoastră. Da ştiu că gândul vă va fugi imediat la… "vecinul meu vinde la acest preţ, aşa că ar trebui să cer atăt sau poate chiar mai mult ", dar acest mod nu este întotdeauna cel corect în a identifica valoarea reală a proprietăţii dumneavoastră. Poate că este trist, dar preţul unui imobil este cel pe care un cumpărător este dispus să plăteasca. Încercaţi să gândiţi ca un cumpărător şi să faceți o lista cu avantajele şi dezavantajele proprietății dumneavoastre. O să vă ia căteva ore, dar veți descoperi mai mult decât vă puteţi imagina. Unii oameni pretind a fi cumpărători în scopul de a identifica valoarea proprietăţii lor. Alții având un buget mai mare plăteasc evaluatori sau ( menționez încă dată) agenți imobiliari serioși.
4. Investiți în proprietatea dumneavoastră dându-i o valoare adăugată. Nu trebuie să fiți un magician, ca să transformați un apartament vechi în ceva mai decent, cu un buget de 1.000 – 5.000 euro ( depinde însă de gradul modificărilor). Acum datorită crizei puteți face aceste lucruri cu costuri mult mai mici, Acest aspect va creşte valoarea proprietății dvs. cu cel puţin 10%, probabil și mai mult. Dacă sunteţi proprietarul unui teren, gănditi-vă la parametri de urbanism noi sau alte proceduri, care vor face ca proprietatea dumneavoastră să arate mult mai bine în ochii investitorilor.
5. Nu intraţi în panică, cautăți colaboratori adecvați. Ştiu că este foarte uşor de spus, dar foarte greu de făcut. Cănd cineva este în pericol, simte că toată lumea din jurul său se destramă și se mulțumește cu prima opțiune care îi iese în cale, care de obicei este ceea mai rea opțiune posibilă. Dacă sunt stresaţi, nu respectați această regulă. Încercaţi să contactaţi căt mai mulţi experţi de pe piaţă. Multe companii serioase din domeniul imobiliar au clienți care vă vor respecta mult mai mult decât "prima dumneavoatră opţiune". În plus ei vă vor cere o oportunitate, dar nu vor încerca să vă ia proprietatea pentru "jumătate de pâine". Desigur, dacă documentele dumneavoastre nu sunt în ordine și încercați să scăpați de o proprietate, atunci "prima dumneavoastră opţiune" va fi probabil și ultima.
Încercaţi să vă amintiţi: când sunteți în necaz panică este cel mai prost consultant.
Maine:
5 sfaturi pentru un investitor pentru a realiza o investiție de succes