Grecia 2009 – România 2010:Asta îmi aminteşte de ceva …

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Nu voi analiza situaţia românească, ci doar ceea elenă. Fiecare dintre dumneavostră aveți o părere proprie despre România şi nu este greu pentru dumneavoastră să comparați şi să realizați despre ce vorbesc………… … (vă sugerez doar să comparați Grecia din 2008 cu România din 2009, Grecia din 2009 cu România din 2010, etc )

(partea a doua, pentru a citi prima parte apăsați aici)

Problema era cunoscută dar atent "ascunsă sub covor"
Toată lumea din Europa ştia despre problemele Greciei. Dar întreaga situaţie a fost atent "ascunsă sub covor" (stiți .e exact ca și modul în care unele doamne își curăță casa ascuzând toată mizeria sub covor, astfel încât să nu fie vizibilă de către oaspeți ..)

Fostul primul ministru elen  și domnul Baroso de la Uniunea Europeană impartășeau aceleași convingeri  şi se pare că "prietenul elen" a fost protejat, în schimbul ajutorului oferit la alegeri etc

(Pe parcursul anului 2010 a ieșit la iveală că Uniunea Europeană a trimis mai multe scrisori, informând Grecia că situaţia este " scăpată de sub {C}control", sau că "deficitul va fi mult mai ridicat decăt cel anunţat").

Vara anului 2009
În iunie 2009, primul-ministru elen a pierdut ocazia să organizeze alegerile anticipate combinate cu alegerile pentru Parlamentul European. Aceasta a fost sansa lui, fie să câștige pentru a treia oară sau să piardă cu o marja  mică.

În vara anului 2009 Grecia a fost în flăcări (din nou), în timp ce economia se prăbuşea. Nimeni nu își plătea impozitele şi toată lumea era supărată pe guvern. (Oamenii iubesc să-și uite obligaţiile care le revin în calitate de cetăţeni şi apoi se plâng de politicienii lor)

Alegerile din octombrie 2009
Primul-ministru elen nu s-a bucurat de o sustinere majoritară în Parlament,  bazandu-se doar pe un singur vot (151 din 300) asa că opţiunile sale au fost în prinicipal două:

  • Să pună în aplicare măsuri dure, pentru a restabili ordinea fiscală în ţară şi să nu riște viitorul Greciei.
  • Să solicite din nou alegeri anticipate pentru a evita decizii dificile în viitorul apropiat.

Deși mulţi oameni s-au gândit că ar fi mai bine ca el să-și reformeze administraţia și să pună în aplicare căteva măsuri şi să încerce să convingă societatea elenă, cu argumente, el a ales a doua soluţie . Alegerile au fost stabilite pentru 04 octombrie.

" Avem bani disponibili, nu avem nevoie de impozite noi"
Liderul opoziţiei, socialistul Giorgos Papandreou, ştia (din sondaje), că nu trebuie să facă mult. Toate indicau clar victoria lui. De aceea unii oameni au fost surprinşi când acesta a afirmat că " există bani disponibili, nu avem nevoie de taxe noi " (așa cum declarase primul-ministru înainte de alegeri). A ales să răsfăţe urechile alegătorilor "cu cuvinte frumoase ".

Şi alegătorii îl iubeau! A fost o victorie clară, ajungând la 43%, în timp ce adversarul său a scăzut la 33%, cel mai mic % pentru partidul conservator elen înregistrat în ultimii 45 ani (cel puţin).

Deci, în toamna anului 2009 alegătorii eleni au ales evitarea măsurilor de austeritate, votând pentru cineva care a promis "zile mai bune pentru cei săraci, fără ca să se atingeă de clasa de mijloc".

Făcând pe surdul " (încă o dată)
Imediat după alegeri Grecia s-a trezit şi a descoperit că "lucrurile nu sunt așa cum ne-am aşteptat". Deficitul din bugetul statului a fost dublu faţă de ceea ce anunțase guvernul anterior! Jurnaliştii au declarat că noul guvern ştia acest lucru încă înainte de alegeri. Guvernatorul Băncii Elene i-a informat. Dar totuşi situaţia a fost foarte critică.

Ce a făcut noul guvern? În primele luni, nimic! A continuat să facă pe " surdul" , pretinzând că nu este  nevoie să facă ceva urgent. Doar căteva " măsuri lejere" în timp ce ţara era ca o masină " care se îndrepta cu 200 km/oră viteza, spre un munte" …

Confruntarea cu realitatea urâtă
Nimeni nu ştie exact momentul în care noul prim-ministru elen si-a schimbat părerea. Mulţi oameni spun că a fost la forumul mondial economic anual sustinut în orașul elveţian Davos. Acolo a descoperit că Grecia este considerată "oaia neagră" a Europei. Chiar  a fost "urmarit" pe scările hotelului de un jurnalist, care a fost foarte nepoliticos şi a încercat să obţină căteva răspunsuri, chiar şi în lift …!

Grecia a avut acum două opţiuni:

  • Fie să pună în aplicare măsuri chiar și mai dure.
  • Sau literalmente să dea faliment ca ţară, deaorece nu putea (refuza) să îşi plătească datoriile?

În cele din urmă noul prim-ministru elen a fost suficient de înţelept. A ales pentru ţara măsuri dureroase şi a început punerea în aplicare a acestora după acordul cu Fondul Monetar Internaţional. Cealaltă opţiune, falimentul, însemna că ţara s-ar fi întors cu  10 -15 ani înapoi în timp, pierzând tot ce a creat între timp.

Rezultatele sunt
Grecia a scapat de ce a fost mai rău … ţară a început să adopte măsuri care au fost amânate de 35 de ani sau mai mult. Dar, desigur toate aceste măsuri nu sunt corecte şi au "ranit" clasa de mijloc şi pe cei săraci mai mult decât pe oricine altcineva. Statul elen este încă foarte bolnav. Dar acum, există speranţe că Grecia își va reveni în câţiva ani (permiteţi-mi să comentez că pentru aceasta va avea nevoie de politicieni care să fie mult mai determinați ).

Clarificări necesare: De ce a fost salvată Grecia ?
Deoarece Grecia este membru al zonei euro şi nimeni nu a dorit ca o tara membra a zonei euro să se prăbuşească. Acest lucru ar crea probleme în întreaga lume exact ca "un efect de domino ". (Citiți mai mult: http://www.iliaspapageorgiadis.ro/why-greece-will-not-bankrupt-in-may/)

Într-o singură frază …
Grecia a negat adevărul de ani de zile, încercând să acopere problemele. În vara anului 2009, întreaga societate a fost supărată, dar neglija ideea de reforme. În toamna şi iarna anului 2009, ţara a trebuit să aleagă între măsuri sau faliment.  Greciei i-a luat un pic mai mult până să se decidă, dar a ales în cele din urmă măsurile de austeritate. A fost salvată deoarece este membră al zonei euro.

România nu este membră a zonei euro.

Bucuraţi-vă de restul de vacanta!

PS Cu doi ani în urmă, în august 2008, am împărtăşit cu dumneavoastră experienta mea referitoare la cele întămplate în Grecia în 1999, comparativ cu România din 2008 şi v-am descris la ce trebuie să vă aşteptaţi să se întâmple în perioada următoare: Căderea pieței. La vremea respectivă  am primit prea multe e-mailuri de la oameni care m-au criticat pentru această abordare (chiar dacă nu am declarat în mod clar că piaţa va cădea …). Acum stiți mai bine decât mine care s-a dovedit a fi  realitatea.

Pentru cei care doresc să citească acele texte mai vechi:

05.08.2010. "Bine ati venit la avan premiera noului nostru film Grecia 1999 – 2008: Asta imi aminteste de ceva …"

 

Comentariile dumneavoastre de  atunci:

Raspunsuri la intrebarile voastre partea 1

Raspunsuri la intrebarile voastre partea a 2 a

Raspunsuri la intrebarile voastre partea a 3 a

Raspunsuri la intrebarile voastre partea a 4 a

 

Articole la fel de interesante :

Poor Greece – Rich Greeks and Romania follows…Part 1

Poor Greece – Rich Greeks and Romania follows…Part 2

Poor Greece – Rich Greeks and Romania follows…Part 3

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?