„Ar trebui sa iau un credit în euro sau în lei?”

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

În ultima lună am fost întrebat destul de des despre Euro şi Ron şi cum prevăd evoluția acestora. Aşa cum am declarat deja de mai multe ori, mă aştept la devalorizarea monedei naționale în următoarele luni ca urmare a ceea ce se întâmplă în economia românească. În ultima vreme am primit multe email-uri referitoare la  potențiale împrumuturi și dacă acestea ar trebui să fie încheiate în Euro sau în Ron.

„Ar trebui sa iau un credit în euro sau în lei?”
De exemplu, Emilia I. mi-a scris pe 20.07.2010:

„Puteti sa-mi raspundeți ,fiindca va rog frumos, pentru ca apreciez cum vedeti si cum informati real despre starea lucrurilor.. Este mai bine (bine pentru anii de dupa criza,viitor) sa luam credit in euro sau lei de la banci? În  momentul actual s-ar parea euro ca e mic euribor, dar daca creste? Va fi rentabil in lei, chiar daca pe moment e mai mare dobanda „

Dacă este posibil, vă rog nu contractați nici un împrumut
Următoarele luni sunt critice în ceea ce privește viitorul economiei româneşti. Cel mai bun scenariu pare a fi deprecierea leului care reflectă starea precară a economiei. Unii oameni au început să vorbească despre situaţii și mai nefaste (dar dacă încep să vorbesc despre acestea s-ar putea să vă speriați şi nu îmi doresc acest lucru). Deci, dacă este posibil, vă rog încercaţi să evitați contractarea unui nou împrumut în această perioadă. Mai ales dacă este vorba de un credit de consum, care va fi aproape catastrofal pentru bugetul familiei dumneavoastre.

Împrumutați bani în moneda în care sunteţi plătit
În cazul în care nu puteţi evita …….. împrumutul, cred că răspunsul este simplu:

Esți plătit în euro? Primiţi salariul într-un model care calculează  fluctuația dintre Euro/Ron? Dacă da atunci alegeți euro. Esți platit in lei, primești în această monedă o sumă fixă pe lună? Atunci alege Ron.

Împrumutați bani în moneda în care sunteţi și plătit, ca să vă simțiti confortabil în viitorul apropiat.

Euro: dobânzii mai mici, dar risc ridicat de depreciere
Dacă împrumutați euro există următorul risc: În cazul în care leul se depreciază în consecință creditul dumneavoastră va creşte în mod automat. Deci, cu un salariu de 3.000 RON/lună şi o rată lunară de 200 euro (acum aproximativ 850 RON), în cazul în care Ron depreciaza cu 20%, rata dumneavoastră va creşte automat cu 20% şi veţi plăti 1.020 RON / lună (dar tot 200 Euro).

Ron: plăţi stabile, dar rata dobânzii este foarte mare
Dacă împrumutați Ron, nu vă va fi frică de problemele cauzate de rata de schimb, dar atunci veți avea probleme serioase din cauza ratei dobânzii. În prezent rata dobânzii în le (cu excepţia programului „Prima Casa”, unde statul garantează împrumutul  la bancă) este foarte mare. Deci, suma pe care o plătiţi va creşte prea mult, și riscați să nu o mai puteți plăti înapoi.

Dacă România împrumută cu Euribor de + 5%
Unul dintre motivele pentru care economia este inghetata este situaţia din sistemul bancar şi creditele foarte scumpe (sau riscante) oferite cetăţenilor, în special antreprenorilor.

Am fost informat că în ultima vreme statulul român împrumută bani plătind o dobândă Euribor  de + 5%. În cazul în care acest lucru este corect , ce credeți că se va întâmpla în cazul companiilor mai mici sau mai mari? Băncile vor prefera să împrumute statul cu o dobândă mai mare, având garanţia ţării şi ratele pentru oameni de rând vor fi chiar și mai mari. Oficial băncile vor continua să vă spună „da, suntem deschiși, oferim împrumuturi, dar oamenii nu vin să contracteze un împrumut”, dar, în realitate, multe bănci oferă condiții atât de rele, încât în cele din urmă  împiedica orice client serios să împrumute bani.

Una dintre potențialele problemele din următoarele luni …
Una dintre potențialele problemele din următoarele luni este urmatoarea: Deaorece statul român va încerca să „rămână” în viaţă, se va împrumuta tot cu mulţi şi mai mulți bani și va drena piaţa de numerar, colectând aproape toate rezervele băncilor „. Astfel piaţă va avea probleme cu fluxul de numerar şi PIB-ul va scădea. Apoi, vor scădea veniturile consecvent  statul va colecta impozite și taxe mai mici. Mai  puține impozite înseamnă pentru stat mai multe împrumuturi,etc Odată început acest cerc vicios va continua pentru mult timp … (dar eu chiar sper că nu va începe)

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?