„Ce se va întâmpla cu prețurile imobiliare în următoarele 6 luni?”

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

 

Aceasta este întrebarea pe care o aud cel mai des în ultimele 3 saptămâni, de când m-am întors în România după concediul de vară (în gloriosul și faimosul Katerini, un … teritoriu românesc). De când a început sezonul de toamnă, aceasta este prima discuție pe care o au oamenii implicați în imobiliare dar și din alte domenii.

 

Opinia mea este formată din 2 părți, perioada de până la sfârșitul anului și prima parte a anului următor. Să le discutăm în detaliu:

 

Ultimul trimestru din 2011: Prețurile vor stagna și este posibil chiar să scadă

Nu mă aștept ca prețurile să crească în ultimul trimestru al anului, din mai multe motive:

·         Economia românească nu arată semne de creștere puternică, din cauza mediului local și internațional. Situația va fi stabilă și „tăcută”, și atunci de ce să crească prețurile?

·         Piața rămâne aceeași, cu aceleași probleme din trecut. Minoritatea formată din câțiva oameni serioși care încearcă să îmbunătățească situația nu a dus și la rezultate încă.

·         Băncile vor rămâne în defenisvă. Cu câteva excepții, situația nu se va schimba, asta dacă nu va avea loc un incident economic major.

·         Economia mondială este într-o stare de haos (și când Europa are gripă, România este și ea blonavă). În fiecare zi, în fiecare saptămână avem probleme și provocări cărora trebuie să le facem față. Această situație împiedică foarte multe investiții de la a fi finalizate.

·         Viața va fi din ce în ce mai grea și mai mulți oameni vor trebui să vândă pentru a-și achita obligațiile. Acești oameni vor trebui să accepte prețurile reale, deci nu există motive pentru ca prețurile să crească.

·         Programul „Prima Casă IV” nu a avut la fel de mult succes ca ultimele 3, deci cererea nu va fi mare.

·         Pe scurt: mai mulți oameni care încearcă să vândă, același număr de cumpărători = prețuri stabile sau în scădere.

 

(În același timp, procentul de 5% de proprietăți excelente vor continua să fie căutate, la prețuri stabile sau chiar mai ridicate. Dar această excepție minoră nu face altceva decât să confirme regula …)

 

Primul trimestrul al anului 2012: O parte din media și a jucătorilor din piață vor încerca să crească prețurile, însă nu vor urma și clienții.

Am trăit această situație deja de 3 ori în trecutul recent. Până la sfârșitul anului vom vedea o parte din media care va sărbători sfârșitul crizei, la fel ca și anul trecut. La începutul lui 2012 vom vedea mulți oameni care vor încerca să „creeze atmosferă” în legătură cu potențiala creștere a prețurilor. Însă asta nu se va întâmpla. Economia probabil va crește în 2012 dar asta nu va avea un impact major asupa segmentului imobiliar.

După primele luni, oamenii își vor da seama de existența crizei și prețurile cerute vor reveni mai aproape de realitate.

Aceasta este opinia mea despre următoarele 6 luni. Voi ce credeți? 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

2 Comentarii

  1. vasile dorin 15 Sep 2011
    Răspunde

    Foarte multi care au nevoie de un apartament sunt constienti ca nu merita acum achizitia. Pe un an de chirie dai ~3000euro, pe cand scaderea in 6 luni o depaseste cu mult. Un apartament de 2 camere de 55.000 euro va scadea sub 50000 intr-un an de zile si nu stiu cati strang 5000 euro intr-un an.
    Pretul de "catalog" al apartamentelor din anunturi este cu ~8% umflat fata de pretul de vanzare.. Urmaresc de 6 luni preturile apartamentelor, vizionez si multe "petarde" dar achizitia o voi faca in primavara cand cei din PC4 sau cei cu cash vor fi iesit din joc si cererea va fi mult mai mica.

  2. mike 15 Sep 2011
    Răspunde

    sunteti un optimist , cu grecia aproape de faliment si europa indreptandu-se cu pasi repezi spre recesiune preturile de la apt din romania o sa o ia vrand-nevrand la vale in urmatorii ani

Ce părere aveţi?