Ce mi-a răspuns Dr. Nouriel Roubini despre România: „România are potențial de atragere a Fondurilor Străine Directe”

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Joi dimineata, dupa primele doua zile ale MIPIM, interesul tuturor s-a concentrat asupra celebrului economist Dr. Nouriel Roubini, care urma sa tina un discurs in sala Auditorium a Grand Palais de Festivals.

Discursul sau a fost foarte interesant. In locul unui monolog distant, Dr. Nouriel Roubini a dialogat cu jurnalisti celebri, a raspuns la intrebari si a analizat tari, probleme economice si impactul lor in lumea proprietatilor si a investitiilor.

Interviul il puteti urmari aici.

“ Ce a spus despre Romania?”

Discurs oficial s-a incheiat si apoi a urmat conferinta de presa. Pana in prezent, Romania si in general zona Balcanilor au fost absente din analizele sale. Am ridicat mana si i-am adresat doua intrebari (am fost norocos ca am avut un prieten langa mine, care a inregistrat intregul dialog).

Intrebarea despre Romania a fost simpla: "Ati mentionat multe tari si le-ati categorizat in consecinta. Unde ati categoriza Romania? "

Dr. Roubini: Romania are potentialul de a atrage Investitii Straine Directe in segmentul de productie.

Raspunsul sau a fost scurt, dar a fost suficient pentru mine. Dupa a vorbit de rau zeci de tari, cuvintele lui au fost destul de pozitive pentru Romania. Raspunsul sau a fost:

“In tipul crizei economice globale, Romania – ca multe state din centrul si estul Europei – s-a confruntat cu serioase provocari de ordin economic si financiar: cresterea deficitului bugetar, a deficitului de cont curent, monede supraevaluate. Statul roman (ca si Lituania, Ungaria si alte state din centrul si estul Europei implicate intr-un program FMI) s-a aflat sub o puternica presiune financiara si a avut nevoie de sprijinul comunitatii internationale.

Au existat si omisiuni in acest program, iar capacitatea de a controla indatorarea statului a fost o provocare. Comunitatea internationala isi manifesta sprijinul financiar pentru Romania si pentru eforturile acesteia. Romania reprezinta o tara care, datorita pozitionarii geografice si costului redus al fortei de munca poate atrage investitii straine directe, mai ales pe segmentul productiei. Astfel, isi poate sustine singura economia. Desigur, trebuie sa isi echilibreze fiscalitatea, aceasta fiind cu adevarat o provocare pentru Romania si pentru alte state din centrul si estul Europei. ” *

Puteti urmari aici inregistrarea video cu raspunsul Dr. Roubini despre Romania:

In cele din urma, primele cuvinte pozitive despre Romania…

Asa ca, dupa zeci de argumente negative si analize, avem in sfarsit primele stiri "oficiale" pozitive, care vin de la o persoana atat de celebra precum Dr. Roubini.

 Maine, Marti 15.03.2011:

 • De ce am decis sa adresez DR-lui Roubini aceasta intrebare?
 • De ce nu a vorbit mai mult despre Romania?
 • Ce-a spus despre Grecia?

* Exista posibilitatea ca eu sa fi inteles gresit cateva cuvinte ale Dr. Roubini, pentru ca sunetul a fost destul de slab. Daca cineva identifica vreo greseala, o puteti trimite pe email sau folosind formularul de contact al blogului si o voi corecta. Dar este sigur ca sensul ramane acelasi. Sper ca in curand MIPIM imi va oferi inregistrarea oficiala.

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

1 Comentariu

 1. Flavian 21 Jul 2011
  Răspunde

  Rubini a mai nimerit-o dar nu cred ca e cel mai avizat sa dea sfaturi in privinta crizei economice. Ba chiar pe nea Roubini l-as pune pe ultimul loc sincer daca e sa vorbim despre cei care au prevazut criza asta INAINTE sa aibe loc. Ca restul oricum nu conteaza.

  Mai aproape de adevar au fost vulpoi de bursa gen Jim Rogers ori Marc Faber. Si mai aproape au fost Peter Schiff sau Ron Paul. Astia i-as baga insa la categoria "economisti fara o privire de ansamblu".

  Daca vrei sa vezi un tip cu o privire mai de ansamblu, neaparat Chris Martenson. Care este cam in aceeasi liga cu dom profesor Albert Bartlett.

  Ceva mai sus de ei este Gerald Celente, desi e usor negativist, ca si George Ure.

Ce părere aveţi?