7 motive (ce nu țin de noi) care împedică majoritatea investitorilor străini să se întoarcă pe piața imobiliară din România

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

 

Salutări din Munchen. După 25 de întâlniri în primele două zile ale târgului EXPO REAL, este clar că scepticismul investitoriilor străini în legătură cu România încă există. Este o discuție lungă, cu diferite aspecte de luat în considerare. Dar astăzi aș vrea să vă prezint cele 10 motive (ce nu țin de noi) care împiedică investitorii străini să se întoarcă în România:

  • Mediul economic internațional. Foarte multe companii aseamănă octombrie 2011 cu octombrie 2008, în ceea ce privește riscurile și problemele economiei globale. De aceea au sistat aproape toate investițiile. Nu există discuții despre noi piețe, cum ar fi cea din România…
  • Care va fi soluția problemei elene? Grecia nu este doar membră a zonei Euro, este și una dintre cele mai importante țări din Balcani, împreună cu România. Fiind într-o situație precară, face ca și România să pară vulnerabilă.
  • „Europa de Est se termină la Ungaria”. Chiar și organizatorii târgului par să aibă această concepție greșită. Ieri, conferința lor despre Europa Centrală și de Est a inclus doar oameni care au vorbit despre țări „estice dar nu situate mai departe de Ungaria.” (inclusiv CEO-ul excepțional de la Trigranit).
  • Imaginea negativă a României – pentru cei care nu am mai venit de mult aici. Companiile nu gândesc precum guvernele. Multe persoane iau decizii bazându-se pe feedback-ul pe care îl primesc. Ce au aflat în 2011? Probleme cu Schengen, plecarea companiei Nokia de la Cluj etc. Cineva mi-a descris abordarea sa astfel: „când aud de probleme în țara ta, pur și simplu mă exclud de pe lista de potențiali investitori pentru următorii 2 ani.” (da, pentru el, țara mea este România)
  • Destul de multe oportunități în propria țară. Ce rost are să riști căutând în Europa sau în lume? O mare parte a investitorilor se concentrează pe oportunitățile pe care le găsesc acasă, unde simt că dețin controlul. România, pentru ei, este o țară „în care se vor întoarce când investițiile în popria țară și în primele alternative vizate vor deveni prea scumpe.”
  • Polonia, Polonia,Polonia. Polonia este în continuare o investiție atractivă. Chiar dacă anumite orașe bine cunoscute sunt supra-saturate, investitorii se mută în orașe mai mici. Mai mici pentru Polonia înseamnă „orașe cu o populație de 300.000-1.000.000 de locuitori și venituri mai mari decât în România”. (Astfel că vor mai trece 2 ani, timp în care ciclul de investiții din Polonia se va termina, pentr ca investitorii să caute piețe mai atractive).
  • Băncile nu acordă credite. Sau nu dau fonduri suficiente. Toată lumea cunoaște această problemă. Începe din Europa și se răspândește, ajungând și în România. Dar, dacă băncile nu investesc în sectorul imobiliar, jucătorii mari vor încerca să își consolideze situația pe piețele de bază și apoi se vor gândi la planuri de expansiune.

Ați putea spune: „Astea sunt scuze. Dacă vrei să investești, cu adevărat, în România, toate aceste probleme pot fi rezolvate”. Dar asta este de fapt problema: Cine a spus că toată lumea vrea să investească în România? În această perioadă, investitorii aleg România doar dacă le oferă beneficiile pe care le caută. Altfel, vor veni, vor constata și vor pleca.

„Bun, Ilias, mulțumim că ne-ai spus toate aceste aspecte negative. Încă o dată, ne-ai ridicat moralul”, mi-ați putea spune. Da, este adevărat, și am facut asta intenționat. Nu am acest blog ca să flatez pe cineva. Trebuie să înțelegem că România nu este „în centrul atenției investitorilor”. Dar, în același timp, România este o țară foarte interesantă pentru investiții. Vom mai vorbi despre asta mâine …

Mâine:

Octombrie 2011: Care sunt cele 4 categorii de investitori străini din România, după 3 ani de criză?

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?