Încercarea de a vinde apartamente ANL la preţuri foarte mici:”Prea multă confuzie pentru nimic”

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Cu câteva luni în urmă v-am explicat la ce mă astept că se va intămpla referitor la „vânzarea apartamentele ANL la preţuri foarte mici”. Analiza mea o puteţi găsi analiza aici: Ce inseamna sa vinzi ieftin apartamentele ANL: pietele Americana si Engleza ne spun ce va urma

Acum cred că ar fi interesant să aflăm ce sa întâmplat cu acest proiect ..

Foarte puține vânzări, din cauza … motivelor simple (care erau deja evidente în prealabil)
Această poveste a creat prea mult tam-tam pe piaţa imobiliară românească, dar rezultatele au fost mediocre. Foarte puţini oameni au decis sa cumpere proprietatea pentru care plăteau chirie şi impactului asupra veniturilor statului a fost unul dezamăgitor (un rezultat aşteptat şi prezis cu exactitate). De ce sa întâmplat așa? Pentru că …

 • Chiriașii au încheiat un contract de închiriere pe căteva decenii.
 • Chiria lunară este foarte mică, aproape ridicolă.
 • Chiar şi atunci când nu o plătesc în fiecare lună acestea nu se confruntă cu nici o consecinţă.
 • Chiar şi preţul de 600 euro/ mp (prețul mediu anunţat) rezulta într-o sumă de bani destul de „respectabilă”.
 • Unii dintre acești chiriași au relații politice şi ei „nu sunt obișnuiți să plătească preţul normal pentru ceva, și aşteaptă ceva mai bun” (după spusele cuiva din Bucuresti care cunoaste o multime de astfel de persoane).
 • Este prevăzut că o dată apartamentul cumpărat aceste nu poate fi înstrăinat timp de cățiva ani .

Întrebari logice …

 • Dacă poți închiria ceva pentru aproape nimic şi nimeni nu te poate da afară de acolo, de ce ai merge la bancă să iei un împrumut ca să-l achiziționezi?
 • De ce să iei un împrumut şi să plătești pe lună de 4-5 ori mai mult decât preţul pe care îl plătești astăzi pentru chirie ?
 • Dacă nu plătești raele lunare la banca, vei pierde proprietatea. Dar daca nu plătești chiria, poți să o achiți mai tărziu sau chiar poți „uita să plătești” pentru o perioadă. De ce ar alege cineva banca?
 • Dacă aveţi bani în numerar, de ce să-i blocați timp de 5 – 10 ani, atunci când aveţi posibilitatea să păstraţi acest loc cu chirie şi cumpărați o altă proprietate pentru dumneavoasră?

Întrebări greşite
(Deoarece multe persoane îmi dau răspunsuri contradictorii …) Aş fi curios să aflu care sunt costurile de construcţie pe care ANL le plăteşte azi? Care sunt preţurile pe care le acceptă pentru proiectele noi? Este adevărat că ei acceptă să plătească mai mult de 650 euro / mp?

Rezultatul
Oamenii normali avut impresia greșită că „preţurile reale ale apartamentelor noi ar trebui să fie până la 600 euro / mp” Asa că au judecat greșit și restul de proiecte cu preţuri mai mari, deoarece acestea au avut si costuri mult mai ridicate.

 • Piaţa era confuză timp de câteva săptămâni, timp cu adevărat vital pentru unii proprietarii.
 • Presa a găsit o nouă poveste grozavă cu care firește a exagerat punând accent pe ambalaj şi nu pe problema în sine (cum se intămplă de obicei, in intreaga lume).
 • Cel puţin patru noi investitori (pe care îi cunosc personal ) au îngheţat planurile lor de dezvoltare, deoarece aveau o simplă întrebare: „De ce ar trebui să încep să dezvolt acum, când oameni compară proiectul meu şi preţurile mele cu cele ale ANL”.

Rezultatul într-o singură frază:
„Prea multă confuzie nimic” (proverb grecesc)

Sper ca în curând politicienii vor realiza cât de importantă este piața imobiliară pentru economia românească și vor fi un pic mai atenți înainte să anunțe luarea unor măsuri cu privire la aceasta

PS: Declar ca nu sunt implicat in viata politica romaneasca. Nu cunosc niciun politician si nu am prieteni sau dusmani printe acestia. Textul de mai sus este doar o explicatie a masurilor anuntate, la care se adauga rezultatul pe care eu il prezic ca aceste masuri il vor aduce. Aceasta nu inseamna ca sunt impotriva sau pentru Guvern sau oricine altcineva

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

1 Comentariu

 1. Dorin 10 Aug 2010
  Răspunde

  Bun articol,
  si totusi ….
  „Sper ca în curând politicienii vor realiza cât de importantă este piața imobiliară pentru economia românească ”
  1. O tara de marimea Romaniei nu trebuie sa aiba doar cateva ramuri importante in economie.
  2. Imobiliarele nu trebuie sa reprezinte o prioritate pentru nici o tara in lume, din simplul motiv ca aceasta ramura nu poate fi exploatata pentru export decat prin vinderea catre straini a unor proprietati ce nu pot fi regenerate (daca azi vinzi o bucata de teren unui strain, maine altui strain, ajungi sa nu mai ai ce vinde. Cu totul altceva se pune problema in cazul unor bunuri precum masinile, echipamentele, bunurile de larg consum, serviciile ex: turismul etc.)
  Nu ma leg de faptul ca ai alta nationalitate ci pur si simplu nu trebuie sa fie pentru o tara, drept prioritar o ramura a economiei precum imobilirele sau industria extractiva care au resurse limitate – pe care nu le poti vinde la infinit.

Ce părere aveţi?