8 mici sfaturi pentru persoanele interesate să investească în energie solară din România

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

 

Acum că noile prețuri de producere a „energiei” verzi au suscitat interesul investitorilor pentru acest segment, cred că ar fi interesant să vorbim despre anumite aspecte simple și practice ce trebuie cunoscute înainte de o investiție. Aceste sfaturi sunt adresate miilor de investitori interesați care nu sunt, neapărat „foarte experimentați” în acest domeniu. Vin de la un consultant care nu este nici el neapărat un expert dar care învață în mod constant de la clienții săi, companii internaționale importante în acest domeniu.

 

Dacă vreți să verificați noile prețuri pentru producerea de energie solară (și alte tipuri de energie „verde”) în România, click aici.

 

 

 

1.Radiația solară. Cereți cifrele reale.

Pentru a putea verifica radiația solară a unei proprietăți (radiația media anuală/mp primite de panourile fotovoltaice și măsurată în kWh/mp), se folosesc hărți speciale, aprobate de UE (folosite și de bănci, înainte să ofere creditare). Sunt multe persoane care vor arăta cifre foarte mari, câteodată mai mari ca cele … din Grecia, undeva la 1.000 km în sud! De aceea ar trebui să fiți în defensivă și să încercați să identificați ciferele reale. Se măsoară cu MWh (MW ore)/an și o valoare bună este considerată orice peste 1.100 MWh.

 

2. Suprafața corectă

Avem nevoie de aproximativ 2-2,5 hectare (20.000 – 25.000 mp) pentru a putea construi un parc fotovoltaic cu o capacitate de 1 MW. Tot aud de tot felul de versiuni ale acestei cifre, însă aceasta este marja agreată de majoritatea experților. Dar pentru ca să fim siguri, ar trebui să verificăm și …

 

3. Denivelările de teren

Terenul ar trebui să fie cât mai plat, ideal 100%! Dacă are pantă, aceasta trebuie să fie orientată spre sud și nu ar trebui să aibă un grad de înclinare mai mare de 30%. Nu este nevoie să spun că terenul plat ne oferă cele mai bune rezultate.

 

4. Statutul legal clar al terenului

Există mulți investitori care dezvoltă un proiect și nu trec de procesul de due-diligence al statutului legal al proprietății unde se va dezvolta parcul. Aveți grijă la acordul pe care alegeți să îl încheiați. Dacă nu cumpărați terenul, închiriați-l pentru cel puțin 25 de ani, dacă se poate chiar 49. De ce? Contractul pe care îl veți semna va fi de 20 de ani și ar fi păcat să aveți probleme înainte de expirarea acestei termen.

 

5. Cine stabilește mărimea proiectului?

Înainte să cumpărați/concesionați terenul unde veți dezvolta proiectul, țineți cont că trebuie să aveți aprobarea operatorului local de electricitate (România este împărțită în 4 zone și trebuie să vă adresați celei de care aparțineți). Fără acordul prealabil, proiectul nu poate fi dezvoltat. În plus, doar această companie vă poate spune capacitatea disponibilă în punctul în care vreți să vă conectați. Nu trebuie să vă surprindă dacă veți afla că multe transformatoare sunt „100% ocupate” sau „rezervate” pentru proiecte de energie „verde”. Această companie vă va oferi feed-back-ul necesar pentru investiția voastră, plus costurile aproximative ale conectării la rețea.

 

 

6. Drum de acces la parc

Multe persoane aleg proprietata cea mai ieftină, însă situația este mult mai complicată. Există 3 parametrii importanți pentru fiecare teren, care determină costul final al investiției noastre. Primul este drumul de acces spre locație. Ideal, avem nevoie de un drum asfaltat și o locație care nu se află „în mijlocul la nicăieri”. De asta ține instalarea corectă și facilă a proiectului, plus securitate.

 

7. Cum ne conectăm?

Cum se numește un teren perfect localizat la 15 kilometrii de punctul de conectare? Un teren inutil. De ce? Pentru că trebuie să fm aproape de punctul de conectare, astfel plătind costul minim pentru această operațiune. Dacă vrem să scoatem capacități mai mari de 3-4 MW, măsurăm proximitatea de un transformator electric de 110/20/6 kV. Pentru proiectele cu capacități instalate de mai puțin de 3MW, verificăm unde putem găsi o rețea electrică de 20 kV pentru a ne conecta. Cu cât suntem mai aproape, cu cât plătim mai puțin, Cu cât suntem mai departe, cu cât plătim mai mult …

 

8. Există o line telefonică în zonă?

Nu râdeți, s-ar putea să fie nevoie să transmiteți date și să aflați că nu există linie telefonică în zonă și că „semnalul telefonului mobil este foarte slab în zonă”. De aceea ar trebui să verificăm existența acestei infrastructuri de bază, pentru ca proiectul nostru să nu se confrunte nici cu această problemă.

 

PS 1: Sunt multe alte lucruri ce trebuie prezentate sau analizate dar le vom dezbate în viitor.

PS 2: Da, mapa menționată mai sus, poate fi pusă la dispoziție, la cerere.

 

Ce ați mai vrea să aflați despre energia „verde” și energia solară, în mod special? 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

2 Comentarii

 1. Dedalus 21 Sep 2011
  Răspunde

  Cine isi face parc eolian, nu il face dupa sfaturile din "contriubtors"…

 2. Oli 21 Sep 2011
  Răspunde

  Aceleasi mici sfaturi si pentru energia eoliana. Suprafata teren, teren intravilan sau extravilan, trebuie PUZ si sau autorizatie construire?
  Multumesc.

Ce părere aveţi?