Tonul imobiliar va fi dat de executările silite

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Saptamana trecuta 23 Septembrie 2010, am dat un interviu pentru Curierul National, in care am vorbit despre trendul imobiliar precum si despre executarile silte. Va rog sa urmariti acest interviu.

Autor: Diana State
Trendul început în 2010 va lua amploare în 2011
Deşi preţurile solicitate sunt mari, tranzacţiile se fac la valori apropiate de cele ale executărilor silite
Papageorgiadis: Sectorul va rămâne „îngheţat” pentru că prea mulţi încearcă să menţină preţurile artificiale

În 2010, piaţa imobiliară este în continuare una blocată şi putem observa că este vorba de un sector prea puţin dinamic, descris prin puţine tranzacţii, şi în care există o diferenţă importantă între preţurile cerute şi cele tranzacţionate. În plus, o nouă tendinţă, creionată încă de la începutul acestui an, devine dominantă: cotaţiile din executările silite se regăsesc şi în tranzacţiile din piaţă.
Potrivit experţilor, în 2011 acest fenomen va lua şi mai mare amploare. „În 2011 vom experimenta perioada executărilor silite. Deja, acum, băncile au probleme serioase cu activele recuperate din împrumuturile neperformante. Totuşi, cu excepţia apartamentelor mici, pentru spaţiile comerciale, terenuri sau clădiri, vedem numai tranzacţii la niveluri foarte scăzute ale preţurilor, apropiate de cele ale executărilor silite. Aceasta va fi tendinţa pentru 2011, combinată cu mult mai multe executări silite iniţiate de către bănci”, a declarat, pentru Curierul Naţional, CEO More Real Estate Services, Ilias Papageorgiadis. În opinia oficialului More, această tendinţă poate fi schimbată doar în cazul în care statul ajută băncile pentru a creşte lichiditatea acestora, aşa cum s-a întâmplat în toată Europa (dar până acum acest lucru nu arată ca un scenariu foarte posibil). Ilias Papageorgiadis a ţinut să precizeze faptul că îi sunt cunoscute multe cazuri de executări silite care au avut loc în 2010 şi vor mai  urma multe până la sfârşitul anului, aşadar este clar că şi aceasta este direcţia principală a pieţei pentru 2011.

Anul viitor va fi unul mai rău decât acesta
În 2008 prăbuşirea pieţei imobiliare a adus ajustări de preţuri care continuă şi astăzi. Specialiştii susţin că piaţa se va stabiliza în momentul în care preţurile vor atinge un prag minim. În acest caz, piaţa imobiliară poate urma una din două variante: fie acest sector îşi va reveni (moment în care putem spune că piaţa autohtonă a trecut printr-o recesiune în V), fie va pica din nou după o creştere uşoară, ceea ce se traduce prin recesiune în W. Iar al doilea scenariu pare cel mai probabil din cauza semnalelor negative venite atât de pe pieţele externe, cât şi de pe piaţa internă

Una se cere, alta se plăteşte
În acest moment nu putem spune că preţurile au ajuns la un minim, deoarece piaţa imobiliară autohtonă se împarte încă în două categorii: prima, în care vorbim despre preţurile reale ale tranzacţiilor (care sunt foarte mici) şi preţurile solicitate, iar între cele două încă există o diferenţă enormă de preţ. Pentru a doua categorie mai există loc de scăderi, deoarece include încă valori mai mari decât sunt cumpărătorii dispuşi să plătească. „2010 ne-a furnizat unele feedback-uri noi: România are nevoie de măsuri mai multe, deoarece problemele se agravează în fiecare lună. În acelaşi timp, întreaga lume are încă probleme, Europa şi Statele Unite ale Americii fiind primele, gata să se confrunte cu recesiunea în W. De aceea mă aştept ca problemele să crească chiar mai mult şi 2011 va fi un an mai rău decât acesta”, a spus Ilias Papageorgiadis.

Piaţa imobiliară în 2010, încă blocată
În 2010, piaţa imobiliară este în continuare „îngheţată” pentru că prea mulţi oameni au încercat tot ceea ce se poate astfel încât să menţină nivelurile preţurilor artificale. „Dar tranzacţiile s-au produs doar la preţurile la care doreau clienţii să plătească. Dacă preţurile actuale ar fi cele stipulate în contract, atunci da, am ajunge la realitate. Dar nu sunt prea multe proprietăţi oferite la acest preţ. La fiecare 3-4 luni, oamenii citesc în presă faptul că „în curând se va sfârşi criza”. Având în vedere toate acestea, îşi întârzie hotărârile, sperând la nivelul din 2007 – 2008. Dar această perioadă este istorie. Vom observa că preţurile cerute vor scădea în 2011, atingând valorile reale”, a mai explicat Ilias Papageorgiadis.

Mai puţine tranzacţii
În urma unui studiu realizat de magazinuldecase.ro reiese că din 27.525 de proprietari care au postat anunţuri pe acest site doar 955 au reuşit să vândă, aşadar doar unul din 29 de vânzători a reuşit să încheie tranzacţia. Potrivit datelor Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), în primele 6 luni din 2007 au fost încheiate 227.235 de tranzacţii; în S1 din 2008 numărul de tranzacţii a crescut la 249.797, iar în S1 din 2009 volumul tranzacţiilor s-a ajustat la 162.724 în 2010. Iar în perioada ianuarie-iulie 2009 au fost încheiate 195.491 de tranzacţii.

De ce o parte din oameni încearcă să îşi ia înapoi avansurile plătite?
– Dezvoltatorul a întârziat cu livrarea.
– Au realizat că nu îşi pot permite proprietatea pe care şi-o doreau, fiind prea scumpă.
– Au văzut că veniturile lor au scăzut. 
– Au îndoieli în ceea ce priveşte calitatea construcţiilor, a finisărilor. 
– Văd cum preţurile scad şi nu vor să plătească preţul iniţial mare, la care au semnat.

Articolul original, aici.

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?