Spaţiile comerciale din Centrul Istoric, “singurele magazine din Capitală unde nu vezi vitrine goale”
Acest articol a fost publicat pe data de 14.09.2010
Raport l Pe Lipscani nu există magazine neînchiriate. La polul opus, agenţii imobiliari spun că proprietarii de spaţii comerciale din zonele vedetă ale anului 2008, Magheru şi Calea Victoriei, îşi găsesc cu greu muşterii
Pe o piaţă în care aproape un sfert din spaţiile comerciale sunt fără chiriaşi, străzile din Centrul Istoric al Capitalei sunt o oază de prosperitate. Şi aici chiriile au scăzut, însă, considerabil mai puţin decât în alte zone centrale precum Unirii sau Piaţa Romană. În plus, agenţii imobiliari numesc Lipscanii „singura arteră unde nu vezi vitrine goale”.
„În funcţie de câteva criterii, printre care lărgimea străzii şi stadiul lucrărilor de reparaţii, în Centrul Istoric rata de neocupare a spaţiilor comerciale variază între 0%, pentru locaţiile de top, şi până la 20%, pentru locaţiile secundare”, a declarat pentru Gândul Ilias Papageorgiadis, directorul general al agenţiei imobiliare „More Real Estate Services”. Tot aici, proprietarii acestui tip de imobile au înregistrat cea mai mică diminuare a veniturilor obţinute din chirii. Astfel, dacă în 2008, un metru pătrat se închiria şi cu 55 de euro, în prezent, pretenţiile financiare nu depăşesc 35 de euro, susţin surse din piaţă.
Chiriile magazinelor, la jumătate faţă de 2008
Declinul accentuat de pe piaţa chiriilor se resimte şi pe segmentul spaţiilor comerciale. „La numai doi ani de la începerea crizei, chiriile însumează mai puţin de jumătate din valoarea înregistrată în 2008”, se arată într-un studiu realizat de firma de consultanţă imobiliară More Real Estate Services, pe perioada semestrului al doilea al anului 2008 şi primul semestru al lui 2010. O diminuare mai accentuată a chiriilor spaţiilor stradale a avut loc în zona semicentrală: Calea Vitan, Nerva Traian, Timpuri Noi, Calea 13 Septembrie, Gara de Nord, Obor, Iancului, unde a atins chiar 58%. Cea mai mare scădere în această zonă a avut loc pe străzile din Timpuri Noi şi Bulevardul Tineretului, de la un tarif lunar de 60 de euro pe metru pătrat s-a ajuns până la 25 de euro.
Zonele comerciale vedetă de mai ieri intră şi ele într-un con de umbră. Bulevardul Magheru, Calea Victoriei, Piaţa şi Calea Dorobanţi înregistrau în urmă cu numai doi ani maxime istorice, care variau între 100 şi 150 de euro pe metru pătrat, pentru o chirie lunară. În prezent, aceasta a scăzut chiar şi cu 60%. Nici magazinele de la periferia Capitalei nu stau cu mult mai bine. În zonele Iuliu Maniu, Bulevardul Timişoara, Şoseaua Pantelimon, Colentina, Calea Crângaşi, Berceni sau Giurgiului se închiriază acum cu 50% mai ieftin decât în 2008. Media chiriilor lunare este acum de 28 de euro pe metru pătrat faţă de nivelul record de 51 de euro de acum doi ani. (Ionuţ Morariu)
Puteti accesa articolul original aici.