25 de clienti căutând disperați să investească dar încă dau peste” greșelile trecutului”…

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Acest articol a fost publicat in data de 30.08.2010

Vara aceasta a fost una destul de aglomerată pentru compania mea. Cu excepţia tranzacțiilor în care ne-am implicat am avut, de asemenea, o mulţime de cereri din partea unor potenţiali  clienţi. În principiu nu ne-am implicat pentru că noi nu intermediem apartamente „normale” pe care le găsiţi pe piaţă, ne-am retras din acest segment (acordăm atenţie doar proprietăţilor cu preţuri foarte mici sau care fac obiectul executării silite). Dar cum am început să oferim consultanţă pentru oamenii din acest domeniu, o mulţime de reclamații mi-au atras atenţia.

25 clienti împărțind aceleași agonii…
Primesc apeluri, e-mailuri sau SMS-uri de la oameni diferiți. Pe unii dintre ei îi cunosc, în timp ce alții îmi sunt complet necunoscuți. Cu excepţia multor alte probleme, cred că au existat aproximativ 25 de persoane care m-au contactat în această vară și care căutau apartamente. Unii dintre ei locuiesc în Bucureşti și o treime dintre cei care m-au contactat locuiesc în alte oraşe, dar toți împart aceași agonie: „Puteți să-mi spuneți cine mă poate ajuta să găsesc o proprietate bună pentru a o cumpăra? Puteți să-mi indicați câteva proprietăţi bune la preţuri accesibile? De ce văd încă atât de multă prostie în jurul meu combinată cu un comportament neadecvat? „

În timp ce vorbim despre criza, ce găsim  într-adevăr pe piaţă?
Potrivit acestor persoane în ciuda crizei majore pe care o trăim, atunci când este vorba de achiziția unui apartament, situaţia din piata imobiliară romaneasca este urmatoarea:

1. Prea multe produse rele. Proprietăţi care arată cu adevărat deplorabil şi de starea acestora  ce să mai vorbim….
2. Prea mulţi oameni continua să facă toate greşelile din trecut. Marea majoritate a  oamenilor se comportă în continuare la modul în care s-au comportat în trecut. Se pare că nu au învăţat nimic din criză, pentru că probabil, aceasta este singura modalitate  cum ştiu să facă afaceri.

3. În ciuda crizei o”armată” intreaga de agenţi imobiliari se comportă cum făceau înainte. Sau chiar și mai rău. Am primit prea multe plângeri referitoare la comportamente total inadecvate, minciuni (ridicole, inutile) şi încercări brutale de a pacali un client şi  prezentari de proprietati folosind date false.

4. Proprietarii discuta serios doar atunci când sunt stresați să vândă repede. Dacă  nu sunt stresați, așteptările lor se ridică la un pret nerealist, încercând să acopere dezavantajele proprietății lor, cu argumente „nu prea solide”.

5. Mai mult de jumătate dintre dezvoltatorii rezidentiali oferă în continuare un produs gresit. Acesta costă mai mult decât poate piața să plătească, este prezentat într-un mod greşit, în timp ce capacitatea „de  a negocia” practic nu există.


Clientii devin disperați datorită lucrurilor pe care le trăiesc  …
Cunosc oameni care  chiar  sunt … stresați să investească  din cauza băncilor etc. Unii au un termen limită impus de banca lor, sau pur şi simplu doresc să investească plătind în numerar. (Plus nu uitaţi că aici, în România oamenii sunt destul de impulsivi; dacă se decid să cumpere ceva vor să o facă ACUM fără să mai aştepte şi să caute pentru mult timp). Dar ei sfârşesc prin a avea 10 -20 de „momente rele”  plus prea multe poveşti de cum au fost tratați (de către brokeri, etc) pe care doresc să le împărtășească. O mare parte dintre aceștia mi-au declarat că sunt aproape disperați, după toate aceste experiențe. ” Pur şi simplu nu pot găsi ceva decent în care să-mi investi banii „, am tot auzit de la ei.

Dacă nu găsiţi ceea ce căutați, pur şi simplu nu investiți!
Înainte să ajung la concluzia că au dreptate am încercat să identific preţul pe care aceștia sunt dispuşi să-l plătească și tipul de proprietate pe care îl caută (dacă cineva vrea să cumpere o garsonieră în Tineretului cu 10.000 euro, atunci este greşeala lui dacă nu gasește una). După această verificare, nu am putut să-i acuz. Le-au fost oferite apartamente vechi în zone bune sau apartamente noi în zone rele în ambele cazuri la preţuri ridicate. Au fost foarte puţine cazuri când preţurile reflectau calitatea ofertei. „Şi atunci ce ar trebui să facem?” E întrebarea tipică care mi-au pus-o.

Raspunsul este simplu: Nu investiți! Aşteptaţi. Nu aveţi nimic de pierdut.

Preturile de inchiriere vor rămâne scăzute, sau poate vor scădea chiar și mai mult
Între timp, puteţi închiria ceva unde să stați dacă aceasta este problema. Piața închirierilor va fi mai slabă în timpul iernii şi  preţurile ar putea să scadă chiar și mai mult comparativ cu nivelul actual. De ce? Cererea este săracă şi veniturile oamenilor sunt reduse constant. (Plus noile măsuri de austeritate aşteptate din această toamnă vor deteriora și mai mult această situaţie)

Așteptați, timpul este de partea dumneavoastră
Eu nu sunt profet, dar cred cu tărie că timpul este de partea dumneavostră. Economia românească va face față unor momente foarte dificile în lunile următoare şi acest lucru va cauza probleme pentru multe persoane. Acest lucru înseamnă că dacă nu obţineți ce vreți azi, mâine (sau luna viitoare – lunile viitoare), lucrurile s-ar putea să fie în avantajul dumnevoastră. Atunci când nu găsiţi ceea ce căutaţi, nu trebuie să fie supăraţi sau disperați. Aşteptaţi.

În această toamnă şi iarnă vom trai momente istorice, deoarece tara se va confrunta cu noi provocări şi decizii dificile. Dacă într-adevăr doriţi să investestiți şi nu sunteți mulţumit de oferta acesta lucru s-ar putea schimba și în curând veți găsi mai multe proprietăţi în funcţie de standardele dumneavoastră. Timpul este de partea dumneavoastră. Profitaţi de el

PS. Dacă vreți să-i pedepsiți pe cei care se comportă neprofesional nu înseamnă că nu trebuie să mai plătiți comisione agenților și consultanților imobiliari serioși pe care îi veți întălni. Vă rog nu-i considerați pe toți răi deoarece  nu sunt toți așa.


FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?