10 întrebări scurte – 10 răspunsuri scurte pentru piața românească de birouri în Trimestrul 1, 2011

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

 "Este in miscare?"

– Da, este. Mult mai putin decat incearca unii oameni sa ne convinga, dar acest segment a avut mai multe tranzactii in cursul primului trimestru al anului.

"Ce fel de tranzactii avem?"

– In principal, trei tipuri: mutari in alte spatii pentru costuri mai mici, leasing-ul locatiilor de top si a restului pietei, unde aproape totul este masurat dupa pret.

"Asta inseamna ca piata a iesit de criza?"

– Nu chiar, dar acest lucru este un indiciu important pentru directia pietei. Piata acorda locatii si proiecte mai bune, determinand in restul pietei o scadere semnificativa a asteptarile in ceea ce priveste  pretul cerut.

"Cat timp va dura?"
– Aceasta este o procedura care asteptam sa se incheie la sfarsitul anului viitor si in prima jumatate a anului 2013.

"Cand  putem prognoza o schimbare semnificativa in directia pietei?"
– In prima jumatate a anului 2013, poate un trimestru mai devreme sau mai tarziu.

"Care este mecanismul care va stabiliza aceasta schimbare?"
– Proiectele de relocare se vor incheia in cursul anului viitor, in timp ce in aceeasi perioada livrarile de spatii tip clasa A vor fi semnificativ mai mici decat 2009 si 2010. In acelasi timp, ne asteptam ca economia romaneasca sa recupereze si acest lucru va crea o cerere suplimentara. Deci, o cerere mai mare, proiecte de relocare mai putine, toate vor schimba standardele de azi.

"Vom vedea ca intreaga piata  beneficiaza de aceste schimbari?"
– Nu, categoric nu. Mai intai de toate, trebuie sa ne amintim ca urmatorul “cerc pozitiv” nu va avea nimic de a face cu cel precedent. In al doilea rand, tinem cont de faptul ca cererea va veni de la diferite categorii de companii diferite de cele din trecut. Nu in ultimul rand, toata lumea este in cautarea "calitatii la pretul cel mai accesibil". Pentru ca toata lumea sa beneficieze, avem nevoie sa ajungem  la cresterea din 2007 – 2008, ceea ce este putin probabil sa se intample inainte de 2015 – 2016 (in cazul in care, vreodata, acea perioada se va mai repeta in timpul acestui deceniu).

"Vedem in continuare preturi ridicate in rapoartele de piata. Sunt ele adevarate?"
– Proprietatile de top au reusit sa mentina contractele de leasing la nivel respectabil. Preturile nu sunt la fel de mari ca in unele rapoarte de stat, dar nu prea departe de aceste cifre. Ce este diferit este pretul real pentru clasa B de proprietati sau locatii, pentru ca astazi se pot gasi oportunitati mai multe, la preturi mai mici in comparatie cu ceea ce unii analizeaza in prezent. Dar totusi, exista 3 companii ale caror analize sunt exacte si le-am urmarit cu atentie.

"Deci, este bine pentru o companie sa se mute acum?"
– Daca nu ati facut deja acest lucru, in acest an va fi, probabil, veti avea ultima ocazie excelenta sa faceti acest lucru, pentru a va putea implini asteptarile si nevoile in cele mai multe cazuri.

"Exista vreo posibilitate ca revenirea pietei sa intarzie mai mult?"
– Numai in cazul in care economia europeana si mondiala intra in recesiune din nou. Atunci Romania va fi influentata, companiile vor deveni din nou foarte atente si defensive si totul va fi amanat pentru viitorul apropiat.

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?