Un „exorcism” … neașteptat

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Compania mea a început o nouă procedură pentru a adăuga colegi echipei noastre. Aceasta a avut loc în 2 părți. Pregătim noi proiecte și provocările ce vor urma necesită o echipă mai mare. De aceea am început cu un anunț pe Linkedin (www.linkedin.com) anul trecut și am continuat în acest an cu anunțuri pe website-urile românești de locuri de muncă.

Acesta a fost unul dintre anunțuri:

Textul pe care l-am publicat pe Linkedin era, mai mult sau mai puțin, așa:

„Cum anul este pe cale să se încheie, îmi pregătesc structura companiei pentru un 2012 plin de provocări. De aceea doresc să îmi îmbunătățesc echipa cu 3-5 profesioniști. Vor lucra în București, România.

Caut oameni serioși, dedicați, onești și inteligenți care vor putea soluționa sarcinile în timpul cuvenit. Vreau să găsesc oameni care doresc să înainteze în carieră și să se alăture unei echipe de succes cu foarte multe proiecte interesante în anii ce vor urma.

Aș vrea să angajez:

– Un asistent personal

– Un Expert imobiliar sau un Broker/Consultant imobiliar

– 1-3 Manageri de proiect/Business Developer, pentru a implementa proiectele noastre unice.

Contactați-mă pentru a afla mai multe informații și veți primi feed-back.

Cu stimă,

Ilias”

(textul pentru website-urile de locuri de muncă era mai formal)

Unul dintre răspunsuri

M-au contactat multe persoane. Unii dintre ei aveau calități vizibile. Lucru făcut aparent nu doar în CV-ul lor dar și în modul în care se exprimau. Am ales mai mulți candidați, din care sper că voi putea alege noii membrii ai echipei noastre în aprilie.

Dar în afară de aceștia, am mai primit un răspuns. A venit de la un domn pe care nu îl cunoșteam, Dl. X (n-are rost să-l desconspirăm… )

Mailul Dlui. X

„Bună, Ilias!

Consider că sunt persoana potrivită fie pentru poziția de Broker Imobiliar sau cea de Business Developer!

Poți verifica profilul meu LinkedIn sau să îmi trimiți un e-mail la …

În trecut am ajutat doi dintre angajatorii mei să intre pe piața din România și să își dezvolte afacerile aici. De ce nu ar fi proiecte tale noua mea provocare?

Cu stimă,

(numele său)”

Răspunsul meu…

„Bună ziua Dle. …,

Din câte știu, cred că este un pic cam devreme să ne spunem pe nume, nu credeți?

Eu nu caut persoane să mă AJUTE, ci colegi cu care pot colabora.

Mi se pare că îmi spuneți să vă citesc profilul dar dumneavoastră nu ați citit profilul meu. Am intrat pe piața din România acum 8 ani deci nevoile companiei mele nu au legătură cu experiența dumneavoastră.

Aș vrea să vă rog să aflați cine suntem și ce facem. Dacă vă decideți că doriți să vă alăturați echipei noastre, vă pot da mailul meu și îmi puteți trimite CV-ul dumneavostră  pentru a începe procedura de recrutare.

Cu stimă,

Ilias Papageorgiadis”

Atunci s-au deschis „porțile iadului”…

„Stimate Domnule Papageorgiadis,

Îmi cer scuze că am început pe picior greșit, spunându-vă pe nume. Fără îndoială o greșeală foarte mare … dar am încercat. Am lucrat înainte la companii multinaționale și managerii de top insistau să le spunem pe nume. Bineînțeles în fața unui client este o altă chestiune!

Veți avea nevoie de ajutor, domnule Papageorgiadis … mult ajutor ținând cont că piața imobiliară românească s-a prăbușit și nimeni nu va veni să muncească pentru dumneavoastră pentru că sunteți de treabă sau un bun lider. Nu, vor veni pentru bani și dacă aveți nevoie de profesioniști, vor veni pentru foarte mulți bani. Și veți mai avea nevoie de ajutor pentru următoarea criză care va lovi România anul viitor…

Am analizat profilul dumneavoastră și trebuie să vă spun că nu am văzut un profil mai prost niciodată. Pentru ca cineva fără studii superioare să fi fot CEO toată viața sa, inseamnă că tatăl dumneavoastră va dat foarte mulți bani!

Pe scurt, vă doresc tot binele din lume în afacerile dumneavoastră din România, pentru că este țara mea și vreau să se dezvolte dar, vă rog, angajați profesioniști care vor fi capabili să vă ofere expertiză, ajutor și cunoștințe și nu absolvenți să vă fie colegi și să vă mănânce din palmă, să vă spună Domnule dar care nu vor aduce valoare adăugată companiei dumneavoastră. Dar nu contați pe mine!

Vă rog nu răspundeți sau comenta!

O zi frumoasă, Domnule!”

Răspunsul meu a fost scurt

„Vă mulțumesc pentru cuvintele dumneavoastră. Vă doresc toate cele bune”.

PS: Nu am postat acest articol doar pentru că acest domn a fost o „excepție” interesantă. Am primit multe alte email-uri – mesaje de la persoane care au fost extrem de politicoase cu un om pe care nu îl cunosc. Sau alte persoane care mi-au trimis un mesaj de genul: „poți verifica profilul meu și dacă îmi faci o ofertă, mă voi gândi dacă o voi accepta.”

Oameni buni treziți-vă! Suntem în 2012, nu 2007!

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

5 Comentarii

 1. Mihai 22 Mar 2012
  Răspunde

  Strategiile acestea sunt vechi… e amuzant prin agresivitate si tentativa de clasa a treia de psihologie inversa. Ce m-a distrat cel mai mult este greseala gramaticala evidenta ("va" dat)… dar este posibil sa fi fost o greseala.  Si mai haios este ca nu s-a hotarat daca vrea sa fie angajat sau colaborator. Vrea sa te "ajute", asa cum a facut-o si pentru ceilalti "angajatori" (e contradictie flagranta in fraza lui) sau vrea sa-ti ofere consultanta prin firma/compania/PFA-ul lui (la ultimul tip de entitate economica deja am inceput sa rad singur)? Din toata poliloghia, un singur lucru defineste perfect structura domnului X: "… dar am încercat"; cumuleaza, insumeaza si rezuma intr-un mod ideal mentalitatea "imobiliaristului" roman, crescut la punga de seminte si pontul de colt de strada, cu o mini lovitura din 3 apartamente vandute in boom imobiliar si un mare faliment la constructia ulterioara a blocului care ar fi trebuit sa-i confere statului de posesor de BMW/Q7/Cayenne si aspirant vajnic la statutul de "business-man de succes in imobiliarele mioritice".
  Apropo, in caz ca nu stiai, oracolul din Delphi s-a mutat in casa domnului X. Deci tread lightly si mai arunca o ofranda din cand in cand ca sa vezi cum evolueaza piata ca sa ai noroc in business si sa nu te prinda "urmatoarea criza" cu pozitii deschise.

 2. Pongo 22 Mar 2012
  Răspunde

  :-)) Unii nu intzeleg prin ce trec patronii companiilor in care lucreaza.

 3. jules 22 Mar 2012
  Răspunde

  Asta imi aduce aminte de un tip care isi conditiona angajarea de angajarea in acelasi timp a prietenei sale. Si ea facea la fel.
  As fi dorit sa-i chem la interviu doar sa vad daca asa ceva chiar exista. 🙂
  Cit despre individul de mai sus, cu siguranta cineva o sa-l dea cu fundul de pamint la un moment dat.

 4. Heto 26 Mar 2012
  Răspunde

  Ma bag poate ca musca-n lapte…
  Cand un X imi trimite un mail si l-a sfarsit se semneaza cu numele mic, ii raspund pe numele mic, fara domnule/mister/monsieur. Daca se semneaza cu numele mic + numele de familie… atunci devine domnule. Asta cel putin pentru mine.
  "A ajuta" este un mod de a declara: "consider ca am o anumita valoare si doresc sa colaboram". Partea urmatoare a mesajului practic spune "experienta" pe care o are, pentru a certifica "valoarea" si faptul ca "poate ajuta" compania. 
  "Provocarea" nu inseamna decat o incercare de a arata ca omul "se dedica" si "se implica" in realizarea proiectelor. 
  E un mod de a citi printre cuvinte…
  Raspunsul dat a fost un pic ciudat si a aratat ca cei doi oameni, autorul blogului si Mr. X nu prea vorbesc aceeasi limba. Fiecare avand impresia ca el are dreptate…
  PS: N-am nicio treaba cu niciunul dintre cei doi respondenti.

 5. Viorel 14 Jun 2013
  Răspunde

  Interesant articol! "Domnule" Ilias, felicitari pt website si ideile transmise aici.

  Am pus ghilimele pt ca lucrez intr-o firma americana unde ne tutuim cu toate ca ne vedem lungul nasului in fata sefilor.  Asa ca imi pare cumva invechit sa folosesti politetea formala in special pe internet. Daca omul a prezentat si ceva realizari concrete in trecut, atunci el poate "sa  ajute". Altfel, a exagerat, totusi poate fi un bun executant! Mult succes cu website-ul, il consider un "must to have" in net-ul imobiliar romanesc, aduce un mod curat de a trata imobiliarele, cel putin declarativ! 🙂

   

Ce părere aveţi?