“Ilia, orice persoană care gândește logic ar investi acum in…Romania ta?”

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Acest articol a pust publicat pe 28.07.2010

Salutări din Atena. Sunt aici de luni şi azi mă întorc în Bucureşti (cu o nouă afacere în  „bagajul meu”).  A trebuit să particip la un eveniment important, dar desigur agenda mea era plină cu intalniri cu clientii mei, potentialii clienti, parteneri de afaceri, jurnalişti şi cățiva prieteni.

După o scurtă analiză a situaţiei dramatice cu care se confruntă economia greacă, foarte curând obiectul fiecărei discuții se orienta spre România. Foarte puţini greci au o imagine obiectiva per ansamblu asupra realității românești de azi. Presa greacă nu îi ajuta prea mult în acest sens, astfel încât toată lumea avea o mulţime de întrebări.

Romanii incă nu realizeaza cum îi văd investitorii străini
Este trist, dar este adevărat. Marea majoritate a românilor (şi deasemenea prea mulţi străini) din imobiliare. Începând de la brokeri până la proprietari sau oricine care e implicat în această afacere, încă nu și-a dat seama cum investitorii străini văd ţara, proprietăţile, și deasemenea pe ei în calitate de colaboratori. Ei și acum cred că este doar o chestiune de timp până când piaţa se va relansa şi străinii se vor întoarce în România,  „deoarece au făcut o mulţime de bani aici”.

Nu cred că acest lucru este 100% corect. Vă voi prezenta astăzi câteva dintre întrebările pe care le-am tot auzit în zilele acestea (și încă aud peste tot unde  mă duc …) și răspunsurile mele la aceste întrebări. Aceste întrebări, mai mult sau mai puţin, sunt identice cu cele pe care oricine le aude atunci când intră  în contact cu străinii care doresc să afle mai multe despre România.

„Ilia, de ce orice persoană care gândește logic ar investi acum in… Romania ta?”
„În 2006 – 2008 imi solicitați să vă găsesc oportunităţi şi aţi fost supărați pentru că nu aţi putut găsi. În acel moment, aţi ştiut 100 avantaje în favoarea României. Ei bine, majoritatea dintre acele argumente rămân valabile și astăzi, ca și viitorul potențial al ţării  „(de obicei după aceasta urmează analiza avantajelor,)

„Acum, după ce preţurile au scăzut cu mai mult de 40 – 50%, am putea găsi oportunităţi pentru o investiţie bună. Nu sunt prea multe, dar există. Şi după criză, România are şanse mai multe să se relanseze mai repede”

Preţurile nu vor scădea și mai mult de atât?”
„Cred că da, dar în unele cazuri, sunt deja foarte joase. In plus, important este să combini o proprietate de top, la cel mai bun preţ posibil. Dacă ne orientăm doar după preţ ne vom trezi cu proprietăţi decat 2 si 3 in portofoliul nostru.

Astăzi preţurile tranzacţiilor şi prețurile cerute sunt cele reale. Preţurile tranzacţiilor nu vor mai scădea foarte mult, problema este că nu avem multe proprietăţi de oferit la acest nivel. In următoarele 6 – 18 luni se aşteptă ca tot mai multe proprietăţi să fie oferite la acest nivel de preț. Deci se arată o perioadă excelentă pentru investitori şi ar păcat ca aceștia să piardă şansa de a obţine o proprietate foarte bun la un preţ foarte bun „.

” România este stabilă în ziua de azi? Am auzit că există multe probleme „
„Există probleme într-adevăr, şi aşteptăm soluţii la ele în următoarele luni. Dar perioada această nu va dura pentru totdeauna „.

„Când se va relansa România?”
„Deoarece România este strâns legată de Europa de Vest, cred că, odată ce Franţa, Germania şi alte ţări europene se vor relansa, România le va urma după 6 – 12 luni”.

„Este România sigură? În ţara noastră auzim despre infractorii români aproape în fiecare zi ”
„România este mult mai sigură decât majoritatea ţărilor europene. Un străin poate trăi fara probleme în Bucuresti sau in orice alt oras. Multi criminali „muncesc” în străinătate, pentru că le este mult mai uşor să-și desfășoare activităţile acolo şi desigur este mult mai profitabil. În plus cu toate bune şi rele, poliţia română întreţine un sentiment de siguranţă între oameni. Eu mă simt în largul meu trăind în Bucuresti”.

Cunosc multe persoane care au pierdut bani în România. De ce ar trebui să încerc să investesc undeva, unde riscul este foarte mare? ”
„Cei care au pierdut bani în România fac parte din mai multe categorii:

–          Îi avem pe cei care au pierdut bani, pentru că au cumpărat doar proprietăţi scumpe. Acest lucru s-a întâmplat în întreaga lume, nu numai în România.

–          Alții au pierdut bani, deoarece au refuzat să vândă la un profit uriaş, vroiau unul imens. România le-a dat şansa să-și multiplice banii. Acum, că piaţa s-a schimbat, nu este vina României, că cineva a fost prea lacom.

–          Ştiu o mulţime de cazuri în care oamenii au evitat consultanţii profesionişti, pentru a economisi bani. Englezii ar spune „plătiţi cu arahide primiți maimuţe”. Deci, aceşti oameni au pierdut bani, deoarece au fost ” zgărciți” cu colaboratorii lor. Mă întreb, de ce în Grecia cineva are consultanti de top în toate domeniile de activitate iar când vine în România încearcă să investească  angajându-i pe cei mai ieftini?

–          Nu uitați  că în România ca au venit foarte mulți baieți pentru … distracţie şi au cumparat, … din intâmplare ceva. Observăm că marea majoritate dintre ei au avut încredere în persoane care (chiar la prima vedere) sunt complet nepotrivite pentru a consilia pe cineva. Ei au cumpărat pe criterii de genul „agentul care mi-a arătat proprietatea arată mortal „, etc De ei chiar nu mie mila deloc.

De obicei, investitorii serioși au evitat toate aceste capcane. Totusi unii dintre ei au pierdut, deoarece au intrat târziu pe piață. Dar acum că piaţa s-a schimbat, puteţi avea o  intrare „sănătoasă”, pe piaţa românească, învăţând din greșelile altora „.

Dacă nu vom explica străinilor potențialul (adevărat) al României , aceștia n-au de unde să-l cunoască mai bine”,
Nu vă voi deranja să vă prezint toate răspunsurile mele. Există zeci de întrebări, referitoare la tot felul de probleme, legate de economie, de societate,  de la proprietăți până la orice altceva. Din păcate, foarte puţini oameni din România încearcă să explice străinilor (adevăratul) potenţial al pieţei imobiliare româneşti. De obicei le spun căteva teorii „uşore”, unde ideea principală rămâne „tu stii mai bine de ce  investești”. Acesta este unul dintre motivele pentru care investitorii straini au evitat România în ultimii 2 ani, deoarece pentru ei nu era foarte clar ” cum să ajungă să cunoască singuri și chiar mai bine piața imobiliară”.  Perioada de ” stat în spatele unui birou, căștigând ușor bani de la clienții străini disperați” a luat sfărșit pentru totdeauna. Sunteți pregătiți pentru o nouă era în piața imobiliară din România?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?