Interviu cu Ovidiu Sandor, proprietarul grupului de firme Modatim din Timisoara

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ilias Papageorgiadis: Ati incheiat una dintre cele mai importante tranzactii din Romania ultimilor ani (un complex de birouri din Timisoara). Multi oameni spun: „Eu nu vand niciodata o proprietate”. Ati decis să acceptați oferta NEPI. Ce v-a convins?

Ovidiu Sandor: Decizia a implicat considerarea mai multori factori iar oferta primita s-a pliat bine pe anumite planuri ale investitorilor din proiectul nostru.

IP: Multi proprietari considera ca „odata ce un client isi exprima interesul, tranzacția se poate încheia rapid”. Cat a durat procesul in cazul dumneavoastra? Ati putea împartasi experienta dumneavoastra in acest caz?

O.S.: De la inceputul negocierii si pana la finalizarea tranzactiei au trecut mai mult de 9 luni de zile. Pentru o persoana aflata la prima tranzactie majora, cum este cazul meu, pot spune ca procesul a fost foarte solicitant, cu multe persoane implicate (celor doua parti li s-au adaugat avocati, consultanti financiari si fiscali, banci finantatoare etc). Volumul de munca a fost mare si a implicat abordarea si rezolvarea a zeci de detalii, spete, aspecte. Tin sa mentionez aici rolul major pe care il au consultantii intr-un astfel de proces, un proces pe care nu as fi putut sa il duc la bun sfarsit singur sau doar impreuna cu echipa din firma mea.

IP: Ati fost unul dintre primii antreprenori din Romania care a adoptat conceptul  „Green” in afacerea sa. V-a ajutat conceptul de „Green building” sa vindeti la prețuri mai mari? A adus valoarea adaugata la care va asteptati?

O.S.: Sunt convins ca daca nu am fi avut un proiect cu adevarat sustenabil, inclusiv prin prisma acestui aspect, nu am fi starnit un asemenea interes. Desigur ca este greu de estimat care este ponderea acestui aspect in pretul tranzactiei, dar sunt sigur ca nu ar fi existat niciun pret (nicio tranzactie) daca am fi vorbit doar de niste cladiri "bune" sau "in regula". Intregul concept, arhitectura, calitatea chiriasilor, adoptarea conceptului de cladire verde au contribuit decisiv la diferentierea proiectului nostru si la calitatea sa. Mai ales in contextul actual, calitatea superioara a unui proiect este cea care atrage interesul unui investitor.

IP: Proiectele dumneavoastra sunt cunoscute pentru standardul inalt de calitate. Când le-ati implementat, acesta a fost un cost aditional. Insa in final, se merita investitia? Se merita sa investesti in proiecte de calitate in Romania?

O.S.: Desigur ca un standard ridicat de calitate presupune un cost initial mai mare, investitie asumata in mod constient. De altfel, am construit cu obiectivul de a avea un complex de birouri care si peste 15-20 de ani sa fie competitiv si sa se ridice la nivelul standardelor de calitate pe care le vom avea atunci, nu doar in ziua in care se taie panglica. Nu poti gandi o afacere serioasa in real-estate daca nu investesti in calitate. Cu atat mai mult in "noua" economie. Cred ca proiectele care nu sunt de calitate nu vor gasi chiriasi, nu vor gasi finantare si cu siguranta nu vor gasi cumparator.

IP: Cum vedeti piata imobiliara romaneasca in acest an? V-ati decis daca urmatorul proiect pe care il veti dezvolta va fi tot in sectorul imobiliar?

O.S.: Anul acesta este un an complicat peste tot in lume, in toate industriile. Vad insa in continuare in Romania potential pe anumite segmente de real-estate. Totusi, trebuie sa vedem cum se aseaza economic lucrurile in Europa. Cred ca voi investi mai departe in real-estate, dar nu cred ca ma voi limita la aceasta zona. Sa vedem.

* interviul a fost realizat la data de 29.03.2012 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?