Vă dați seama că trăim vremuri istorice?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

 

Ieri am analizat pentru voi situația Greciei. http://www.iliaspapageorgiadis.ro/2011/09/05/4-jucatori-s-au-asezat-la-masa-de-poker-criza-din-grecia-intra-in-runda-finala/

Însă, precum v-ați dat seama, Grecia nu este cea mai mare problemă, ci este, pur și simplu, folosită drept scuză pentru atacurile speculanților. Acest fapt a devenit și mai clar luni când am fost martorii unei prăbușiri a burselor europene, și mai ales a acțiunilor băncilor.

Christine Lagarde, noul șef de la FMI, a declarat acum câteva zile că băncile europene ar avea nevoie de mai mult de 200 de miliarde de euro pentru a se stabiliza (unii oameni consideră această sumă ca fiind „foarte optimistă”). Cancelarul Merkel a explicat că ieșirea unei țări din zona Euro poate declanșa consecințe majore și neașteptate și muți alți analiști sunt îngrijorați de viitorul nostru economic (cu Dr. Roubini fiind primul pe această listă).

Acțiunile au scăzut pentru că investitorii presimt că problemele sunt mult mai mari decât suntem informați și, în plus, problema Greciei ar putea declanșa „un uragan economic”. Însă asta nu este tot. Acesta este momentul perfect pentru ca speculanții să parieze împotriva Europei și a băncilor sale, forțând prețurile să scadă și, astfel, să câștige miliarde de Euro.

Fostul cancelar Schroeder a declarat că Europa trebuie să se integreze, devenind „Statele Unite ale Europei”, fiind una dintre multele voci care sfătuiesc asta.

Par toate acestea normale pentru voi? Cred că începând cu septembire vom fi martorii formării unei noi lumi. Sunt 100% sigur că până în iunie anul viitor (cel mult) vom avea o situație geopolitică diferită în Europa.

Este acesta un lucru rău sau bun pentru noi, în România? Mă îndoiesc că este rău (o Europă unită va fi, probabil, în beneficiul țărilor cu o clasă politică slabă și incapabilă). Trebuie doar să așteptăm  și să vedem cât de bună va fi situația.

Un lucru este sigur: ar trebui să privim cu atenție cum se va derula această poveste; cu siguranță ne va schimba viața.  

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

13 Comentarii

 1. virgil 06 Sep 2011
  Răspunde

  Pai Grecia *este* o problema, poate chiar "cea mai mare" fiindca refuza sa faca schimbari nepopulare, dupa cum ai zis in articolul precedent. "Grecii responsabili" au o voce prea slaba. 
  Parerea mea e ca din contra "speculantii" sunt folositi ca scuza de catre tari care nu vor sa-si schimbe stilul de viata (bazat pe cheltuieli mai mari decat veniturile). 
  Acestea fiind zise, eu unul as saluta "Statele Unite ale Europei", desi frica mi-e ca in cazul Greciei, ar fi o solutie foarte nasoala (situatie loose-loose: fondatorii SUE ar pune niste conditii foarte dure Grecilor pentru a adera la SUE, care ar duce la convulsii sociale. Daca se decid sa nu adere la SUE din cauza conditiilor "inacceptabile" – se va termina in curand rezerva de bani si situatia va deveni si mai proasta). Exista posibilitatea ca SUE sa fie un lucru bun pentru RO, dar aproape sigur va fi (initial) un lucru rau pt. Grecia

 2. noname 06 Sep 2011
  Răspunde

  Ilia am mai auzit povestea cu istoria, fiecare clipa este istorica si cind dormi precum voi grecii altii scriu istorie.
  Este adevarat ca si romanii sunt foarte apropate pe aceleasi leagan si se leagana fara sa-si dea seama ce se intimpla cu ei
  Este clar ca euro a murit si va fi inlocuit de marca iar balcanii vor ramine sub influienta germana.
  Bafta in afaceri
   

 3. Gino 06 Sep 2011
  Răspunde

  Buna  ziua.
  Grecia nu are niciun fel de problema, orice este sau nu este dispusa sa faca, grecii vor continua sa traiasca, nu chiar rau, risc eu sa spun, nu vor face foame si nu vor ingheta de frig, natura este buna cu ei.
  Singura problema este cu bancile, care nu pot sa accepte ca trebuie sa piarda, adica afacerea pe care au facut-o cu Grecia este perdanta, nu numai neaducatoare de profit.
  Dar ele nimic, magazinul lor de bani si profitul lor este sacrosanct, dincolo de orice pericol.
  Ei bine… nue 🙂 ! Asta cred ca se va vedea la anul, Europa bancilor este inca in faza de acceptare a amputarii.
  Uragan economic nu cred ca va fi, se vor gasi cateva persoane responsabile care vor fi aruncate leilor, ca de obicei.

 4. Gino 06 Sep 2011
  Răspunde

  P.S.  Sper ca grecii sa nu fie atat de fraieri sa puna botul la prostia cu SUE, respectul meu pentru ei ar scadea mult in cazul asta.
  Si sper sa nu o facem nici noi.

 5. Murat 06 Sep 2011
  Răspunde

  Grecia este o foarte mare problema. Faptul ca nu sunt nici macar recunoscatori celorlalte state care le doneaza sume colosale spune tot despre poporul grec din ziua de astazi si dispretul lor generalizat fata de oricine si orice nu este elen si orthodox. Iar greci responsabili ar fi cei care isi accepta greselile si se angajeaza sa le plateasca. Nu cei care dau vina pe conspiratii iudeo masonice.
  Cat despre statele unite ale europei sau cum i se mai spune acestei idei, trebuia facuta de mult si mai bine mai tarziu decat niciodata. Europa a mai fost unita acum 2000 de ani si era bine. Daca altfel nu ne putem abtine din a profita si fura unii de la altii atunci sa fie Federatie.

 6. daroc 06 Sep 2011
  Răspunde

      Imi pare rau sa va contrazic, dar gresiti! Nu traim vremuri istorice – vremuri istorice au mai fost destule – traim vremuri in care omenirea se va tranforma din profunzime, asa cum nu s-a mai intamplat niciodata. Cel putin nu in istoria pe care o cunoastem noi acum.
      Ma refer la secolul acesta, in care am intrat nu demult.
     Va referiti la Grecia si schimbarea de substanta a UE intr-un fel de Statele Unite ale Europei. Fara indoiala, e o schimbare importanta (daca va avea loc aceasta schimbare si nu o alta). Dar daca gandim in ansamblu, e o schimbare relativ minora.
      E schimbarea in interiorul unei civilizatii care oricum e pe moarte. Nu, nu din cauza crizei economice actuale (asta se intampla ciclic), ci din cauza unor doua fenomene ce se inatmpla concomitent: scaderea natalitatii europenilor (sub pragul critic), precum si natalitatea galopanta a actualelor minoritati etnice, care minoritati provin (si perpetua partial) niste civilizatii extrem de diferite de cea europeana. Mai precis, ma refer la arabi si negri in vestul Europei si la tigani (indieni in fapt) in estul Europei. Indiferent cum as fi catalogot acum, Europa in anul 2100 va arata complet diferit fata de ce este acum! Din toate punctele de vedere. Parea mea, ca va decadea economic de la statutul de mare putere. Si odata cu ea, si notiunea de "societate democratica" asa cum il stim azi. (SUA urmeaza un trend oarecum similar, dar nu identic!).
      Se va ridica China (dar eu nu cred ca mileniul ce vine va apartine Chinei). Si aici ii dau cuvantul d-lui Djuvara (a carei intelepciune si inteligenta imi este net superioara). Dansul afirma ca urmatoarele secole, cel putin in Europa, dar nu numai, vor fi secole de haos. Civilizatia europeana actuala (albii) e terminata in Europa (demografic vorbind). Si pe urma se va ridica o noua civilizatie, probabil un amestec dintre doua civilizatii actuale. (nu e exclus ca un amestec intre europenii de acum si indieni – tiganii de acum, fiindca tiganii – pe langa nenumaratele lor defecte, au totusi o calitate: au o inteligenta din nastere similara cu a noastra, ceea ce nu se poate spune despre negri, de exemplu (aici pot cita diverse studii foarte credibile). Nici arabii nu sunt prosti, dar au o violenta intrinseca fiintei lor care zadarniceste in genera crearea (de catre ei) a unei societati creatoare si pasnice. Ca e bine, ca e rau ce se va intampla in domeniul asta? Conteaza? Atata timp cat e inevitabil!
       Pe urma sa nu uitam de genetica. Deja s-au clonat animale de o complexitate biologica relativ apropiata de a noastra! S-a descifrat genomul uman…. in acest domeniu, viitorul e fara limite, atat in ceea ce priveste beneficiile (lupta cu bolile), cat si in ceea ce privesc partile negative (aici nu imi dau cu parerea, ca incep sa fac SF).. Iar morala nu va opri acest viitor: niciodata nu a reusit s-o faca.
     Informatica! E abia la inceput si ne va schimba si ea viata, precum si perceptiile despre ea.
      Tehnologia in general va exploda (si mai mult decat in prezent!).
      Fizica atomica! S-ar putea sa ne rezerve niste descoperiri fabuloase! A se vedea CERN-ul de la granita franco-elvetiana. Si ce e CERN-ul pe langa alte laboratoare ce se vor construi? (CERN-ul  a costat undeva pe la 17 miliarde de euro, dar se pare ca SUA au avut nu 17, ci 700 de miliarde care sa le bage in banci falite!
      Razboaie pentru resurse, foamete in masa (datorita in principal exploziei demografice), arme biologice, terorism, arme de distrugere in masa, descoperiri stiintifice benefice de unde nu ne asteptam, dictaturi sau forme noi de guvernare, etc etc etc etc!
      NU asistam la un moment istoric. Asistam la niste schimnbari fabuloase cum n-a cunoscut omenirea vreodata!
     Un singur lucru va ramane constant: crestinismul si Dumnezeu!

  • Dan 07 Sep 2011
   Răspunde

   Daroc, 
   Poate ar fi trebuit sa incepi comentariul tau cu ultima propozitie. In acest fel cred ca Dumenzeu ti-ar fi dat gandul cel bun, si nu ai mai fi aberat cu teorii <genetice> de tip fascist. 
   Asta daca nu cumva il iei pe Dumenzeu ca paravan, pentru a propaga cele mai aberante idei.
   Din pacate, chiar daca sunt unele puncte interesante in comentariul tau, atitudinea rasista, fascistoida, anuleaza din start credibilitatea ta.
   Pacat!
    

 7. Dragos 06 Sep 2011
  Răspunde

  Si eu am aceleasi sentimente. Poate nu e vorba de unirea Europei, dar cred ca vom asista la o schimbare majora in ordinea lumii in perioada imediat urmatoare(1-2 ani, poate mai repede). Undeva, cineva pregateste ceva cu minutiozitate 🙂

 8. Andrei 06 Sep 2011
  Răspunde

  Daca stati atent sa observati cine sunt acei politicieni care propavaduiesc ideea Statelor Unite ale Europei, o sa observati ca acestia sunt intro proportie covarsitoare de orientare de stanga( exemplul gherhard schroeder, este extrem de elocvent, a servit pe tava cea mai mare economie europeana, robinetului rusesc, pentru o pozitie remunerata din belsug in cadrul Gazprom la pensie.).
   Ei nu doresc nimic altceva decat si mai multa putere si mai mult control. Atat. Iar atunci cand politicienii isi sporesc controlul si puterea, toata lumea pierde.
  U.E. nu are nici o baza naturala de existenta. Moneda Euro nu are nici o baza naturala de existenta. Totul este doar o constructie artificiala, creata pentru a satisface nevoia de putere a unor politicieni cu veleitati mesianice. Europa nu este, nu a fost si nu poate fi niciodata acelasi popor. Prea multe secole de razboaie, tradari, si inselatorii au avut grija de asta. 
  Orice comparatie cu SUA din acest punct de vedere este de prisos. Acolo niste oameni desi de nationalitati variate, impart aceleasi imperative morale (ma rog, o faceau pana acum vreo 15 ani), ceea ce i-a impins catre ca o actiune comuna in vederea relizarii acelor teluri.
  De pe orice mal al atlanticului a-i privi situatia, ea este sumbra.
  Civilizatia occidentala este la apus, iar daca am invatat ceva din istorie, este ca atunci cand civilizatia se prabuseste, urmeaza epoci intunecate. Numai ca o epoca intunecata globalizata omenirea nu a mai cunoscut, si din acest punct de vedere, da, traim vremuri istorice.
  Atata timp cand inca ne prefacem ca nu vedem raul din jur, nu exista nici o luminita la capatul tunelului…
   
  p.s

  • Dan 07 Sep 2011
   Răspunde

   Excelent punctat, Andrei!
   Nici UE nici EURO nu sunt viabile. Niste constructii artificiale, fara baza economica, nationala, istorica, etc., constructii sortite pieirii. 
   DIn pacate suferim si vom suferi cu totii de pe urma acestor ambitii unioniste ale unor politruci.
    

 9. Ari3s 06 Sep 2011
  Răspunde

  Vointa omului nu poate depasi forta diferentelor. Ceea ce este menit sa se intample, se va intampla. Toata lumea se gandeste la transferul de suveranitate ca la o mana cereasca. Cei care au initiat formarea SUE, cred ca vor putea controla situatia, guvernantii ,,statelor incompetente" sunt fericiti ca situatia existenta va avea continuitate (un timp util) iar cetateanul de rand este fericit ca scapa de actualii maimutoi politici. Nu uitati cui predati transferul! Unor organisme la fel de corupte si incompetente! Multi pot invoca asigurarea traseelor energetice. Acest lucru se poate indeplini prin colaborare. Un rezultat va avea totusi aceasta ,,plimbare" a suveranitatii Romaniei. O Romanie…mai mica. Voi ce credeati!? Ca banii sunt mai importanti decat teritoriul, decat spatiul vital!? Teritoriul este primul lucru la care s-au gandit initiatorii. Este valabil si in cazul altor state ,,incompetente": Grecia, Bulgaria, Portugalia, s.a.m.d.
  Oricum, dau garantii ca nu o sa iasa cum vor initiatorii. Mai sunt multe alte aspecte de care sunt convins ca nu s-a tinut seama si care conteaza la fel de mult.
  Lumea!?  Este in credinta celor care cred ca au controlul, ca atata timp cat exista petrol, lucrurile vor fi oarecum…in regula. Mda…de acord, insa adevarata criza pe care o avem de infruntat este  Uniformizarea! Cei ce nu vor putea stapani diferentele, vor pierde totul. Inclusiv Acumularea, atat de pretuita multora.

 10. Theoray 07 Sep 2011
  Răspunde

  Realitatea este mai sumbra de cat ne putem imagina. SUE va lua fiinta (de ceva vreme, pe mesele unora) . Conducatorul numit, va purta o masca de "om facator de pace si promovator al stabilitatii", dar dupa trei ani si jumatate, isi va arata adevarata fata. Va fi groaznic.
  Atentie mare si la evenimentele din zona musulmana.
  Se implinesc profetiile!

 11. Gino 07 Sep 2011
  Răspunde

  Delir cu ciucuri 😀 !

Ce părere aveţi?