Oamenii „minunati” au inceput din nou…

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

2011 este deja parte din vietile noastre in ultimele 40 de zile. De-a lungul zilelor precedente, am studiat potentialul economiei romanesti si al pietei de imobiliare, mai mult, am incercat sa identificam daca investitiile in terenuri pot fi motorul care va conduce piata romaneasca in afara crizei (gasiti mai multe aici). Dar toti acestia sunt in principal factori „externi”. Piata insasi isi are propriile mecanisme si acestea au inceput sa se miste inca de la inceputul anului…

„Minunatii” oameni, o specie care nu oboseste niciodata…
Daca o persoana studiaza atent piata imobiliara a Romaniei, poate remarca existenta mai multor categorii de oameni, de… „specii”. Incepand cu cei mai seriosi pana la cei mai putin respectabili, de la profesionistii care muncesc din greu pana la puturosii care incearca sa traiasca fara sa munceasca, doar pacalindu-i pe ceilalti.

Dar o categorie speciala este, cu siguranta, a acelor oameni, pe care eu ii numesc „minunati”. Toti acesti oameni „minunati” sunt o specie speciala, care exista in Romania (ca si in celelalte tari), care considera ca „munca este pentru ceasuri”, sau care considera ca „nu trebuie sa intelegi imobiliarele, doar vinde-le, ce naiba!”. Ei au trait momente glorioase in trecut… Cine poate uita zilele „de aur” ale perioadei 2005 – 2008, cand „minunatii” oameni s-au bucurat de un succes incredibil? Cand ei tratau clientii cu fite (aroganta), „facandu-le o favoare prin prisma faptului ca vorbesc cu ei, dandu-le o proprietate, suportandu-i pana ce-si primeau banii”.

Ei percep clientii ca fiind „victime, cu bani pentru noi” si adora sa creeze un mediu unde clientii se simt a fi „nevoiti sa cumpere ceva, pana ce nu va fi prea tarziu”. Aceasta este singura sansa pentru acesti oameni „minunati” ca sa fie tolerati de investitori, alti consultanti  imobiliari sau oameni seriosi in general: sa creeze psihologia necesara care ii va forta pe ceilalti sa le accepte comportamentul.

Si vorbim despre specii care nu obosesc niciodata…

Deja „si-au spart fata” de 4 ori in 2009 si 2011
Anul 2008 nu a fost un an bun pentru „minunatii” oameni, avandu-si propria aroganta, dar nu au fost multi clienti care sa ii mai accepte.Volumul tranzactiilor a scazut deja mult, comparativ cu anul 2007. Si apoi criza a lovit Romania (oficial)…

De-a lungul lui 2009 si 2010 ei au incercat sa „isi practice vechiile trucuri” de 4 ori. De doua ori pe an, au incercat sa creeze un mediu care era ceva de genul „ok, gata cu criza! Acum preturile au inceput sa creasca din nou!” utilizand orice fel de scuza sau argument „dulce”. Care a fost rezultatul? Asa cum spunem in greceste, „si-au spart fata”. Nu mai pot exista cresteri de pret, fara o cerere ferma care sa le alimenteze. Dar cererea a fost specifica, limitata, insuficienta…

Care a fost rezultatul acestor incercari? Multi oameni au crezut in ei, le-au respins ofertele interesante si mai apoi s-au descoperit a fi intr-o pozitie mai grava decat inainte.

Care este realitatea in care am trait in ultimele 3 luni: Prea multe cuvinte – prea putine actiuni
Sfarsitul lui 2010 si inceputul acestui an au fost foarte frumoase. Si devine aproape o traditie pentru oamenii care apar in mass-media si declara ca „s-a sfarsit criza”, ca „problemele sunt rezolvate” si ca „zilele glorioase se apropie cu repeziciune”. (Ei fac acest lucru atat de des, astfel incat odata ce va fi realitate, nimeni nu va mai crede in ei…)

Am auzit multe cuvinte:

  • „Economia romanesca a iesit din criza” (sau „e pe cale sa iasa”),
  • „PIB -ul va creste semnificativ”,
  • „Multe segmente sunt in crestere”.
  • „Exista o cerere puternica pentru proprietati”.
  • „Leul nou va ramane puternic”

Aceasta nu inseamna ca toate cele de mai sus sunt minciuni. Dar sunt doar cuvinte, parte dintr-o imagine de ansamblu. In acelasi timp actiunile sunt chiar limitate si oamenii au continuat sa traisca cu problemele lor, exact asa cum au fost si in 2010, daca nu chiar mai rau acum.

Dar „minunatii” oameni nu au pierdut sansa! Au luat-o de la capat!
Desigur oamenii „minunati” nu au fost nevoiti sa cunoasca imaginea de ansamblu, lor nu le pasa de ea. Asa ca au inceput din nou cu aceeasi strategie pe care au urmat-o de la inceputul lui 2009 si 2010, de asemenea:

  • „Piata imobiliara va creste pe parcursul lui 2011″, citim in cateva interviuri, cu (cel putin) argumente discutabile.
  • Unii brokeri, care, atunci cand sunt solicitati de catre potentialii clienti, ii anunta cu mandrie si aroganta: „Uitati de preturile pe care le stiati. Deja in luna ianuarie preturile sunt cu 20-25% mai mari si ele vor continua sa creasca pe tot parcursul anului” (Am 4 exemple ale acestui comportament particular, 3 dintre acestea pentru proprietati din zona Titan, Dristor, Tineretului etc).
  • Anumiti proprietari au inceput sa se comporte la fel ca si in trecut, devenind „greu de abordat”, „ocupati sa vorbeasca cu multi investitori” etc.
  • Nu in ultimul rand, am auzit ca unii „experti” isi sfatuiesc clientii „sa-si creasca preturile, ca si cum acest lucru ar determina mai multi clienti sa fie interesati. Ei vor simti ca preturile se vor majora din nou si se vor grabi sa cumpere acum si nu maine, cu teama de a cumpara mai scump ulterior”.

Pe care planeta traiesc ei?
Cand aud toate acestea, multe intrebari sunt generate automat: Pe care planeta traiesc ei? Toti acesti oameni traiesc aici? In Romania? Beau vreun fel special de apa, care cauzeaza iluzii? Ce s-a intamplat? A permis politia droguri si acesti „pionieri” sunt primii care le experimenteaza? Chiar cred cu adevarat aceste lucruri?

Din nefericire da. Dar aceasta nu inseamna ca ar trebui sa ii credeti / urmati.

„Si daca ei au dreptate si preturile vor creste foarte mult, asa cum au prezis?”
Daca va uitati in jurul vostru si gasiti UN  motiv bun pentru care inca se va intampla acest lucru, atunci credeti-i! Dar va rog, nu fiti suparati mai apoi, odata ce ati platit prea mult pentru o proprietate supraevaluata.

„Deci nicio proprietate nu va creste anul acesta?”
Pot fi cazuri in care va creste, in special in ultima parte a anului. Dar aceasta nu inseamna ca trebuie sa ne grabim de acum si sa cumparam fara verificari incrucisate foarte atente.

O investitie este o decizie care ar putea schimba viata celor mai multora dintre noi. Va sugerez sa luati o decizie in functie de imprejurari, dovezi si argumente serioase, fara a fi in graba, stresati sau presati. Si lasati-i pe acesti oameni „minunati” „sa-si sparga fata” pentru a cincea oara…

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?