8 realități imobiliare pe care le-am confirmat în această vară

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

“Aaaaah, verile acelea … în 2004-2007 … erau perioade foarte aglomerate, în care prețurile se schimbau din momentul în care plecai în vacanță și pana te întorceai. Atâtea amintiri și experiențe …”

De fapt asta este una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm acum. Prea mulți oameni își amintesc trecutul și încearcă în mod constant să se întoarcă înapoi în timp, refuzând să accepte realitatea actuală. Această atitudine a continuat și în 2011, însă există și alte lucruri interesante pe care le-am confirmat în această vară. Hai să le trecem în revistă:

1. Continuăm să trăim în „realități” paralele multiple

Este foarte interesant și adevărat. Sunt atât de multe „realități” paralele diferite în care trăim. Așa a fost din totdeauna dar acum este mai evident ca niciodată. Cum economia nu s-a redresat, mii de oameni încearcă să găsească un investitor căruia să îi vândă o proprietate cu reduceri mari. Însă, în același timp, vedem mulți proprietari care încearcă să crească prețurile, în pofida unei lipse evidente de clienți. Majoritatea băncilor continuă să caute soluții pentru a rezolva problema creditelor, în timp ce o minoritate au început să le acorde din nou. Piața a continuat să fie foarte dificilă, însă există și multe contradicții (vă voi spune mai multe despre aceste contradicții în următoarele săptămâni).  

2. Prețuri de 5 ori mai mari (sau mai mult) pentru terenurile cu potențial pentru energia „verde”

Cum proiectele de energie „verde” domină piața, cu sute de oameni care își exprimă interesul inițial, am observat că în multe cazuri proprietarii și-au multiplicat prețul. Vorbim de terenuri agricole (ale căror prețuri inițiale sunt de 0.2 – 0.3 euro/mp) care pot fi folosite pentru energie „verde”. Majoritate însă nu sunt potrivite pentru acest tip de proiect dar cine îl poate convinge pe proprietar de asta? Va continua să viseze încă o vreme, apoi își va da seama de realitate. Această vară a fost plină de oameni în cautare de acest tip de proprietăți (cu condiții specifice cum ar fi să fie aproape de electricitate, etc.). Prea mulți porprietari au crescut prețurile, prea puțini chiar au vândut 1 singur mp cu un preț apropiat de cel dorit.

3. Prețul dorit continuă să se apropie de cel oferit

Mulți oameni cred că prețurile continua să scadă. În realitate doar prețul cerut scade, în timp ce prețul oferit (și cel la care se finalizează tranzacția) rămâne mai mult sau mai puțin același. În perioada de vară am vazut prețurile mai aproape de cele oferite, ceea ce a creat un impact pe piață. Acest trend va continua și în această iarnă dificilă.  

4. “Prima Casa” a început să fie din ce în ce mai puțin importantă, acum că mai multe bănci oferă credite

“Prima Casa” este cel mai important factor care determina piața rezidențială în această țară, mai ales pentru apartamentele vechi. Însă în ultima vreme și mai ales în această vară am văzut bănci oferind credite cu termeni „similari” celor ale programului „Prima Casă”. Dacă acest trend continuă și devine mai important, piața va intra într-o altă fază în 2012.

5. Proprietățile generatoare de venituri: Încă foarte atractive, încă nu prea multe

Am zeci de cereri de la clienți care vor să cumpere proprietăți generatoare de venituri, însă (ca întotdeauna) nu pot finaliza nici 20% din cereri. Aceste proprietăți sunt în continuare atractive și au fost și în această vară, însă piața nu dă semne de schimbare. Rămâne superficială, cu foarte puține oferte bune și prea multe oferte proaste și prea scumpe.

6. Executări cu prețuri mari = nici o tranzacție, doar discuții

Mii de proprietăți sunt oferite prin executări silite. Câte dintre ele sunt vândute? Foarte puține. În această vară am vazut aceeași situație: o bancă care cere mai mult decât se plătește pe piață, un lichidator încercând să găsească investitori la nivelul cerut … în 90% dintre cazuri rezultatul a fost negativ. Poate este momentul ca ceva să se schimbe în această strategie? Sau este mai comod așa?

7. Inovațiile și ideile noi sut greu de găsit, de aceea sunt foarte importante pentru piața noastră. Bravo, Dle. Popp

Am fost plăcut surprins să citesc despre noul proiect al Dl. Dan Ioan Popp, casa independenta, care are utilități indiferent de ce utilități există în zonă (și de multe ori nu există). Această noua idee estea cea mai bună pe care am auzit-o în ultimul timp și mă bucur să văd un dezvoltator roman care o transformă în realitate.

(Nu, prețurile pentru terenuri extravilane au crescut, oamenii încă au timp să se convingă)

8. Banca: protagonistul care va defini viitorul segmentului

A început o toamnă turbulentă, în care trăim vremuri istorice. Ce se va întâmpla în perioada următoare? Nimeni nu poate spune cu certitudine. Însă în această vară un lucru a devenit clar. Piața va fi condusă de comportamentul băncilor și abordarea acestora. Sunt (și vor fi din ce în ce mai mult) protagonistul jocului. Dacă rămân negative față de imobiliare, urmând ordinele primite de la sediu, atunci piața va rămâne „tăcută”. Și cum lucrurile se deteriorează pe zi ce trece, această vară ne-a dat indicii clare de ce ne vor aduce toamna și iarna.

Care este opinia voastră? 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

3 Comentarii

 1. Dedalus 14 Sep 2011
  Răspunde

  Majoritatea celor care cumparau pana acum un an, o faceau ca sa revanda. Se adauga un numar mare de cumparatori cu credite care le depasesc in mod clar posibilitatile de rambursare. Aceste credite au fost date pentru ca managerii bancilor sa incaseze prime mari, ca urmare a "succesului" in oferirea de credite.
  E foarte greu sa accepti o pierdere, si e la fel de greu sa renunti la ideea ca ai putea castiga mai mult pe proprietatea pe care o ai.
  De fapt. o proprietate nu "valoreaza" nimic daca nu se vinde. Nu valaoreaza mai mult sau mai putin, ci se vinde cu un anumit pret.
   
  Lichiditatea era normal sa scada in momentul in care cumparatorii au ramas doar cei care doresc locuinte in care sa stea, nu sa le revanda.
   
  Din pacate, in cazul caselor, foarte multi s-au largit spatiul total aiurea si au "construit" doua -trei camere la mansarda. Unde nu se poate locui in 99% din cazuri din simplul motiv al lipsei izolatiei termice. Dar aceste extinderi au crescut pretul.
  Cine doreste insa sa stea intr-o casa nu va lua in consideare mansarda, asa ca dintr-un foc din 8 camere se fac 5, din cinci -3 samd. Dar vanzatorul va socoti in continaure mansarda…
  Dupa mine preturile vor scadea pana la 50% din pretul actual pana la sfarsitul lui 2012. De fapt, vor scadea doar preturile cerute, nu si cele de tranzactionare, care probabil vor ramane constante sau vor scadea intr-o anumita masura.
  Altefel spus, cand populatia saraceste, cum naiba sa nu scada preturile la locuinte?!
   
   
   
   

 2. Gogu 14 Sep 2011
  Răspunde

  M-ai facut curios despre proiectul casei independente, asa ca am pus mana pe varu Goagle si l-am intrebat ce si cum. Am gasit un articol cam dubios, cu iz de [P]ublicitate pe wall-street. Din ce-am vazut eu acolo ideile sunt cam aberante. Panouri fotovoltaice de 900Wh, plita electrica de 600Wh, mananci doar cand e soare si alte prostioare. Acum, ce ma nedumireste este faptul ca tu crezi de-astea.
  Daca vrei chestii regenerabile, eu iti dau un scenariu al unei casute de munte. Pui manutele cauti un teren cu parau pe el, ungi pe cineva de la apele romane sa te lase sa faci o mini-hidrocentrala, faci si-un mini-helesteu de acumulare ca sa ai apa ce deversa cand vrei sa ai curent. http://peswiki.com/index.php/Directory:Zotloterer_Gravitational_Vortex_Power_Plant . Baietii de aici se lauda cu 50.000KWh/an, ceea ce este ultra-suficient pentru electro-casnicele locale, ba chiar si pentru incalzire. Acum, daca mai bagi si-o pompa de caldura cu un randament de 4 (ei se lauda cu pana la 5.5, dar sa folosim sarea cand digeram ce ni se zice), te-ai scos si cu problema cea mai mare, adica incalzirea. In plus, daca ai parau, poti sa folosesti o pompa pentru apa menajera. Nu prea stiu cu statiile de epurare cum e situatia, dar banuiesc ca se gaseste si acolo o solutie.
  PS: Daca ai staruinta poti sa "vinzi" excesul de curent catre electrica. Dar asta cere multe acte si banuiesc ca si o investitie destul de maricica. Sau poti creea un buffer anual (tu le dai energia electrica lor si o contorizezi si folosesti energia de la ei, pe care iar o contorizezi si la sfarsit de an tragi linie si vezi cum stai). Chestia asta cu bufferul e buna pentru ca tu nu o sa ai debit constant (primavara o sa ai debit mare ca se topesc zapezile, iar vara/iarna debit scazut ca e seceta respectiv ingheaza)
  PPS: Statul roman subventioneaza energia verde asa ca mai scoti ceva banuti ( nu multi) din investitie.
  PPPS: Regularizarea cursurilor raurilor de munte cu proiecte de genul asta nu poate decat sa scada sansele de inundatii. Asta o zice logica mea, dar cel mai bine trb consultat un inginer hidrotehnist inainte de lucrare.
   

 3. paul 16 Sep 2011
  Răspunde

  Pana astazi am citit tot ce a scris dl. Papageorgiadis – intai in revista Tarom acum cativa ani, apoi aici
  Pana am dat de asta cu " Bravo, Dle. Popp" 🙂
  Tot ceea ce scrieti aici pe siteul asta de aberatiile imobiliare romanesti (nu zic "piata imobiliara", ca nu exista asa ceva aici) si de imbogatiti peste noapte facuti cu spagi si cumetri in primarii, romsilva si la imaculata si inamovibila Justitie Romana – contrazice propozitia asta cu  
  " Bravo, Dle. Popp"
  succes pe mai departe va doresc
  un cititor mai putin
   

Ce părere aveţi?