Noile prețuri pentru producția de energie „verde”. 5 avantaje pentru investitori și țară.

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

 

Săptămâna trecută ANRE a anunțat noile prețuri pentru producția de energie „verde”. Acestea vor fi aplicabile în anii viitori și sunt menite să încurajeze o piață aproape de blocare. Aceste noi pachete economice și de preț, combinate cu potențialul foarte mare al României în anumite categorii de energie „verde” schimbă statutul „incert” actual și pun bazele unei dezvoltări dinamice în anii viitori.

 

Cum calculăm încasările

Pentru cei care nu sunt familiari cu sistemul, energia „verde” în România se plătește printr-o combinație de 2 mijloace. Vânzarea de energie în sistemul energetic al țării și vânzarea de „certificate verzi”. Ce sunt acestea? Toate fabricile/companiile care poluează sunt obligate să cumpere un „certificat verde” pentru fiecare tonă de CO2 pe care o crează. Vor putea cumpăra acest „certificat verde” de pe o piață specială, unde producătorii de energie „verde” îl vor vinde.

 

Așa că, producerea de energie „verde” în România primește venituri din:

·         Vânzarea de energie sistemului. Astăzi acest tip de tranzacție are un preț mediu de 48-52 Euro/MW. Mulți experți consideră că acest preț va crește în viitorul apropiat deoarece țara va trebui să scoată din sistem mai multe stații de energie cu tehnologie veche, începând din 2015.

·         Primirea de „certificate verzi”. Numărul lor variază în funcție de tipul de energie produs. Astăzi prețul lor este în jurul 55 Euro/certificat.

 

Pe categorie:

Noul sistem de remunerare pentru energia „verde” în România va fi împărțit în următoarele categorii:

 

Fotovoltaice

·         Producția medie anuală estimată: 1.100 – 1.250 ore (în cele mai bune locații)

·         6 «certificate verzi»

·         Încasări totale estimate: 380 Euro / MW

 

Eoliene

·         Producția medie anuală estimată: 2.700 – 3.000 ore (în cele mai bune locații)

·         2 «certificate verzi» până în 2017. 1 din 2018

·         Încasări totale estimate: 160 Euro / MW până în 2017

 

Hidro

·         Producția medie anuală estimată: 3.500 – 4.000 ore (în cele mai bune locații)

·         3 «certificate verzi» pentru proiecte noi

·         Încasări totale estimate: 215 Euro / MW

·         (Există mai multe subcategorii și încasări diferite, dacă sunteți interesați, anunțati-mă)

 

 

 

Biomasă

·         2 «certificate verzi» pentru biomasă, biolichid, geotermal

·         1 «certificate verde» pentru energie „verde” obținută prin procesarea deșeurilor

·         1 «certificat verde» se va da proiectelor evaluate de ANRE ca fiind high tech

·         1 «certificat verde» adițional va fi dat proiectelor care produc energie folosind culturi energetice

 

5 avantaje pentru investitori și țară

Se preconizează că energia va deveni un segment important pentru România în anii viitori. Ținând cont că există multe detalii la care trebuie să fim atenți și pe care trebuie să le analizăm înainte de a investi, putem remarca cu ușurință 5 avantaje mari pentru investitori și pentru țară în general.

 

1.      Stimulentele sunt puternice însă par „viabile”. Este încurajator să vezi că Statul Român a decis până la urmă să ofere stimulente serioase de care pot beneficia investitorii de energie mici și medii (un gigant are, în general, aranjamente speciale și multe probleme soluționate în avans). În unele categorii cifrele sunt chiar impresionante, acoperind riscul de a nu avea un preț stabil, un „tarif de energie regenerabilă”, cum au multe alte țări. Însă nu sunt foarte mari și astfel sunt „viabile” și pot fi susținute de-a lungul timpului.

2.      Proiectele bune vor avea o profitabilitate foarte mare. Nu toate proiectele sunt potrivite pentru implementarea unei investiții în producția de energie. Însă proiectele bune (o minoritate din totalul de proiecte disponibile) vor fi, cu siguranță, vândute în viitorul apropiat și vor deveni povești de succes. De aceea investitorii vor combina avantajele proiectului adecvat cu stimulentele care aduc profitabilitate într-un volum acceptabil. Până acum am avut „proiecte cu potențial”, însă acum acestea pot avansa spre nivelul de „proiecte cu avantaje economice importante.”

3.      Hidro și biomasă par cele mai favorabile categorii, însă și proiectele eoliene și fotovoltaice sunt foarte interesante. Numărul de proiecte hidro este foarte mic comparativ cu cel pentru proiecte eoliene, aceleași cifre fiind valabile și pentru biomasă. În plus, aceste categorii au un volum mediu semnificativ mai scăzut (majoritatea proiectelor de biomasă sau hidro au o producție de sub 10 MW, în timp ce un proiect eolian mediu este de peste 30-40). Pe termen lung acest fapt va crea un echilibru în sistem, deoarece nimeni nu beneficiaza dacă toate proiectele sunt aglomerate într-o singură zonă.

4.      Noile prețuri și stimulente par „bancare”. Asta a fost principala sursă de îngrijorare pentru orice investitor: „Au un proiect ce va fi acceptat de bancă?”. Acum, odată cu întoarcerea mai puternică a crizei economice, sunt foarte puțini investitori dispuși să investească într-un proiect folosind doar bani cash (equity) și fără împrumuturi (leverage). Noul sistem pare să aibă aprobarea băncilor ceea ce înseamnă că proiectele vor fi acceptate de acestea și chiar vor fi implementate.

5.      România poate atrage capital direct de investiții străin major. După trei ani consecutivi în care capitalul direct de investiții străin a scăzut cu 25%-40% pe an, aceste stimulente pentru „energia verde” pot schimba imaginea. Dacă totul decurge cu trebuie, mulți investitori vor aduce miliarde de euro în țară și producția de „energie verde” va deveni una dintre locomotivele prin care economia României se va dezvolta în anii ce vin.

 

În concluzie, abordarea inițială este, cu siguranță, pozitivă. Noile stimulente confirmă informația de pe piață de acum câteva luni și pregătesc terenul pentru o dezvoltare solidă. Însă vor exista și probleme …

 

Mâine:

O nouă lege, noi prețuri, noi provocări

5 probleme pe care trebuie să le rezolve investitorii de energie „verde” 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

5 Comentarii

 1. jorj 07 Sep 2011
  Răspunde

  din pacate "stimulentele" pentru "energia verde" sunt la ora asta semintele viitoarei crize la fel cum politicile imobiliare ale anilor 80-90 au fost semintele actualei crize. Incarcam inutil economia cu fantezii scornite din pix. Calculele ne arata ca in absenta acestor "stimuli" instalatiile "verzi" nu s-ar amortiza in pururi (cu exceptia locurilor izolate sau a unor zone foarte favorabile). Ele insa nu sunt o solutie globala si portabila asa cum sunt solutiile energetice clasice. Ce fac ele este ca, in timp ce in cazul unei centrale clasice costul se imparte intr-un coste initial mediu si un alt cost mediu distribuit in timp(combustibil) centralele energetice "verzi" presupun costuri imediate uriase atat asupra bugetelor cat si a mediului iar lipsa unor costuri viitoare este doar o promisiune. Deocamdata eolienele s-au dovedit a fi nefiabile (iar intretinerea unei mori cu palete cat o aripa de 747 costa ingrozitor) iar fotovoltaicele au viata utila destul de scurta din considerente de uzura. 
  Desigur sunt insa o afacere foarte buna pentru noii baieti destepti.

 2. energetica 08 Sep 2011
  Răspunde

  Din pacate, ar trebui sa mai cititi: certificatele verzi nu-s legate de certificatele de CO2. Certificate verzi vor trebui sa cumpere toti consumatorii, indiferent ca nu emit nici un gram de CO2.
  E un El Dorado si pentru imobiliari…asa ca inteleg de ce va grabiti cu articole promo

 3. Cristea Dimitrie 12 Sep 2011
  Răspunde

    Intradevar este o investitie rentabila asta o pot spune din surse directe dat fiind faptul ca lucrez in acest domeniu de 4 ani in Grecia la una dintre cele mai vechi firme in domeniul energiei regenerabile .
  Avem un numar mare de statii mici mijlocii si mari in functiune care o demonstreaza.
  Cea ce trebuie stiut este faptul ca fara a pleca la drum cu o firma serioasa aveti sanse mari de a esua. Nu pretul initial al investitiei este primordial ci colaborarea care o ai cu o asemenea firma dupa realizarea investitiei.
   Ceea cei sfatuiesc pe eventualii investitori este sa nu asculte prea mult Radio Erevan.
  cu respect
  Cristea Dimitire

 4. Valentina 21 Sep 2011
  Răspunde

  as dori detalii pentru energie eoliana pentru persoane fizice. Din cate stiu aceasta nu este inclusa (inca?)in lista de "energie verde" ce vor primi sponsorizari.Se prevad schimbari ?

 5. olga 24 Jan 2012
  Răspunde

  Buna ziua, nu inteleg sistemul de certificate verzi, puteti sa-mi explicati?De ce trebuie sa le cumpar? Care pret va avea in final 1kWh sau 1 MW  energie produsa de panouri fotovoltaice? de exmplu in Espania  pretul oferit de stat este 0.3euro de 1kWh, este posibil asa ceva si in Romania?

Ce părere aveţi?