Sunt afacerile imobiliare ATÂT de rele?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Buna ziua tuturor! Incep prin a va ura sa aveti o minunata luna Mai, o luna ce va aduce temperaturi din ce in ce mai mari dar care va fi si o luna mai interesanta din punctul de vedere al afacerilor imobiliare. Am decis ca primul articol al acestei luni sa fie un raspuns adresat unuia din cititorii mei ce pare a fi putin suparat.

Piata afacerilor imobiliare este controlata de smecheri, ca si tine”

Pe 11 Aprilie Dl. George mi-a scris:

"Da, domnule, exista paradoxuri. E normal sa fie asa, pe o piata controlata de smecheri din care si dumneavoastra faceti parte. Oameni care nu vor sa munceasca, si gasesc in intermedieri imobiliare o vaca de muls. Si care se cred mari specialisti. Specialisti in ce? In a cumpara o proprietate cu banii altora? Si le ofera ce ca raspuns la comisioanele grase incasate ? O mare vrajeala, domnule, o mare vrajeala. Dar fraieri vor continua sa existe, fraieri care cred ca banii se fac cu 2 maini si munca asidua. Ehee, vremurile alea s-au dus de mult. S-au dus cand au aparut smecherii economisti. Sa fiti mandru de ce faceti cu mainile dumneavoastra, restul e doar o morala si o iluzie care va lasa sa dormiti noaptea linistit. Pentru un timp.”

Cum se poate ca cineva sa devina atat de suparat (sau frustrat?) pe profesionistii afacerilor imobiliare? 

Este clar ca acest domn este suparat pe toti reprezentantii afacerilor imobiliare si nu numai pe mine. Domnia Sa este de parere ca in aceasta activitate toti nu fac altceva decat sa fure oamenii in vreme ce singurul motiv pentru mandrie poate fi numai produsul muncii mainilor tale.

Ma intreb cum oare poate fi cineva atat de suparat (sau frustrat) pe profesionistii afacerilor imobiliare?

  • Oare a investit bani in anii 2007-2008 si acum realizand greseala sa incearca sa dea vina pe altii?
  • Oare a avut de-a face cu (din pacate mult prea multi) agenti imobiliari neseriosi si neprofesionisti ce activeaza pe piata? (cei pe care eu ii numesc „soferi de taxi”);
  • Oare a folosit vreodata serviciile cuiva care nu produce ceva concret cu mainile sale?
5 probleme cu care piata imobiliara din Romania se confrunta azi
Acest domn nu este singurul. Un „cocktail” de motive a generat reactii similare din partea multor altor oameni. As putea sa categorizez problemele cu care se confrunta azi piata imobiliara romaneasca astfel:
  • Dupa toate greselile facute in intervalul 2006-2008, multi oameni sunt reticenti sa mai asculte pe cineva vorbind despre afaceri imobiliare;
  • Neprofesionistii strica imaginea intregii industrii.In ciuda miilor de oameni implicati, neprofesionistii sunt mai „zgomotosi”, distrug imaginea acestui segment si pacalesc oamenii;
  • „Prea multi regi fara un regat”.Profesionistii afacerilor imobiliare se impart in mai multe grupuri si desi au nevoie unii de altii, colaborarea este dificila. Vocile lor raman deci greu de auzit…;
  • In vreme ce neprofesionistii strica aceasta industrie, cei seriosi raman tacuti.In ciuda bunelor intentii si a seriozitatii, tacerea lor permite neprofesionistilor sa strice si imaginea lor. Sunt multi profesionisti ce activeaza pe piata insa pana in acest moment acestia s-au concentrat pe afacerile lor si nu au investit din timpul lor
    pentru a explica prietenilor si societatii in general ce inseamna cu adevarat afecrile imobiliare;
  • Profesionistii afacerilor imobiliare nu au un punct de referinta comun. Fara o baza comuna, este foarte greu sa construiesti un mediu de afaceri mai bun. Am discutat cu sute de profesionisti imobiliari si in ciuda faptului ca suntem de acord in proportie de 70-90%, nu am reusit sa cream un punct de referinta comun pentru toti profesionistii afacerilor imobiliare sau pentru aceasta industrie in general.
Cu exceptia lucrurilor pe care le produci cu mainile tale, munca poate imbraca multe forme cu care te poti mandri si afacerile imobiliare pot fi printre acestea.
Am muncit multi ani in macelaria familiei mele. Era o munca fizica si sunt mandru de ea. Acum la munca port haine mai curate si mai bune dar asta nu inseamna ca trebuie sa-mi fie rusine de ceva. La sfarsitul zilei nu munca este cea care te face mai bun sau mai rau ci tu esti cel care face ca munca sau produsele muncii tale sa fie in acord cu etica, principiile si personalitatea ta.

 Draga George,

Nu sunt de acord cu abordarea ta. Lumea pe care o descrii a murit cu multe decenii in urma. Vreau sa te asigur ca, pentru cei care-si fac treaba bine, munca in acest domeniu este mai grea decat in multe alte domenii. Neprofesionistii nu ii reprezinta pe toti. Desigur, esti liber sa crezi ceea ce doresti. In locul tau insa, in loc sa arunc vina asupra tuturor, as cauta adevaratii profesionisti care au ce spune si arata in beneficiul tuturor. 

 „Aceasta este poate impresia generala despre afacerile imobiliare. Ce este de facut?”

Cei care activeaza in aceasta industrie si impartasesc aceleasi valori ca ale mele s-ar putea intreba la finalul acestui articol „Ok, aceasta persoana are o parere rea ca si multi altii. Ce putem face pentru acesti oameni care au o impresie gresita despre noi si despre afacerile imobiliare?”

Putina rabdare va cer pentru ca pe 9 Mai va voi prezenta propunerile mele pe aceasta tema!

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

7 Comentarii

  1. Anne 03 May 2011
    Răspunde

    Nu este vorba despre faptul ca in trecut lucrurile au stat prost, ci si despre faptul ca nimic nu s-a schimbatchiar daca dvs. insistati in atitudinea donquijotesca de a schimba mentalitati. Este laudabil efortul, dar sortit esecului. Speranta moare ultima insa, asa ca nu pot decat sa va urez succes, desi nu cred ca veti urni nici cu un milimetru atitudinea medievala din domeniul serviciilor din Romania.

    1. Agentii astia de care ni s-a facut acru tuturor ar trebui nominalizati. In domeniul in care activez eu, exista firme care nu-si platesc la timp (sau deloc) colaboratorii, si exista, ca reactie, si site-uri in care te poti inscrie (contra cost) si unde aceste firme sunt listate, impreuna cu toate comentariile negative ale freelancerilor ce si-au luat teapa.

    2. Stiu si eu cum este sa activezi intr-un domeniu plin de oameni care se pretind profesionisti, dar sunt doar zgomotosi, si de aceea munca lor se vinde ieftin (si eu ofer servicii, de traducere, si toti traducatorii de care aud sunt tristi ca sunt platiti prost, iar cand le spun tarifele mele, de obicei nu ma cred). Nu cred ca poate cineva schimba un anumit domeniu sau mentalitatile legate de el: clientii care vor calitate, va vor gasi, pe dvs. sau alti profesionisti, atunci cand vor fi pregatiti sa se respecte pe ei insisi si sa nu mai accepte orice porcarie pe post de "servicii platite". Gasirea unui agent serios implica foarte multa munca, asa cum gasirea unei proprietati fara a apela la o agentie implica multe zile de cautare. La fel gasirea unui zugrav, traducator, instalator, medic curant sau comerciant serios. Cu alte cuvinte: si clientul poate face ceva: sa plece si sa caute pe altcineva.

    3. Cat despre " cum poate fi cineva atat de suparat", TIMPUL este singura resursa pe care nu o putem recupera, deoarece suntem muritori, iar aceasta resursa, agentii astia ne-o irosesc adesea. Timp inseamna ore din viata mea, ore pe care prefer sa le traiesc, ore in care fac bani, ore care imi apartin si pe care nu vreau sa mi le fure nimeni. Clientii care realizeaza ca timpul lor e important sigur vor gasi unul sau doi profesionisti care sa nu le iroseasca aceasta resursa. Cei care au timp de pierdut, au si nervi de irosit, ca domnul George. 

    4. La noi nu exista (inca) o cultura a drepturilor clientului, astfel incat multa lume nu isi cunoaste drepturile. Atata vreme cat nu exista macar o asociere intre mai multe agentii, care sa publice un cod profesional, norme profesionale si drepturi ale clientilor, lucrurile vor ramane unde sunt acum: ii vom evita pe agenti cum evitam ciuma. Sau zugravii. Sau instalatorii. Aceeasi poveste in toate serviciile.

    5. Eu caut o casa de cumparat in Bucuresti. Prepozitia IN este gresit inteleasa de analfabetii astia: toate motoarele de cautare imi ofera, in aceasta categorie, pe langa case din Bucuresti, case din jurul Bucurestiului, eventual la rosu, gri si alte culori. Cu cinci agentii am vorbit, si mi-au oferit case in Otopeni sau Bragadiru. Le-am inchis telefonul in timp ce vorbeau. Oare ei ar plati 150k euro pe o casa in camp? Nu, dar poate prind un prost… cum spuneam, nimic nu s-a schimbat. 

    Chiar daca dvs. sunteti cinstit, cu o floare nu se face primavara. Insa va urez succes.

    PS blogul dvs. cel nou se incarca foarte greu. Iar feedul RSS nu imi arata decat doua intrari (cea curenta si inca una, care nu este cea imediat anterioara celei curente, ci o alta), desi as vrea sa le gasesc si pe cele de dinainte de 28 martie, fiind astfel mai usor sa va citesc opiniile.

    Mult succes !

  2. alex 03 May 2011
    Răspunde

    mr illias i'm interested in this field of real-estate. can you recomend some books on this subject?

  3. Gogu 03 May 2011
    Răspunde

    De curand mi-am cumparat o proprietate si in cursul cautarilor am dat peste agentii imobiliari. Din cam 50 de proprietati vazute cu aproximativ 30 de agenti diferiti doar 2 au fost profesionisti. Restul … oameni care nu si-au gasit rostul nicaieri altundeva si s-au facut agenti imobiliari. Nu sunt punctuali, n-au cuvant, iti desciu o proprietate si la fata locului e total altceva. Cand le explici ca le-ai cerut in mod clar ceva si ceea ce iti prezinta nu se incadreaza incep discutiile "ca la usa cortului". 
    Cand procentajul profesionisti/ageamii este atat de mic cum oare sa poti vorbi de bine breasla agentilor imobiliari.

  4. adrian_m 03 May 2011
    Răspunde

    Ati identificat raspunsurile corecte in aceasta chestiune. Primul vine de la neprofesionistii imobiliari. Cu totii am intalnit cel putin un astfel de specimen de agent. In cazul meu personal am intalnit agenti care au uitat de vizionare si m-au lasat sa astept aiurea sau pur si simplu nu comunicau de niciun fel. Ce sa mai zic de confirmari pe email… Raspunsul al doilea e legat de atitudinea "muncitoreasca" fata de producatorii de servicii. Un arhitect sau un avocat sunt la fel de blamati fiindca pana la urma ei produc doar niste "hartii".Un ignorant nu va pricepe niciodata rostul acestor meserii. Sa fie fericit fara astfel de servicii, le urez sa n-aiba vreodata nevoie de "niste hartii".

  5. Lucian 03 May 2011
    Răspunde

     Ciao,
    Personal nu sunt convins ca modul in care ai abordat raspunsul catre acest domn. este foarte productiv deoarece este clar ca are o problema in a intelege de fapt ce reprezinta munca unui agent imobiliar (ma refer aici la unul serios)
    Adica pentru a-l face sa inteleaga, mi se pare putin contraproductiv sa i se explice ca ai lucrat ca macelar iar acum lucrezi in haine mai bune, pentru ca el nu va intelege DE CE acum NU te simti "rusinat" de munca pe care o faci ACUM.
    Personal, eu i-as explica exact ce faci tu intr-o zi normala de munca. Ma refer aici nu atat la faptul ca vii la servici si citesti de dimineata 50 de mailuri cu oferte ci la o chestie mai abstracta, gen: vine un client care vrea sa construiasca o cladire de birouri.
    Tu trebuie sa vorbesti cu clientul, sa intelegi EXACT ce tip de birouri vrea (adica sunt unii care se orienteaza spre zone centrale, altii spre zone non-centrale, etc..).
    Dupa aceea tre sa gasesti posibile locatii si sa le extimezi valoarea. Posibil ca uneori nu exista un teren mare adaptat in zona pe care o doreste clientul de aceea trebuie sa  vezi daca nu poti convinge proprietari ai unor terenuri "mai mici" care sunt unele langa altele pentru a vedea daca nu se poate cumva CREA in acest mod o posibila locatie pentru acea cladire de birouri.
    Practic, sa luam cazul in care agentul vrea sa "comaseze" mici terenuri, case pentru a face loc cladirii de birouri. 
    In cazul in care am avea o serie de case vechi, darapanate dar cu pozitie buna, daca agentul nu reuseste sa comaseze aceste terenuri/case, cladirea noua de birouri nu se va face acolo.
    Insa daca agentul reuseste, in acel loc va apare o cladire de birouri, la care vor veni multi oameni pentru a munci. Asta va crea automat alte locuri de munca (pentru ca cei care vin sa lucreze acolo trebuie sa manance, sa faca cumparaturi, etc).
    Practic, in acest caz este AGENTUL IMOBILIAR cel care CREEAZA posibilitatea ca acel birou sa existe, ca acei oameni sa aiba unde veni la birou, ca acea investitie sa se faca, deoarece daca investitorul nu va gasi o pozitie care sa il multumeasca, este posibil ca acea cladire sa nu se mai faca DELOC.
    Iarasi, pentru a estima valoarea unei anumite proprietati sunt foarte multe detalii de inteles, inclusiv cati oameni trec prin fata acelui imobil, CINE sunt acei oameni care trec pe acolo (pentru a intelege daca are rost sa faci acolo un spatiu comercial cu o anumita destinatie), CINE ar fi interesat sa inchirieze/cumpere acea proprietate in viitor, CARE sunt perspectivele de crestere ale orasului/zonei in care se afla acea proprietate, ce riscuri sunt la acea proprietate (gen nu ii poti schimba geamurile, nu poti mansarda, etc), etc.

    Personal, munca unui agent imobiliar mi se pare destul de clara, in sensul ca reprezinta o punte de legatura intre vanzator si cumparator, sau altfel spus, el trebuie sa ajute ca vanzatorul si cumparatorul sa-si "balanseze" dorintele si sa inteleaga de fapt CEEA CE VOR. Sunt convins ca de multe ori cumparatorii habar nu au ce vor sa cumpere de fapt.
    Munca de agent fiind o munca ce implica interactiune sociala, este foarte dificala, deoarece forteaza agentul sa intre in contact cu persoane cu personalitati si implicit conceptii de viata diferite. Daca mai adaugam ca este vorba si de sume mari de bani, avem un cocktail greu de digerat pentru orice persoana care vrea sa iti mentina statusul de agent imobiliar "bun".

    Imaginea proasta a agentilor este data de faptul ca FOARTE PUTINI par ca stiu sa o faca. Nu ma refer aici la respect fata de clienti, ci ma refer la cunostinte efectiv. II ceri unuia sa-ti spuna profilul unei anume locuinte, si el iti spune ca se poate folosi chiar ca si spatiu comercial, chit ca apartamentul este la etajul 3 intr-un bloc de 10 etaje….
    Sau iti cere un anumit pret, dar cand il intrebi ce chirie ai putea obtine iti spune o valoare care clar invalideaza pretul apartametnului. Adica daca vreau sa dau 50.000 euro pe un apartament, este clar ca ma astept la o chirie care sa depaseasca 150 euro pe luna chirie….

    Personal, mi se pare interesanta munca de agent, dar imi imaginez ca trebuie sa ai nervi tari pentru asa ceva…. In cazul unui "sofer de taxi" cum ziceai tu, consider ca comisioanele ERAU exagerate (acum poate nu mai sunt asa pt ca datorita crizei este vorba de multa alergatura pentru a face o vanzare insa in trecut erau multe vanzari si munca relativ putina). Pentru un agent bun, care stie sa te ajute sa gasesti ce vrei, eu zic ca preturile nu sunt exagerate (si nici nu erau exagerate nici in trecut), insa trebuie ca agentul sa devina o parte integranta a achizitiei acelei proprietati, nu ca este doar un "vultur" care mananca  din profitul cumparatorului si al vanzatorului.

  6. Dan 06 May 2011
    Răspunde

    Din ce am vazut pe bloguri si pe forumuri majoritatea celor interesati de domeniul imobiliar nu dispun nici macar de o minima cultura economica. Am descoperit ingrozit ca oameni cu facultatea terminata nu puteau sa conceapa ca:

    pretul corect il stie doar Dumnezeu, oamenii incearca sa se apropie de el doar prin cerere si oferta; unii viseaza inca la preturile din varful bulei in timp ce altii prezic marea corectie care sa duca preturile la nivelul din 2003
    in imobiliare exista "preturi sustenabile" adica preturi corelate cu salariile platite in zona respectiva iar corelarea se face obligatoriu prin rata dobanzii la creditele ipotecare
    pretul de constructie al unei cladiri este doar un indicator de profit pentru dezvoltator. Atat! (Cu corolarul ca daca acest pret este superior celui decis de piata acea cladire nu se va mai construi deloc)
    nu ai cum sa determini un trend daca te raportezi doar la  3-4 tunuri
    rata = principal + dobanda si ca in in functie de dobanda poti plati un pret mai mic sau mai mare pe o locuinta! (si ca aici e "magia" creata de prima casa prin fixarea unei valori superioare a apartamentului mediu intr-un moment in care piata tindea spre o valoare mult inferioara)
    in primii 5-10 ani ai unui ipotecar pe 30 de ani platesti doar "chirie la banca"
    un credit ipotecar nu e o gluma si in conditii reale trebuie sa economisesti (da, sa strangi bani!) pentru avans! Bine, de obicei avansul vine de la sine din economiile parintilor dar realitatea ramane.

    Bine, formulele de calcul ale ratei pornind de la dobanda si perioada de rambursare sunt inca mister pentru 99% din populatie… dar romanu' se da totusi expert in imobiliare pe forumuri.
     

  7. Anne 18 May 2011
    Răspunde

    @Dan:

    Am impresia ca nu intelegeti conceptul de "client". E posibil ca dvs. sa vorbiti de fapt despre baietii de pe softpedia & comp., care vor case cu 10k euro, si sa ii confundati cu clientii?

    Clientul este omul care plateste un serviciu sau un produs, neavand obligatia de a deveni specialist in acel domeniu. El este omul care vrea sa dea niste bani. In cazul imobiliarelor, clientul plateste servicii de informare  tocmai pentru ca nu vrea sa fie specialist, sau nu are timp. El vrea sa cumpere acest know-how de la agent. Care agent are impresia ca ceea ce se vinde este doar "intermedierea". Nimic mai fals. Munca agentilor ar trebui sa fie de informare, consiliere: cine ar plati cateva mii de euro doar pentru prezentarea agentului la o adresa? 

    Clientii mei habar nu au ca traducerile se masoara in cuvinte, ca se masoara in functie de domeniu (una e sa traduci software, alta e sa traduci blabla-uri juridice), in functie de cat de repede vor traducerea, in functie de numarul de cuvinte…. multi vor un pret pe pagina, n-au habar de instrumente specializate, sunt complet neinstruiti. Dar nu ei au nevoie de aceste informatii, eu am nevoie de ele, ca sa ii conving sa ma aleaga pe mine. Asa cum agentul imobiliar si consilierul bancar trebuie sa isi informeze clientii, in loc sa se planga ca sunt neinformati.  Fiecare client pe care il educ este un client pe care l-am castigat si care se va intoarce la mine. Oamenii astia vor sa-mi dea bani. Spuneti ca sunt oameni neinformati, pai asta este o mina de aur pt. agenti: sa ofere informatii si consiliere, si iata, au o paine de mancat.

    Acuma, daca eu as incepe sa-mi injur clientii pentru ca ei nu sunt specialisti in domeniul MEU, ar insemna ca nu sunt de acord sa le vand acest know-how, si ei nu vor reveni la mine. Sau ca ii consider tampiti, pentru ca nu cunosc regulile de baza ale traducerilor. Poate clientul meu e un super-specialist in domeniul s?u, dar nu vrea sa se specializeze intr-un alt domeniu, sa consume timp si sa se instruiasca, ci vrea sa apeleze la un profesionist care sa il informeze. Nu toti cei care nu cunosc concepte economice sunt prosti, nimeni nu s-a nascut cu contractul de credit in scutece! Eu nu sunt specialista in aspiratoare, motiv pt. care vreau detalii de la un specialist, ca sa iau o decizie in cunostinta de cauza. Nu am timp si nu vreau sa stau ore si zile intregi ca sa inteleg parametrii de baza ai aspiratoarelor, vreau sa mi-i explice cineva. Cineva care vrea sa-mi vanda un aspirator. Sau o casa. Sau un credit. Cineva de buna credinta.

    Clientul se educa. Este parte din jobul unui vanzator: sa-i explici omului care ii sunt optiunile, ce e aia principal si ce e rata, in termeni de nespecialist, sa-l intelegi, ca apoi sa vrea sa cumpere. Simpla prezentare la o adresa nu intra nici macar in categoria "intermediere", asa cum simpla prezentare a unui desfasurator de rate de credit nu este "consiliere bancara".

    Referitor la lista dvs.:

    – pretul corect nu exista, dar exista un interval de preturi corecte, o plaja. De exemplu, pretul vilelor din Dorobanti nu se situeaza in intervalul 50-100k EUR. (chiar si dvs. spuneti mai jos "Cu corolarul ca daca acest pret este superior celui decis de piata")

    – daca existau preturi sustenabile in imobiliare, bazate pe salarii, nu aveam bula imobiliara.

    Inteleg din dispretul exprimarii dvs. ca "romanu care se da expert pe forumuri" nu va include. O abordare sanatoasa.

Ce părere aveţi?