Noile reguli pentru aprobarile PUZ:Efectele negative ale legii

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Partea a 2-a

a analizei cu titlul:

Noua lege pentru aprobarile PUZ: O schimbare majora pentru piata imobiliara romaneasca.
Puncte pozitive si negative

Pentru a citi prima parte, apasati aici va rog

Saptamana trecuta am avut cateva stiri care nu au fost analizate pe atat de mult cat ar fi trebuit sa fie. Ministul Elena Udrea a decis sa schimbe statutul aprobarilor PUZ in Romania, facand foarte dificila schimbarea parametrilor urbanistici ai unui teren mic. Incepand de acum arhitectul -sef va fi cel care decide, pe baza unor criterii care lasa loc de interpretari. Puteti citi mai multe despre aceasta schimbare mojora aici: http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-8266331-guvernul-modificat-legislatia-privind-amenajarea-teritoriului-urbanismul.htm

Ieri am vazut efectele pozitive ale unei astfel de schimbari. Dar, cum „orice moneda are doua fete”, haideti sa verificam astazi efectele negative ale unei astfel de legi.

Efectele negative:

  • Proprietarii de terenuri fara un PUZ aprobat vor vedea ca preturile lor au scazut.Parte componenta a fiecarei tranzactii a fost de asemenea „speranta / abilitatea investitorului sa ii creasca parametrii urbanistici”, o situatie care va deveni foarte dificila acum. Asadar preturile se vor prabusi. (Aflati mai multe despre acest lucru saptamana viitoare).
  • Terenurile cu PUZ vor avea un avantaj ridicat in opozitie cu terenurile lipsite de acesta.Chiar daca sunt localizate unul langa celalalt, doua terenuri pot avea preturi complet diferite. Unul cu PUZ va fi mai scump, in timp ce unul fara PUZ va fi mai ieftin, cel putin in perioada urmatoare.
  • Terenurile localizate in zone fara PUG sau cu parametri urbanistici foarte vechi vor fi blocate. Daca un oras nu are un PUG (Plan Urbanistic General) actualizat si proprietarul terenului nu poate aplica pentru PUZ-ul acestuia, cum poate rezolva problema inexistentei PUG-ului? Aceleasi lucru se aplica pentru proprietatile localizate in zone cu parametri urbanistici vechi. Exista o multime de exemple unde proprietatile au coeficientul 1 (deci pe 1.000 mp teren, puteti ridica 1.000 mp de constructie), in timp ce aproape / alaturi de acestea sunt alte terenuri, unde PUZ – ul a fost aprobat si coeficientul a fost ridicat la 3, chiar 4 ( asadar pe 1.000 mp de teren, poteti ridica 3.000 sau 4.000 mp de constructie). Aceste terenuri par a fi blocate cu noua lege.
  • Insuficient de rapid 1: Ce se intampla cu proprietarii terenurilor care au inceput sa colecteze documentele in vederea aplicarii pentru PUZ dar nu le-au inaintat inca? Sunt blocati?Pentru a aplica pentru un nou PUZ, trebuie sa colectati o multime de documente, in plus arhitectul dumneavoastra va necesita mai multe luni pentru a-si pregati propunerea, luand in considerare mai multi parametri diferiti. Acest lucru inseamna timp si ( o multime de) bani. Cu noua lege, ce se intampla cu toti acesti oameni? Isi pierd banii pe care deja i-au investit? Exista un anumit interval de timp pentru ei?
  • Insuficient de rapid 2: Ce li se intampla proprietarilor de teren care au aplicat pentru un PUZ dar nu a fost aprobat (sau respins) inca?Stim cu totii ca odata ce aplici pentru un PUZ, cererea dumneavoastra trece in asteptare si nu primeste un raspuns pana ce trec mai multe luni. Ce li se va intampla oamenilor care au aplicat pentru un PUZ si inca isi asteapta raspunsul?
  • Insuficient de rapid 3: Ce se intampla proprietarilor de terenuri cu PUZ aprobat si al caror PUZ expira in curand?Exista o multime de proprietari de terenuri care au obtinut un PUZ pentru terenurile lor, dar datorita crizei proiectul lor a fost oprit. Ce li se va intampla acestora acum? Vor avea sansa sa li se prelungeasca valabilitatea acestui PUZ? Sau o vor pierde, o data cu trecerea timpului?

Propunere: Raspunzand intrebarilor logice de mai sus, cred ca ar trebui sa existe un interval de timp pentru punerea in aplicare a acestei legi. Sau cel putin ar trebui sa li se acorde o atentie speciala oamenilor care deja au investit timp si bani (in perioada de criza) pentru a oferi valoare adaugata proprietatii lor.

„Pe mainile autoritatilor”
Principalul efect negativ al acestei legi va fi un mesaj clar, trimis tuturor proprietatilor de terenuri: „Doriti sa imbunatatiti valoarea terenului dumneavoastra? Pentru aceasta va fi necesar sa convingeti autoritatile locale”. Acest lucru inseamna ca totul va fi lasat „pe mainile autoritatilor”. Atunci cand o autoritate este condusa de oameni cu intelepciune, respect de sine si viziune pentru orasul lor, sunt convins ca nu vor exista probleme. Dar, traim cu totii in Romania si stim ca exista si oameni care isi inteleg rolul intr-un mod diferit.

Propunere: Sugerez ca normele (criteriile) sa fie foarte clare si structurate, pentru a elimina posibilitatea potentialelor probleme.

In ansamblu: Noua lege este buna. Dar ar fi trebuit sa fie gandita suplimenatar referitor la anumiti parametri / detalii ale acesteia.

Care este opinia dumneavoastra? Trimiteti emailurile voastre la info@more-group.eu


Marti, 15 februarie:
De ce preturile terenurilor fara PUZ vor descreste, inainte sa creasca din nou

Marti, 22 februarie:
De ce aceasta noua lege poate declansa o dezvoltare mai durabila, pe termen lung


FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?