„Cum funcționează cu adevarat fondurile de Private Equity sau Venture Capital?”

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Acum cateva zile, Marti mai precis, v-am prezentat un interviu cu Dl. Gavin Ryan, un expert in fondurile Private Equity si Venture Capital. Din cate am inteles din feedback-ul vostru, acest subiect a fost foarte interesant intrucat informatiile oficiale pe marginea acestui subiect sunt destul de limitate.

Iata de ce am decis sa adresez Dlui Ryan unele din intrebarile voastre si chiar sa adaug unele noi din partea mea. Acest domeniu este foarte interesant si cred ca merita sa incercam sa aflam mai multe despre el.

Am decis sa fiu partener media si sa sustin primul seminar din Romania dedicat acestor subiecte. In ultimul week-end al lunii Martie , Dl Ryan va veni la Bucuresti pentru a sustine un seminar si a ne oferi informatii complete despre fondurilePrivate Equity si Venture Capital.

Al doilea interviu cu Dl. Ryan:

Ilias Papageorgiadis: Care este rolul investitiilor de tip Private equity & Venture Capital in economia tarii?

Gavin Ryan: Se estimeaza ca in Marea Britanie, companiile in care se investesc fonduriPrivate Equity sunt „responsabile” pentru un milion de locuri de munca. In Europa Centrala si de Est, Private Equity s-a dezvoltat enorm de la inceputurile sale de acum 10-15 ani.Private Equity poate ajuta firmele de dimensiune medie care promit sa evolueze si sa devina firme mari. De aceea,Private Equity este o sursa alternativa de capital pentru cresterea companiilor si acele firme de Private Equity ce s-au dezvoltat cu succes reprezinta un model alternativ la companiile multinationale din strainatate si la grupurile oligarhice locale.

Ilias Papageorgiadis: Puteti compara piata Private equity & Venture Capital si investitiile Uniunii Europene in Romania ( pietele in curs de dezvoltare ale UE)?

Gavin Ryan: Pietele de Private Equity in tarile dezvoltate ale Uniunii Europene au un grad mare de specializare. Diverse fonduri vor fi  focalizate in suprafete geografice, sectoare sau companii relativ mici. Fondurile de acest tip din Europa de Est sunt fonduri mai generaliste chiar daca in ultima vreme a existat si o specializare intre fondurile Venture Capital si fondurile de capital pentru expansiune. Majoritatea fondurilor Private Equity din Europa de Est raman insa capital de expansiune.

Ilias Papageorgiadis: Cum contribuie Private Equity & Venture Capital la procesul de dezvoltare al unei companii?

Gavin Ryan: Un antreprenor in cautare de solutii pentru dezvoltarea companiei sale, are nevoie de o sursa de capital pe termen lung ceea ce ii va permite sa se extinda intr-un mod ce este stabil din punct de vedere financiar. Cele doua surse sunt creditele pe termen lung si/sau fondurile Private Equity.  Nu este insa o solutie mereu viabila si de aceea Private Equity reprezinta o sursa de capital de dezvoltare pentru o companie. Cel mai adesea, managerul Private Equity va putea aduce pe langa fonduri, know-how si experienta, lucruri pe care o banca nu le are.

Ilias Papageorgiadis: Va rog sa explicati pe scurt modul de lucru (operatiunile) de la un fond Venture Capital?

Gavin Ryan: Managerul unui fond merge la investitori si incearca sa-i convinga sa investeasca bani intr-un fond viitor pe care il va gestiona. Daca reuseste, managerul va incerca apoi sa gaseasca oportunitati de investitie pe piata lui. Un numar de investitii va fi facut pe o perioada de, sa zicem, 3-4 ani vreme in care managerul fondului – parte a adunarii investitorilor – va sustine aceste investitii. Dupa o perioada de timp, managerul fondului de investitii va incerca sa vanda participarea in companiile la care a investit, cu speranta unui profit. Din banii obtinuti in urma vanzarii, managerul fondului returneaza investitorilor banii si va retine pentru el o parte din profit (de obicei 20%).

Ilias Papageorgiadis: Ce tehnici si metode de inginerie financiara si de evaluare sunt folosite cel mai des cand se face evaluarea unei oportunitati de investire pentru un fond Private Equity”?

Gavin Ryan: Fondurile Private Equity folosesc un numar de tehnici in functie de tipul de companie pe care o evalueaza. Cea mai folosita tehnica este cea de oferire de fonduri financiare cu dobanzi mici, cealalta metoda importanta fiind aplicarea unui coefficient de multiplicare pentru incasari precum Earnings before Interest, Depreciation and Amortization (EBITDA). Managerul va folosi de asemenea tehnici empirice specific fiecarui sector, cum ar fi de exemplu valoarea unui hectolitru de produs in cazul unei fabrici de bere.

Ilias Papageorgiadis: Cum pot folosi proprietarii firmelor Venture Capital pentru a finanta propriile companii?

Gavin Ryan: In doua moduri. In primul rand ei vor avea acces la o sursa proaspata de capital de dezvoltare ceea ce le va permite sa faca noi investitii si sa finanteze capitalul necesar pentru expansiune. In al doilea rand, daca au un bun manager de fond ca partener, aceasta persoana va fi o sursa buna de suport si idei noi pentru companie.

Ilias Papageorgiadis: Cat de importanta pentru o companie este analizarea si planificarea investitionala completa precum si documentatia aferenta?

Gavin Ryan: Toate fondurile Private Equity fac activitatea de analiza si planificare a oportunitatii investitionale ca parte a procesului de investire. Nu poate fi vorba de a investi fara o buna analiza mai intai. Ca sa stii cum sa faci bine aceste lucruri si sa le faci cu costuri cat mai mici, ai nevoie de experienta. Ai cumpara insa o masina la mana a doua fara a te uita sub capota?

Ilias Papageorgiadis: Pe scurt, care sunt fundamentele managementului unui fondPrivate Equity?

Gavin Ryan: Managerul fondului trebuie sa gaseasca un echilibru intre empatia fata de conducerea firmei pentru a putea sustine operatiunile si nevoia de control care, in unele cazuri, poate insemna chiar schimbarea managementului companiei. Zonele principale in care poate ajuta managerul Private Equity sunt ajutorul dat in cazul achizitiilor, finantarilor, angajarilor la nivelul managementului, expansiunea internationala si ingeneral, toate operatiunile neuzuale din viata unei companii.

Ilias Papageorgiadis: Care este rolul investitorilor strategici in climatul investitional din pietele in dezvoltare?

Gavin Ryan: Investitorii strategici si cei de Private Equity sunt cele doua surse de Investitii Straine Directe pe termen lung intr-o piata in dezvoltare. Din motive evidente, investitorii strategici au cunos
tinte specifice mai bune despre un sector decat fondurilePrivate Equity. Fondurile Private Equity au adaptabilitatea de a face managementul mai multor sectoare din portofoliul lor. Deci, ambele tipuri de investitori au roluri complementare pe orice piata in dezvoltare.

Ilias Papageorgiadis: Cum difera Private Equity & Venture Capital si rolul „business angels” in finantarea dezvoltarii si cresterii companiilor?

Gavin Ryan: Private Equity si Venture Capital sunt bani institutionali. Analiza si planificarea investitiilor este mult mai riguroasa. Pe de alta parte, orizontul de timp este mai lung si ei au timp sa astepte. Business Angels investesc mai mult in baza unor relatii personale ceea ce usureaza acest proces la inceput insa, daca lucrurile nu se intampla asa cum se asteapta, ei pot deveni nelinistiti. De multe ori, asteptarile lor nu sunt bine gestionate de antreprenor.

Ilias Papageorgiadis: Credeti ca exista o legatura directa intre nivelul de dezvoltare a pietei de capital a unei tari si piata Private Equity & Venture Capital a aceleiasi tari?

Gavin Ryan: Nu exista dovezi ca cele doua sunt strans legate. In SEE, aceasta nu se intampla. Cele mai multe CEE a fondurilor Private Equity nu privesc piata de capital ca o ruta de iesire credibila (cu exceptia Poloniei probabil). Dezvoltarea pietelor de capital este legata de alti factori precum dezvoltarea investitorilor institutionali locali si o buna reglementare a pietei. Deci pentru multe companii, investitiile Private Equity sunt o alternativa la pietele de capital subdezvoltate.

Ilias Papageorgiadis: Ce anume determina succesul unui manager de fond?

Gavin Ryan: Cel mai puternic indicator pentru succesul unui manager de Private Equityeste istoricul investitiilor de acest tip pe care le-a facut anterior. Daca acestea sunt in majoritate de succes, acesta este un indicator referitor la viitorul succes, cu conditia ca managerul fondului sa faca investitii in stilul si domeniul cu care este obisnuit.

Ilias Papageorgiadis: Ce calitati profesionale sau personale ar trebui sa posede un manager de succes si ce experienta ar trebui sa aiba?

Gavin Ryan: O puternica disciplina financiara si analitica combinata cu o buna judecata a valorilor managerilor reprezinta calitati obligatorii. Un bun manager de fond trebuie sa gaseasca echilibrul dintre simpatie si intelegere fata de managementul companiei, cu o doza de scepticism fata de unele idei sau predictii pe care le emit pentru a atrage fonduri. Un bun manager trebuie sa puna in practica o puternica disciplina financiara pentru analiza investitiei.

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?