Sfaturi la cumpararea apartamentelor noi:5. Va prezint cele 7 “soacre”: Multe potentiale probleme de care sa va feriti
Acest articol a fost publicat pe data de 15.03.2010
Investitia intr-un apartament nou este unul dintre cele mai importante momente in viata economica a fiecaruia dintre noi. Statisticile arata ca de obicei cumparam intre 1 si 3 locuinte pe parcursul vietii, astfel ca fiecare greseala conteaza. Unii considera ca este usor sa achizitionezi un apartament nou, altii sunt de parere ca este o sarcina foarte dificil de realizat. Este cu suguranta mai bine dacat in cazul unui apartament nou, dar nu este intotdeauna atat de usor pe cat pare. Apartamentele noi presupun cunoasterea si analiza mai multor parametri. Se gasesc solutii pentru orice dar acestea necesita atentia, timpul si luarea unor decizii cu mare atentie din partea dumneavoastra. Asta pentru a evita sa faceti rau… portofelului dumneavoastra.
1. Nu luati in considerare „un spectacol pe cont propriu”. Acum este vorba de o companie si zecile de colabortatori ale acesteia
La cumpararea unui apartament intr-o cladire veche, in 99,99% din cazuri il veti cumpara de la un individ. Acesta la randul lui l-a cumparat de la o alta persoana sau l-a primit inapoi de la Statul Roman. Acesta nu este responsabil de calitatea constructiei, de felul in care arata cladirea astazi si de ceea ce s-a intamplat cu aceasta de-a lungul timpului. Se poate ca acesta sa fie suficient de serios pentru a-si asuma raspunderea pentru propriul sau apartament, dar sunt suficient de multi cei care nu isi asuma raspunderea nici macar pentru acest lucru. Cumparati o anumita aproprietate si in acelasi timp „mosteniti” toate problemele, povestile si „secretele” acesteia. Teoretic vorbind, pare usor pentru ca trebuie sa vorbiti cu cu o singura persoana. Uitati de acest lucru, acum trebuie sa stati de cealalta parte a mesei cu o intreaga echipa de oameni. Fiti pregatiti sa va faceti… cunostinte noi!
2. Cele 7 „soacre” ale dezvoltatorului: banca, arhitectul, avocatul, contabilul, constructorul, agentul imobiliar si notarul sau
Da, stiu. Atunci cand mergeti sa discutati despre noul apartament de vis nu va intalniti decat cu un domn sau o doamna, simpatici, bine imbracati, dispusi sa va raspunda la toate intrebarile. (Cel putin acum au devenit si ei civilizati. In trecut nu obisnuiau sa va spuna decat : „cateva detalii, acesta este pretul, daca nu dispuneti de bani nu imi irositi mie timpul”). Dar in spatele acestei persoane, veti descoperi in curand ca se afla multe altele. Asa ca:
- Cel mai probabil vaeti putea lua un imprumut doar de la banca cu care lucreaza dezvoltatorul. Acest lucru nu este intodeauna rau, dar fiti pregatiti sa cunoasteti bancheri noi, sa aveti de-a face cu „solutii” inflexibile – pre-aprobate.
- Acest proiect a fost conceput de un architect. S-ar putea sa il intalniti (pe acesta sau pe colegii dansului) atunci cand veti cere sa vi se explice cum puteti optimiza suprafata apartamentului dumneavoastra inainte de a semna contractul. Sau daca va veti dori sa faceti o mica schimbare. Fiti pregatiti sa cunoasteti un „artist”…
- Avocatii sunt intodeauna cautati (si daca nu, isi fac aparitia din proprie initiativa!) Dezvoltatorul va avea intodeauna pe cineva. Astfel ca trebuie sa fiti pregatiti sa cititi contracte menite sa protejeze partea pe care o reprezinta in proportie de 101% iar cand veti cere o usoara modificare, „avocatul dumneavoastra trebuie sa se intalneasca cu cu avocatul dansului, atunci cand ambii vor cadea de acord”.
- Contabilul lui nu ar trebui sa ajungeti sa il cunoasteti. Dar veti auzi despre el, cand va sosi moentul semnarii contractului, efectuarii platilor, emiterii facturilor etc. Exista posibilitatea sa il si intalniti. Dar nu este un semn bun…
- Notarul sau este de obicei partenerul cel mai de incredere dintre toti. Din experianta proprie va pot spune ca majoritatea notarilor din Romania sunt foarte atenti. Dar cum intotdeauna exista exceptii care confirma regula, toti vor trebui verificati.
- Brokerul – consultant imobiliar. Acesta isi face aparitia la inceput. De obicei acesta nu cunoaste decat „o poveste”, fara prea multe detalii despre proiect etc. Acest subiect poate fi indelung dezbatut…
- Constructorul, potentialul dumneavoastra „cosmar”. Depinde de stadiul in care cumparati apartamentul. Cu cat doriti sa il cumparati mai repede (in fazele initiale), cu atat va trebui sa petreceti mai mult timp cu reprezentantii acestuia. (Mai mult timp = zeci de sute de ore)
(Incepand cu saptamana viitoare va voi explica totul despre aceste „soacre” si despre relatia lor cu dezvoltatorul si cu dumneavoastra).
3. Mituri urbane despre dezvoltatori, care sunt departe de a fi reale…
Inainte de a deschide discutia cu privire la sfaturile cu privire la dezvoltator si multele lui „soacre” pe care trebuie sa le luati in considerare, haideti sa clarificam cateva aspecte. Sunt multe mituri urbane despre care aud sau citesc. Si va rog sa ma credeti, sunt DEPARTE de a fi reale…
- „Este usor sa construiesti un proiect. Dezvoltatorii nu fac nimic altceva decat sa incaseze sume enorme si sa faca profituri”. Nu va puteti imagina cat de complicat este sa dezvolti un proiect, mai cu seama unul rezidential. Cu atat mai mult intr-o tara precum Romania. Trebuiesc rezolvate 1… trilliard de probleme. Cine crede ca este usor? Cineva care nu a construit nimic niciodata, nici macar un bloc de 10 apartamente.
- „De ce nu construiesc la o scala mai mare, pentru a pautea obtine preturi mai bune si pentru a vinde mai ieftin?” Pentru ca nicio banca nu le ofera finantare si pentru ca este foarte riscant. De asemenea mai presupune fie costuri mai ridicate, fie o echipa excelenta de angajati. Oamenilor nu le place prima varianta, la fel cum nu le place nici sa plateasca pentru a doua.
- „Sunt rai cu totii si se comporta ca niste escroci, furandu-ne banii”. Da, cei mai multi dintre ei nu sunt nici seriosi nici profesionisti. Dar nici nu este atat de dificil sa ne protejam in ceea ce ii priveste. In plus, cineva serios ar trebui sa fie platit suficient de bine.
4. Scopul nostru: Sa realizam o noua poveste de succes, A DUMNEAVOASTRA
O explicatie necesara: din feed-back-ul pe care il primesc de la cititorii mei, majoritatea sunt suficient de civilizati pentru a se concentra pe problema in substanta ei, fara sa generalizeze si sa presupuna ca ei sunt victime, in vreme ce toti ceilalti (si mai ales dezvoltatorii) sunt eroii negativi. Toate sfaturile mele au un singur scop: sa va ofere feed-back-ul necesar pentru a putea face o tranzactie buna, sa va protejati si sa creati o noua poveste de succes, A DUMNEAVOASTRA.