6 răspunsuri pentru taxele pentru proprietăți: Un cost ascuns important pentru investitorii străini, în special pentru proprietățile generatoare de venituri

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Una dintre specializările mele în domeniul imobiliar este achiziția de proprietăți generatoare de venituri. Asta înseamnă spații comerciale, clădiri de birouri, big box retail și orice altceva ce poate genera venituri. La început foarte puțini proprietari îți puteau ajusta prețurile după modul în care calculam noi (rentabilitate etc.). Acum situația s-a mai schimbat dar există o nouă problemă cu care ne confruntăm în ultimii ani: taxele pe proprietate. 

 
Acestea au crescut atât de mult că au ajuns la 1,5% pe an.
– Pe baza căror factori facem aceste calcule?
Pe prețul de cumpărare sau pe evaluarea pe care o prezentăm autorităților.
 
– De ce este atât de mare?
Pentru că este o modalitate facilă pentru autorități de a colecta bani.
 
– Românii plătesc la fel de mult ca străinii?
Nu, pentru că, de obicei, românii au proprietățile pe numele lor (dacă vorbim de spații comerciale), în timp ce străinii trebuie să aibă o companie pentru a putea cumpăra o proprietate (da, știu exccepțiile dar asta este o discuție foarte lungă). Există și companii românești care dețin foarte multe spații și care plătesc foarte mult, dar vasta majoritate a jucătorilor sunt străini.
 
– Este această situație corectă?
Nu prea și ar trebui schimbată, însă mă îndoiesc că asta se va întâmpla.
 
– Ce înseamna asta pentru investiția mea?
Înseamnă că dacă cineva îți spune că vei plăti 100 de euro pentru a cumpăra ceva ce produce 1 euro/lună (12 euro/an), asta nu înseamnă că o să ajungi la o rentabilitate de 12%. Trebuie să scazi taxele proprietății (plus alte costuri potențiale) pentru a ajunge la venitul tău anual.
 
– „Asta înseamnă că n-ar trebui să investim în România?”
Nu, există foarte multe proprietăți bune. Înseamnă, însă, că ar trebui să aveți grijă când calculați, pentru a nu vă trezi cu surprize.
 
Voi mai aborda acest subiect și îl voi analiza mai în detaliu.
 
Pentru mai multe informații pe această temă:  Wall-Street
FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?