1. Adaugati valoare cladirilor vechi

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Propuneri low-cost pentru a ajuta economia Romaniei sa iasa din criza:

Acest articol a pfost publicat in data de 27.05.2010

Romania a trecut si prin vremuri mai bune decat in prezent. In vreme ce perioada urmatoare va fi dificila pentru toata lumea (si in special pentru cei mai slabi dintre noi), este mai mult decat necesar, sa repornim „motorul economic” care poate misca compania. Avand acest lucru in minte, a venit vremea sa alegem si sa implementam niste masuri simple, low-cost pentru a vedea o imbunatatire a lucrurilor in urmatoarele luni si in viitorul apropiat.

 1. Adaugati valoare cladirilor vechi

Realitatile de azi
„Miracolul” economiei romanesti in perioada 2004-2008 a fost determinat de expansiunea segmentelor de constructii si imobiliare. Atata vreme cat aceste sectoare sunt blocate sau sunt intr-un declin continuu, va fi foarte dificil sa restabilim o crestere serioasa.
– Sectorul constructiilor si al imobiliarelor sunt cele care:

1.   Influenteaza mai mult de 200 de profesii
2.   Genereaza profit pentru de mii de oameni, nu doar pentru cativa bogati.
3.   Au un impact imediat in vietile oamenilor si in piata in general
4.   Creaza o bogatie sustenabila si vizibila pentru majoritatea populatiei
5.   Ofera statului aproximativ 50 de euro inapoi (tot felul de taxe, consumuri, etc.) pentru fiecare 100 de euro investiti

Stocul blocurilor noi (2000 – 2007) este foarte mic in comparativ cu blocurile vechi.

70% din proiectele rezidentiale care au inceput in 2007 sau mai tarziu se confrunta cu dificultati majore la vanzarea apartamentelor. In prezent majoritatea dintre ele (in ciuda scaderilor cu 20-50% a preturilor) tot nu se vand, pentru ca nu ofera oamenilor ceea ce vor sa cumpere, in termeni de locatie, suprafata, facilitate si mai ales pret.

Dupa aceasta experienta „sangeroasa”, se presupune ca majoritatea dezvoltatorilor vor fi precauti sau vor evita pur si simplu sa mai dezvolte apartamente in viitorul apropiat. De asemenea bancile vor fi foarte precaute in a acorda finantari pentru proiecte. Toate vor avea nevoie de cel putin 3 – 5 ani pentru a uita acesta experienta traumatizanta.

Asadar, din cauza contextului economic, greselilor din trecut si a altor cateva motive, nu ne asteptam la o crestere dramatic a proiectelor pentru apartamente noi. In ciuda „nevoii de 700.000 – 1.000.000 de locuinte noi in ultimii 10 ani”, (dupa cum am prezis multe studii in trecut) tara nu este pregatita sa finanteze si sa absoarba acest stoc de noi proprietati.

Milioane de romani vor continua sa traiasca in blocuri vechi, care nu vor fi demolate. Acesti oameni se confrunta cu multe probleme minore zi de zi, din cauza faptului ca traiesc in proprietati vechi, nerenovate. Calitatea vietii lor este afectata de acest lucru.
Zeci de mii de cladiri vechi se confrunta cu lipsa facilitatilor de baza care sunt necesare unei vieti civilizate astazi.

Propunere: Investitiile in blocuri vechi, chiar daca poate parea ciudat, la o prima vedere
Multi oameni vor spune „este nebun”. Stiu si sunt intru totul de acord ca trebuie sa promovam ideea de blocuri noi, care sunt cele mai bune din toate punctele de vedere si mai ales pentru utilizatorul final care va locui acolo. Dar:

1.      Acest lucru nu este posibil sa se intample masiv in urmatorii ani.

2.      Economia Romaniei trebuie sa creasca repede.

3.      Poporul roman ar trebui sa asiste la o imbunatatire a vietii lor ACUM sau in curand , nu in 10 – 15 ani cand lucrurile se vor imbunatatii.

Masuri propuse

 • Ar trebui sa facem o lista cu toate imbunatatirile necesare in cladirile vechi. Sa controlam calitatea cimentului, sa renovam spatiile commune interioare, sa reconditionam fatadele (instalarea izolatiilor, imbunatatiri, vopsit etc.), inlocuirea cablurilor si a tevilor. Ar trebui sa facem o lista cu imbubatatirile necesare cladirilor vechi
 • Ar trebui sa stabilim bugete obiective, rapid si usor pentru toate aceste investitii, permitand fiecarei asociatii de proprietari sa actioneze independent. Orice ar trebui sa poata accesa acest feed-back online, fara prea multe implicatii, „birocratii” complicate.
 • Ar trebui sa poata colabora cu expertii (arhitecti, consultanti etc) si sa aplice usor pentru ajutorul de la stat. Ar trebui sa gaseasca 5 – 10 sabloane online pentru a putea calcula singure cat va costa intregul proiect (iar apoi cat ar trebui sa plateasca fiacre apartament, in functie de cati metri patrati are etc.)
 • Statul roman ar trebui sa garanteze un imprumut de 70% din valoarea investitiei.
 • In loc sa cream noi organizatii si proceduri, putem folosi mecanismul pentru „Prima Casa” si sa ii imbunatatim procedurile.
 • Putem conecta acest proiect cu energia solara. Putem crea un cadru legal rapid pentru ca toate cladirile sa aiba dreptul sa instaleze panouri solare pe acoperis. Exista multi investitori care pot investi in acest proiect si sa furnizeze proprietarilor apartamentelor o chirie pentru 20 de ani (minim).
 • Aceasta chirie poate fi folosita fie pentru a micsora rata la banca (platind 20 – 30% din ea) fie sa reducem costul lunar al intretinerii (cu 50% sau chiar mai mult!).

* (multi oameni vor propune nu numai ca statul sa furnizeze garantii pentru ca ei sa poata imprumuta, ci sa subventioneze de fapt 50 – 70% din buget, „pentru ca oamenii sunt saraci” etc. Ma indoiesc ce acest lucru ar fi posibil fara sa se creeze un scandal imens. Ar trebui sa ne concentram pe cetatenii care sunt responsabili si seriosi, nu pe cei care vor bani fara sa faca nimic. Ar trebui sa evitam aparitia unor probleme pe care statul birocratic nu ar putea sa le controleze. Teoretic vorbind, exista de asemenea subventii europene pentru aceste tipuri de proiecte, dar au nevoie de timp, ani…

Rezultate

– Psihologia pietei se va schimba din prima zi in care acest proiect va fi implementat.
– Mii de oamenii vor sti ce au de facut pentru a-si imbunatatii valoarea proprietatii si a vietii lor.
– Piata isi va reveni si sute de profesii se vor implica
– Multi oameni vor prefera sa investeasca 10.000 de euro in propria locuinta si sa ii prelungeasca valoarea pentru 10 – 20 de ani.
– Noile proiecte de apartamente vor fi obligate sa ofere „ceva in plus” pentru a atrage clienti, nu doar dotarile de baza (care nu sunt disponibile in cladirile vechi).
– Statul roman va incepe sa primeasca bani din tot felul de taxe, in vreme ce economia se va urni.
– Nu sunt expert, dar ma astept ca aceasta masura sa creeze mii de locuri de munca, sa mareasca veniturile oamenilor si PIB-ul economiei romanesti.

PS. Stiu ca multi oameni vor spune „da, dar dace facem acest lucru, un aparatament vechi va ramane vechi si renovat”. Au dreptate, un apartament nou este mai bun. Dar dupa cum v-am explicat, din mai multe motive nu avem abilitatile necesare sa cumparam destule apartamente noi in urmatorii ani.

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

1 Comentariu

 1. D.Florea 17 Oct 2010
  Răspunde

  Interesant articol, probabil unele masuri vor avea aplicabilitate practica daca va exista un cadru legislativ adecvat. In general se asteapta prea mult din partea ‘statului’, cei interesati in astfel de demersuri ar trebui sa fie capabili sa-si finanteze singuri reabilitarea locuintelor vechi. In opinia mea, cele noi au avantajul spatiului mai generos, altfel multe dintre ele sunt in zonele limitrofe Bucurestiului.

Ce părere aveţi?