2012 – 2013: Anii care ne vor defini viața. Pentru totdeauna.

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

 

(Primul articol programat pentru blogul meu trebuia să fie despre România. Dar l-am amânat, pentru a nu intra în discuția politică apărută în această perioadă.)

2012 a început și după starea de sărbătoare a primelor zile, toți am înțeles că va fi un an foarte dificil. Oamenii continuă să facă greșeala de a crede că „problema elenă” trebuie rezolvată. Dar adevărul este mult mai complicat…

Majoritatea țărilor europene au probleme

·         Economia germană pare că „pierde teren”.

·         Una dintre băncile germane de top pare a avea „probleme financiare foarte mari” și au apărut declarații precum că „va fi salvată de guvern”.

·         Multe alte bănci germane locale au probleme.

·         Franța și-a pierdut rating-ul AAA vineri, după săptămâni de negociere.

·         Se raportează că băncile franceze au o expunere de … 350 miliarde în obligațiuni din Italia, Portugalia, Irlanda, Grecia și Spania.

·         Economia franceză are nevoie de „mai multe reforme acum”, de parcă problemele abia au început. Reforme în același timp în care în 4 luni Franța va avea alegeri prezidențiale. Nu este o sarcină ușoară…

·         Italia se pare că are nevoie de aproximativ … 309 miliarde Euro în acest an!

·         Băncile italiene au, și ele, probleme majore. De pe 2 ianuarie, capitalizarea acestora a scăzut cu 25-50% (depinzând de bancă) și anunțurile sunt similare cu cele făcute de băncile grecești de acum doi ani. (Coincidență)

·         Chiar și așa, Prim Ministrul italian este singurul lider european care vorbește despre creștere și nu doar măsuri de criză.

·         Noul Prim Ministru spaniol a anunțat un pachet de măsuri foarte strict, mai mult sau mai puțin similar cu pachetul anunțat de Grecia acum 2 ani. (La acel moment, „Spania era protejată” precum am fost informați).

·         Se raportează că băncile spaniole au un portofoliu de … 1.1 milioane de apartamente noi nevândute. Există studii care vorbesc de un număr adițional de 1.3 milioane de apartamente noi nevândute.

·         Spania a împrumutat câteva sute de miliarde de Euro în acest an, în timp ce rata șomajului în această țară este de 23-24%.

·         Austria și-a pierdut rating-ul AAA vineri și toți ne amintim de guvernatorul Băncii Naționale din Austria vorbind despre necesitatea băncilor austriece de a retrage capital din Europa de Est.

·         Multe alte țări europene au probleme, inclusiv țări la care nu se așteaptă nimeni.

·         Economia americană este departe de a fi sănătoasă. (singura diferență este că ei tipăresc bani 24/7)

·         În plus, vor avea alegeri anul acesta și economia va fi prioritatea numărul 1 pentru votanți.

·         Economia chineză nu este ce a fost și există multe temeri că va încetini în acest an.

Mereu cu 3 luni în urma problemei

Până în acest moment, liderii europeni nu s-au putut sincroniza cu problemele actuale. În octombrie au găsit o soluție ce trebuia implementată în iulie. În iulie au făcut același lucru, folosind soluția din aprilie și în aprile erau încântați să anunțe soluția ce trebuia aplicată în ianuarie.

Fiind mereu cu 3 luni în urma problemei, nu au putut controla situația și soluția nu poate fi amânată.

Nu Grecia este problema

Acum toată lumea vorbește de „programul PSI” ce va permite țării să se elibereze de „50% din datorie” (de fapt 20%, precum am analizat aici.)

Dar chiar dacă totul se dovedește a fi în regulă în ceea ce privește Grecia, marea problemă rămâne nerezolvată: Europa și lumea va avea provocări majore de rezolvat.

(În Grecia problema a fost întotdeauna sectorul public, dar până acum majoritatea măsurilor au fost dedicate sectorului privat. Și între noi fie vorba, tot dând medicamentul greșit Greciei, țara nu se va recupera în curând. 70, 100, chiar 150 miliarde de Euro nu vor fi suficiente, cât timp cauza problemei rămâne).

Nu există soluții simple

Rezolvarea problemelor nu mai poate fi amânată. Avem nevoie de soluții și avem nevoie de ele acum. Nu există soluții simple. În plus, această soluție nu poate include doar „noi măsuri de austeritate”. Avem nevoie de creștere, cu mai puțină birocrație și mai multă flexibilitate.

Vor realiza asta liderii și vor găsi soluții fezabile?

2012 și 2013 sunt anii care ne vor defini viața pentru totdeauna

Nouriel Roubini previzionează un „Armaghedon economic” în 2013. Alte persoane se așteaptă ca aurul să atingă 2.500-3.000 $ pe uncie (ceea ce se poate întâmpla doar dacă economia se prăbușește).

Franța are alegeri în acest an, SUA la fel. Germania le va organiza anul viitor.

Optimiștii se așteaptă la o nouă rundă de creșteri economice la începutul toamnei. Aceștia se așteaptă ca bursele să vândă pînă atunci, însă „undeva pe la mijlocul lui septembrie va începe o nouă rundă de creșteri economice, similară cu cea din 2009”. (puteți verifica diagrama aici. Am gasit-o pe un site grecesc dar cifrele sunt clare).

Nu sunt 100% sigur de ce se va întâmpla în următoarele 24 de luni. Însă sunt sigur că voi trăi momente istorice și totul se va schimba, influențându-ne viața pentru totdeauna.

Care este opinia voastră? 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?