Dușmanul “răului” este “și mai răul” (dar oportunitatea se gaseste in spatele acestuia)

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

De ce va continua piața imobiliară din România să se contracte
în acest an si de ce trebuie să vă bucurați (moderat)

Acest articol a fost publicat in revista Biz, la celebrarea a 200 de editii.

2010 a început ca un an plin de promisiuni și noi provocări. Nu știu de ce, dar prea mulți oameni așteaptă o revigorare a pieței imobiliare, fără nicio modificare sau mișcare, nicio măsură pentru îmbunătățirea mediului de afaceri. Același lucru s-a întâmplat cu economia în general, și știm cu toții că nu a fost o abordare corectă. Odată cu trecerea fiecărei luni, a fost mai mult decât clar că în niciun caz cumpărătorii nu vor accepta condițiile impuse de proprietari, chiar dacă aceștia au încercat să mărească prețurile din martie (!)

Oportunități…
Prima jumătate a anului s-a încheiat în cel mai rău mod posibil, cu anunțarea unor noi măsuri de austeritate și cu o stare psihologică a pieței în scădere la noi niveluri mai mici. 95% din tranzacțiile finalizate în primele șase luni ale anului au fost doar oportunități, mari oportunități sau oportunități incredibile.

  • Oportunitati
  • Oportunitati mari
  • Oportunitati incredibile

Restul au rămas nevândute, din diverse motive, dar în principal din cauza prețurilor. Se pare că acestea încă nu se potrivesc cu așteptările cumpărătorilor astfel încât aceștia rămân inactivi, în așteptare. Tranzacțiile de mai sus au tras piața în jos, dar majoritatea proprietăților încă sunt oferite la prețuri mari și de obicei "la pachet" cu toate problemele posibile). Deci, cea mai mare problemă a pieței este că oferta nu e încă la prețurile așteptate de cerere. Dacă am încerca să identificăm a doua mare problemă, cu siguranță ar trebui să ne concentrăm asupra mediului de afaceri. Măsurile recent anunțate au demolat opinia (nerezonabil') a oamenilor că situația ar putea fi mai mult sau mai puțin rezolvată fără mișcări dramatice. Din păcate, acum știm cu toții că România are încă multe probleme economice de rezolvat pentru a "reporni motorul". Dar, așa cum nu vedem soluții pentru problemele structurale, ci doar "idei despre azi, nu despre mâine", este inevitabil faptul că vor urma și mai multe măsuri. Aceasta este temerea celor mai multe persoane și ea întârzie decizia lor de a investi, deoarece simt că "regulile jocului" se vor schimba din nou, destul de repede.

Inamicul "răului" este "și mai răul"
Grecii obișnuiau să spună că "dușmanul binelui este mai binele", ceea ce înseamnă că, indiferent cât de bun ești, poți deveni întotdeauna mai bun. Chiar acum Grecia a intrat într-un cerc vicios ți se pare că "dușmanul răului este și mai răul" acolo. Sunt trist să văd că aceeași situație a devenit mediul economic din România. Mai ales în 2010 ne vom aștepta ca fiecare lună să fie mai rea decât cea anterioară. Și din moment ce problemele (cauza acestei situații) nu sunt soluționate, vom continua probabil acest traseu trist până la sfârșitul anului, cel puțin.

Piața imobiliară ca o căsnicie…
Să presupunem că o investiție în imobiliare este o căsătorie și să vedem care sunt soacrele ce amenință să distrugă "fericirea cuplului":

Mediul economic – oamenii se tem de ziua de mâine;

Experiențe recente negative prea mulți oameni se simt frustrați și pentru că au fost păcăliți sau din alte motive;
"Psihologia depreciativă" – oamenii se așteaptă ca totul să fie mai ieftin mâine, deci nu mai cumpără astăzi, cu excepția cazului în care este absolut necesar;

Leul instabil – ca și economia, moneda națională e sub presiune și mulți se așteaptă să scadă și mai mult;

Măsuri de austeritate – prea mulți oameni își vor adapta viața la noi niveluri de venit și consum, mult mai scăzute; Ofertă limitată de proprietăți bune la preț corect – puteți găsi fie o proprietate nesatisfăcătoare, fie una bună și scumpă, așa că așteptați;

Băncile sunt reticente – fie pur și simplu nu mai împrumută bani, fie împrumută în condiții foarte dure pentru investitori.

"În următoarele 12 – 18 luni, veți găsi cu siguranță proprietăți foarte bune oferite la prețuri atractive"

 

Urmează executări silite
Dacă lucrurile nu se vor îmbunătăți în următoarele luni, vom intra în epoca executărilor silite. Neoficial o trăim deja, dar, pentru moment, băncile nu recunosc că acceptă să vândă o proprietate în pierdere. Prea mulți experți pun în discuție capacitatea lor de a continua multă vreme, în timp ce falimentele sunt nenumărate, oamenii abia plătesc ratele și prea multe probleme sunt "ascunse sub covor". Acest lucru va începe să se vadă fie în ultimul trimestru din 2010, fie în 2011.

 

Oportunități ascunse
Deci, totul este sumbru? Nu chiar. Atunci când prețurile sunt în scă'dere, există întotdeauna o oportunitate pentru noi investiții. Această perioadă grea nu va dura pentru totdeauna. Anii buni vor reveni,nmai devreme sau mai târziu.

Nu ceream noi "prețuri mult mainbune care să stimuleze investițiile"? Acum, că am intrat în epoca oportunităților, ar fi păcat să pierdem toate șansele. Este timpul pentru

Înțelepciune, mutări atente și răbdare. Puteți ține pasul? Biz

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?