Un protest politic: Sinucidere în centrul Atenei
Dimitris Hristoulas s-a născut la câțiva ani după terminarea celui de-al doilea război mondial. Generația sa a resimțit din plin consecințele războiului, atitudinea germanilor față de greci și războiul civil ce a urmat.
O tinerețe foarte dificilă
În prezent adolescenții au numai pretenții, de la iPhone până la … infinit. Ca adolescent, în anii 50, Dimitris a avut probleme mai importante de rezolvat. A trebuit să supraviețuiască.
Este descris ca o persoană ce a susținut idealurile comuniste. În anii 60, probabil că lupta pentru ideile sale în fiecare zi. Din 1945 până în 1967 țara a fost împărțită între conservatori (mereu la conducere) și restul, ce trebuia să se lupte pentru drepturile de bază. Pe timpul regimului militar situația a fost și mai gravă pentru cetățenii „non conservatori”.
Răzbunarea
După 1974 cetățenii „non conservatori” au putut să își exprime ideile și să fie acceptați ca membrii egali și li s-a permis să fie implicați în toate activitățile sociale. Dimitris a fost farmacist și în sfârșit a avut șansa de a-și deschide propria afacere.
În anii 80 a avut loc un experiment social major în Grecia: una dintre cele mai mari „redistribuiri de avere” din istoria modernă. În doar câțiva ani clasa de mijloc elenă s-a multiplicat în timp ce resursele au fost direcționate politic spre milioane de greci (de cele mai multe ori nu conservatori). Generația lui Dimitris a fost, în sfârșit, recompensată. După o tinerețe dificilă, farmacistul aflat acum la vârsta a doua a avansat social, schimbându-și statutul financiar. „Pentru totdeauna” a gândit la acel moment…
Vremurile se schimbă și venise momentul pentru ca cei de apartenență conservatoare să vadă toate ușile închizându-se. Socialiștii au preluat puterea și s-au menținut acolo timp de decenii.
Dimitris a continuat să își exprime ideile. Este descris ca o personă ce încuraja tinerii să demonstreze, să lupte pentru drepturile lor. Aceasta a fost atitudinea sa și în anii 90, când se apropia de pensionare. Clasa de mijloc elenă a continuat să se extindă, împinsă, în general, de împrumuturi.
O turnură neașteptată
Fiind sărac foarte mult timp, Dimitris a muncit pentru a-și putea trăi ultimii ani din viață într-un mod decent. În anii 2000 și-a vândut farmacia (o profesie care nu este încă liberă) și și-a continuat activitatea, întotdeauna activ și dinamic, gată să își expună punctul de vedere și să își explice ideile.
Spre sfârșitul acestei decade, Dimitris a fost membru al clasei de mijloc elene. Sărăcia era deja în trecut. Nu și-a schimbat niciodată principiile dar era clar că era o persoană care a reușit să câștige un venit decent timp de 3 decenii și jumătate și și-a organizat viață conform acestui statut. Însă viața a luat o turnură neașteptată …
2010 și-a lăsat amprenta în viața lui Dimitris. Grecia a semnat acordul cu Uniunea Europeană și FMI și țara a intrat într-o „nouă eră”. Dimitris a fost întotdeauna împotriva acestui acord și măsurilor implementate. În curând a văzut cum nivelul său de viață se deteriorează. Pensia i-a fost tăiată, chiar dacă își plătise contribuțiile timp de 35 de ani și a respectat toate legile.
Guvernul elen a decis să nu reducă numărul funcționarilor publici și să taie deficitul public adăugând zeci de noi taxe și reducând salariile și pensiile, pe orizontală. Această alegere a demolat viața a milioane de cetățeni, mulți dintre ei ex-membrii ai clasei de mijloc. Dimitrs era unul dintr ei.
Un protest politic
Viața a devenit foarte dificilă pentru Dimitris. Considera că actualul guven elen ar trebui comparat cu cel stabilit în Grecia în 1943, în timpul ocupației germane. (în Grecia când vrei să spui că cineva nu este patriot îl compari cu regimul din aceea vreme) Dimitrs și-a susținut ideile comuniste și a demonstrat pentru nevoia Greciei de a ieși din Zona Euro, de a se întoarce la Drachma, de a ieși din Uniunea Europeană și de a naționaliza toate companiile private.
În urmă cu o săptămână a început să își plătească toate obligațiile. Taxe, chitanțe neplătite. Un cetățean cu respect de sine. Nu a cerut ajutorul copiilor. Ar fi preferat, probabil, să moară de foame decât să lase datorii neplătite.
A decis să se sinucidă, dar nu în tăcere. Miercuri dimineață s-a ras, s-a îmbrăcat în hainele bune și și-a luat pistolul. A ajuns în cel mai aglomerat loc din Atena, Piața Constituției. A stat într-un colț și la 9:00 s-a împușcat în cap.
În scrisoarea lăsată în urmă a vorbit despre ideile sale, acuzând guvernul de distrugerea țării și cetățenilor săi. A ales să protesteze.
Acum Grecia este din nou împărțită în 2 tabere. Mulți oameni îl admiră pe Dimitris pentru „curajul său și pentru că și-a sacrificat viața pentru idealurile sale”. Mulți alții spun că „sinuciderea nu este o soluție sau un mod de a lupta”. Partidele politice au început, deja, să se acuze între ele pentru moartea lui și pentru ce simbolizează asta pentru țară. Dar un lucru este clar: sinuciderea sa va marca intrarea Greciei într-o nouă eră – Lupta finală între populiști și grecii conștienți. Lupta ce va determina viitorul țării în următoarele decenii …
Și ne aflăm încă în mijlocul aceste lupte …
bulkos stragopulos 06 Apr 2012
si tu ce vrei de fapt? sa ne fie mila de o putoare de grec?
cred ca avem noi romanii probleme mult mai importante decat postarile astea ridicole ale unui pseudo blogger