EXPO REAL, Prima zi: Sute de orașe și regiuni caută investitori. Unde este România?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

 

EXPO REAL, al doilea târg de imobiliare din Europa ca importanță, după MIPIM, și-a deschis astăzi porțile pentru un număr mai mare de 1.600 de participanți și 30.000 de vizitatori din 35 de țări (conform informațiilor oferite de organizatori).

Urmând tradiția companiei mele, suntem aici și în acest an, pentru a promova România și investițiile în această regiune.

Situația nu este impresionantă în acest an, continuând trend-ul din 2009 și 2010. Cei mai mulți participanți sunt sceptici, optând pentru mișcări atent analizate, studiind fiecare parametru al unei investiții. În plus, economia globală fiind, în continuare, în criză, pot găsi foarte multe oportunități acasă și nu au motive să le caute în Balcani.

Bineînțeles că există investitori interesați și de România însă mă voi întâlni cu ei în următoarele 2 zile. Astăzi aș vrea să îmi declar mulțumirea că România este o țară atât de … bogată! De ce spun asta? Simplu: aproape o treime din spațiul alocat târgului este ocupat de standuri ale municipalităților și regiunilor.

Zeci, sute de zone din toată lumea au venit aici pentru a-și promova locația ca fiind cea potrivită pentru investitori.

Au standuri impresionante, proiecte puse la punct, soluții pentru toate problemele care ar putea apărea. Sunt perfecți? Nu, probleme sunt peste tot. Dar, până la urmă, sunt aici, precum și la multe alte târguri, și își promovează țara. Se oferă toate tipurile de investiții: proiecte industriale, de retail, de birouri, rezidențiale chiar și … „orașe eco”, precum am descoperit.

Însă România nu este aici. Probabil că suntem destul de bogați și nu avem nevoie de noi investitori. În plus nu există buget disponibil pentru că toate resursele noastre sunt alocate unde și cum trebuie. Așa că probabil oamenii știu ceva ce noi nu știm. Poate „este mai bine să lăsăm pe alții să-și piardă timpul, să plătească și să stea toată ziua într-un stand, așteptând investitorii. Noi știm mai bine. Și dacă sunt interesați, să vină ei la noi.”

În trecut am încercat să conving autoritățile să participe la acest tip de eveniment. Declar că voi fi la dispoziția lor și pe viitor. De ce? Pentru că este mai bine ca investitorii să afle strategia și avantajele tale de la tine și nu de la altcineva. Cele mai multe regiuni de aici nu au nici măcar jumătate din avantajele/potențialul României. Dar pentru ca investitorii să poată lua țara în calcul, cineva ar trebui să fie aici și să îi informeze.

PS: Nu sunt membru în nici un partid și articolele mele nu sunt menite să transmită mesaje sau sugestii politice. 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?