Nu exista dragoste la prima vedere (cand este vorba de investitii in imobiliare)

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Salutare si Happy Valentine’s day tuturor! In ciuda directiei comerciale clare a acestei celebrari (impulsionanad vanzarile pe durata unei perioade „moarte”), este evident ca a devenit parte a civilizatiei capitaliste. De-a lungul ultimilor ani, a devenit faimoasa si in Romania, lasand la o parte traditionalul „Dragobete”. Asadar, bucurati-va de aceasta zi (si noapte) si creati ceva unic pentru ca tu si partenerul tau sa tineti minte!

„Am iubit aceasta proprietate din primul moment in care am vazut-o”
Cum aceasta este o zi speciala, voi incerca sa ripostez la ceva destul de „popular” din emailurile primite de la voi. Mai mult de 30 de persoane dintre voi, care si-au abordat investitia folosind fraze ca: „Am iubit acest apartament din clipa in care am pasit in el”, sau „M-am indragostit de aceasta proprietate la prima vedere”, sau chiar „Stiam ca este pentru mine, inca din descrierea initiala pe care am auzit-o.”

Acestia descriu o investitie in imobiliare folosind cuvinte care sunt mai degraba potrivite pt a descrie dragostea adevarata pentru cineva. De obicei aceasta e scuza tipica pentru unele greseli facute in perioada 2007-2008. Dar este cu adevarat sigur pentru noi sa investim folosindu-ne instinctul?

„90% dintre deciziile umane sunt luate dupa criterii subiective”
Cand investim, luam o decizie serioasa asupra vietilor noastre. Sau asa ar trebui sa fie. Pe de alta parte, un foarte bun psiholog pe care il cunosc, ii place sa spuna: „90% dintre deciziile umane sunt luate dupa criterii subiective. De aceea exista  atat de mult spatiu pentru toate tipurile de oameni sa dezvolte, sa faca afaceri, sa piarda si sa castige.”

O sa va spun mai multe despre abordarea sa in viitorul apropriat, dar nu suna chiar rau, nu-i asa? Daca stam sa reflectam asupra ei, probabil ii vom da dreptate. Si, de asemenea, vom realiza ca succesul cuiva este definit de procentul deciziilor subiective si obiective pe care le ia.

Haide sa ne indreptam catre investitiile imobiliare acum…

„Cumpararea proprietatilor la fel cum comandam fast food”

Stiu ca in multe tari ale lumii au existat perioade cand oamenii au cumparat proprietati „in graba”. Din Dubai in SUA, din Grecia in Hong Kong, din Romania in Rusia lumea e plina de exemple. (De obicei asta face un ”jurnalist bun”. Gaseste un „tipar” in comportamente,le considera pe toate a fi la fel, ignora motivele pentru care apar si apar cu o poveste incercand sa spuna ceva de genul „priviti, asa cum s-a intamplat cu SUA si Romania, acum SUA face asta, deci Romania trebuie sa faca la fel ca sa poate iesi din criza”).

Dar acest comportament tip ”cumpararea proprietatilor la fel cum comandam fast food” a fost declansat de catre mentalitati diferite, motive, conditii. Aici in Romania am avut o intreaga ”lume” impingand oamenii sa cumpere proprietati foarte rapid, hotarandu-se (daca era posibil) in acelasi moment in care au vizionat o proprietate. Si eu am facut la fel, de cel putin doua ori, fiind aproape disperat sa gasesc un nou birou pentru a-mi muta compania in 2005 – 2006. Vroiam sa inchiriez ceva bun, dar era imposibil sa il gasesc de asemenea si la un pret normal. Daca nu poti gasi nici macar o singura oferta decenta si ai nevoie de ceva ACUM, o alegi direct pe prima disponibila. Sau daca auzi peste tot in jurul tau ca preturile se vor schimba saptamana urmatoare, parafezi intelegerea, pentru a nu plati mai mult.

Au existat unii oameni care, de asemenea, au cumparat proprietati, doar datorita unei prime „bune impresii” sau „dragostei la prima vedere”. De obicei acestia sunt cei care au suferit cel mai mult, odata ce criza a devenit prezenta in vietile noastre.

O replica tip Carrie Bradshaw…
Ii respect in totalitate pe cei care sustin ca „Am vazut un loc si l-am iubit, am stiut ca era destinat ca sa fie cumparat de mine” dar aceasta suna mai degraba a replica lui Carrie Bradshaw (din „Totul despre sex”) decat a situatie reala.

Daca faci parte din minoritatea populatiei care are un cont bancar urias si pentru el / ea o proprietare reprezinta 0,1 – 1% din portofoliul lui, atunci ai dreptul sa gandesti asa, cumparand orice iti „face cu ochiul” (dar de obicei acesti oameni sunt cei mai dificil de convins sa cumpere ceva mai ales daca au muncit pentru banii lor si nu doar i-au castigat „usor”.)

Pentru restul dintre noi, o investitie in imobiliare reprezinta o decizie cruciala si fiecare greseala conteaza, deteriorandu-ne vietile.

Exista „dragoste la prima vedere” cand vorbim despre investitiile imobiliare?
Nu, nu exista. Aveti aici cinci motive care va explica de ce nu:

1. Daca dragostea ta pentru cineva inceteaza, pur si simplu te desparti sau divortezi. Daca te razgandesti cu privire la proprietatea ta (in special daca ai cumparat-o prin credit), poti doar spera sa o vinzi in timpul unei cresteri spectaculoase a preturilor. Daca nu exista crestere…atunci ti-o poti aminti pe Britney Spears si canta „Oops, i did it again”.(Ups, am comis-o din nou)

2. O proprietate este in principal descrisa de catre principalele sale caracteristici dar detaliile acesteia pot schimba intreaga privire de ansamblu, de asemenea. O prima privire nu este niciodata cea mai buna pentru a putea identifica micile dar importantele probleme.

3. Intotdeauna imi sfatuiesc clientii: „Daca este asaaa de stralucitor, cum de nu a luat-o altcineva inainte? Esti singurul istet care a vazut oportunitatea?”

4. Numarul mediu de proprietati care le cumparam de-a lungul vietii este 3. Sa presupunem ca este acelasi numar de persoane cu care va este permis sa faceti dragoste de-a lungul vietilor voastre. Ai mai sari pe prima dupa care iti sclipesc ochii, stiind asta?

5. Marile iubiri pot sfarsi ca drame majore. In acest caza drama ta ar putea fi un colaps financiar personal, sau pur si simplu pierdea unui deceniu pentru a pune lucrurile in ordine din nou.

Cand este vorba de investitii, mintea noastra este primul si cel mai important judecator. Daca exista o echipa sau oameni care considera opusul, va rog sa ma excludeti.

PS. Dar cand este vorba de iubire, putem fi categoric mai spontani! Bucurati-va de ea!

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?