Ar trebui să le dau acestor oameni șansa de a fi angajați?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

 

Compania mea a început încă o dată procedura de a-și mări echipa, pentru a sprijini planurile noastre de afaceri ambițioase din acest an. Noi domenii de activitate, evenimente majore etc. au nevoie de mai mulți colegi pentru a le implementa cu succes. De aceea am publicat 4 anunțuri și am început să verificăm candidații …

Un tânăr domn vrea să se angajeze…

După câteva ore de la postarea anunțurilor, am primit un mesaj pe emailul companiei mele:

"Stiu ca poate o sa te uimeasca indrazneala, dar n-ai ceva locuri de munca disponibile? ( student, 20 )"

Câțiva „profesioniști” vor să se alăture echipei noastre

Dar acest domn nu a fost singurul care părea „hotărât” să lucreze cu mine. În următoarele zile am primit sute de CV-uri.

Pot să vă spun că am fost impresionat de nivelul multor candidați, demonstrat prin CV-ul acestora. O abordare serioasă și profesionistă mă face încrezător că voi găsi oamenii potriviți pentru echipa mea.

În trecut mă plângeam că majoritatea aplicanților nu erau pregătiți. Acum sunt mulțumit de nivelul de seriozitate pe care majoritatea îl demonstrează. Problema se află la minoritate. Însă trecând în revistă această minoritate, am descoperit câțiva „profesioniști” care vor să se alăture echipei noastre. Abordarea acestora este asemănătoare cu:

·         „Nu mă interesează pentru ce poziții ai nevoie de candidați, vreau un loc de muncă. Angajează-mă, Ilias” (de parcă am fi prieteni sau am facut armata împreună)

·         „Nu știu nimic despre compania dumneavoastră sau cu ce vă ocupați, dar am nevoie de un loc de muncă. Alegeți-mă” sau …

·         „Am decis că am nevoie de noi provocări în viața mea așa că dacă sunteți de acord că aveți nevoie de cineva ca mine, aș fi dispus să vă primesc în audiență și să vă ascult oferta.”

Au nevoie acești oameni de un loc de muncă?

Ceva probabil că lipsește din această imagine, ceva ce mă oprește din a înțelege meritele acestei abordări. Aveam impresia că suntem în mijlocul unei crize economice și că oamenii se respectă și își respectă locul de muncă.

Dar toate aceste fraze (și altele similare) mă fac să îmi pun semne de întrebare. Chiar au nevoie acești oameni de un loc de muncă? Poate doar vor să își demonstreze ceva? Poate au nevoie să se simtă importanți? Cine poate spune … Până la urmă, așa cum spune un proverb grecesc: „Sufletul uman este un abis.”

Singura mea consolare este că nu sunt singur. Mulți prieteni care lucrează în companii mai mari ca a mea mi-au garantat că „sunt un începător”.

Ar trebui să le ofer șansa de a se angaja?

Am discutat această problemă cu multe persoane. Eu cred că atunci când cineva abordează o companie așa cum a făcut-o acest tânăr domn sau alții ca el, atunci nu merită nici măcar șansa de a fi chemat la interviu. Dacă nu respecți compania pentru care ai aplicat, de ce ai respecta-o după ce ai fost angajat?

Unele persoane mi-au spus că ar trebui să le dau o șansă oamenilor tineri. Vreau să fac asta, din toată inima. Echipa mea este, deja, una tânără. Dar una este să fii tânăr și alta este să fii tânăr și să nu te respecți sau să nu îi respecți pe cei din jur. Dacă o persoană tânără vrea o șansă, toți știm că nu are experiență. Dar în același timp trebuie să înceapă cu un minim de maniere și o abordare inteligentă.

Am decis să nu le ofer o șansă oamenilor care nu se respectă sau nu îmi respectă compania. Sunt mândru de colegii mei, de caracterul lor, nivelul de profesionalism și abilitatea de a da rezultate. Astfel că vreau să fiu mândru și de viitorii mei colegi, de comportamentul, principiile și abilitățile lor.

Voi ce părere aveți?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

6 Comentarii

 1. vic 29 Feb 2012
  Răspunde

  Ai dreptate Ilias. Angajeaza-ma si pe mine, ca sunt disperat 😀
  Am o intrebare/sugestie:
  Mi-am propus sa fac o achizitie imobiliara. M-am uitat pe anuntul.ro, am inceput sa sun oamenii cu anunturile. De obicei sunt agentii. Ce nu inteleg eu e aparenta lor lipsa de interes. Adica, am vorbit, am "vizionat", nu am dat curs ofertei respective, i-am spus agentului ce caut mai exact, iar dupa aia nu am mai auzit nimic de la ei. Oare chiar nu sunt interesati sa vanda? Au pestele momit si le e lene sa mai arunce undita o data?  Si aucm intrebarea/sugestia: ai o lista de agenti imobiliari profesionisti pe care sa-i recomanzi (un fel de endorsed by Ilias real estate brokers)? Daca nu, ai putea sa faci ceva in genul asta, cred ca ai stabilit un brand si te bucuri de credibilitatea necesara unui astfel de demers.

  • alex 29 Feb 2012
   Răspunde

   sustin ideea ta. ar fi o garantie de seriozitate.

 2. VASILIU MIRCEA PAUL 29 Feb 2012
  Răspunde

  Prima solicitare citata releva cit de tare s-a raspindit ingrozitorul obicei de pe forumuri de a folosi aproape automat adresarea la persoana 1. Protestez cit pot de frecvent fara nici un efect  sesizabil (ceea ce ma scoate din papuci). Pe de alta parte LA PIATA intilnesc tarabagii impecabil de politicosi, fara nuante unsuroase care ma enerveaza aproape la fel de tare ca si mirlania. Se pare ca in Romania sec. XXI politetea incepe la piata, desi TOATE televiziunile incearca sa o elimine.
  Dupa cum observati aprob integral decizia Dvs.

 3. Dan Ardelean 15 Mar 2012
  Răspunde

  Buna ziua,
  Preselectia de angajare pentru posturile disponibile in cadrul companiei s-a terminat sau se mai pot trimite CV-uri?Daca nu s-a incheiat puteti sa-mi lasati cateva detalii unde as putea sa-mi depun CV-ul.Va multumesc anticipat pentru timpul acordat.
  O zi buna
  Dan Ardelean 

  • Ilias Papageorgiadis 20 Mar 2012
   Răspunde

   Domnule Ardelean,
   Încep prin a vă mulțumi pentru mesajul Dumneavoastră. Din păcate perioada de depunere a CV-urilor a expirat acum câteva zile. Vă recomand să vă încărcați CV-ul în pagina web http://www.more-group.eu/romanian/cariere/, pentru a fi informat de viitoarele interviuri pe care More Group of Companies le va organiza.
   Cu stimă,
   Ilias Papageorgiadis

 4. Viorel 14 Jun 2013
  Răspunde

  Este nornal sa se prezinte candidati aflati pe diferite niveluri de pregatire.E o problema de buget si de ce este exact nevoie. Himere de genul cu bani de bere cumpar sampanie cred ca nu merita discutate. Oricum amuzante perlele candidatilor! Ca de obicei am savurat articolul dvs!  Multumiri!

Ce părere aveţi?