Cum a văzut „Financiarul” conferința de presă de ieri

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

 

Criza i-a gonit pe investitorii greci afara din propria tara. Numai 5% au ajuns in Romania

Din cauza crizei prelungite care a cuprins Grecia, investitorii eleni cauta oportunitati de afaceri in alte tari. „Grecia este in soc. Companiile grecesti nu mai investesc in tara, Romania fiind una dintre cele 4-5 destinatii ale investitorilor de origine greaca”, a declarat Ilias Papageorgiadis, CEO al companiei More Real Estate Services. Totusi, arata reprezentantul More, anul trecut, la fiecare 100 de euro investiti de greci in proprietati imobiliare, 80 de euro au luat drumul Londrei si numai 5 euro au ajuns pe piata romaneasca, a precizat Papageorgiadis pentru „Fin.ro”.

„Daca proprietatile din Londra ofereau anul trecut un yield (randament – n.r.) de 6%, iar in Romania acesta era de 10%, diferenta era prea mica pentru ca proprietatile romanesti sa reprezinte o atractie reala pentru investitori, de aceea acestia au ales Londra”, crede CEO More. Majoritatea investitorilor care privesc acum spre piata romaneasca cauta tranzactii din categoriile foreclosure (proprietati executate) sau disstres assets (in dificultate), atat in segmentul rezidential, cat si office. Totodata, potrivit celor mai optimiste pronosticuri ale investitorilor straini, o revigorare (timida) a pietei imobiliare se anunta abia de la anul, urmand ca nivelul tranzactiilor sa aiba o directie net superioara in anii 2013-2014.

Totusi, precizeaza Ilias Papageorgiadis, noua generatie de investitori este mult mai prudenta, iar investitiile in Romania se vor face numai daca exista cu adevarat „oportunitati incredibile”.

Oleg Cojocaru

 

 

Unde se anunta investitii pe piata romaneasca, in 2011?

Investitiile pe piata imobiliara din Romania au o tendinta clara de crestere, cu o relansare usoara, dar constanta pentru urmatorii ani, cu efecte vizibile in special incepand cu 2013-2014, a precizat, luni(28 martie 2011) , Ilias Papageorgiadis, director general executiv al More Real Estate Services, intr-o conferinta de specialitate.

“Investitorii straini au inceput sa se intereseze, din nou, de Romania, dar, in prezent, cele mai atractive piete sunt Varsovia, Londra, Paris, Frankfurt. Discutiile avute in cadrul Salonului International Imobiliar, MIPIM-2011, ma fac sa estimez cresteri de investitii, incepand cu 2013-2014, pe toate segmentele: industrial, retail, rezidential si logistic. Am semnat o serie de parteneriate, la MIPIM, pentru dezvoltarea unor proiecte rezidentiale de lux, a unor hoteluri. In perioada urmatoare, voi colabora cu patru noi retaileri importanti care vor sa vina in Romania, cu investitori scandinavi interesati de terenuri intravilane din jurul Bucurestiului, precum si cu mai multe fonduri de investitii internationale interesate de achizitia de apartamente la preturi atractive”, a spus Ilias Papageorgiadis.

Anul 2011 va fi, in schimb, un an cu mai multe tranzactii imobiliare decat 2010, majoritatea venind din zona executarilor silite, multe dintre acestea ramanand, insa, necunoscute in piata. “Nici dezvoltatorul, care afirma ca are bani sa-si continue un anume proiect, nici banca, care ar putea fi calificata de clienti ca nu a dat credite performante, nu au interesul sa faca publice o serie de tranzactii din executari, dar ele vor domina piata in 2011“, a spus Ilias Papageorgiadis.

Principalele zone vizate de noii investitori sunt Capitala, Transilvania – pentru segmentul industrial si logistic, cu accent pe Cluj, unde se anunta si investitii in turism. Cu toate acestea, estimarile raman sub rezerva evenimentelor internationale, dar si a seriozitatii economiei romanesti. “Romania este, in prezent, una dintre cele 4-5 optiuni ale oamenilor de afaceri eleni care isi investesc capitalul in afara Greciei. Cu toate acestea, la un randament de numai 6% al investitiei la Londra, fata de 10% in Bucuresti, ei prefera capitala Angliei din motive de siguranta economica”, a spus Ilias Papageorgiadis.

Oleg Cojocaru

 
 
FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?