Sectorul de Energie Regenerabilă din România: 9 „minciuni frumoase”
În ultimele 45 de zile am fost în 4 țări diferite și am participat la 2 dintre cele mai importante târguri de Energie Regenerabilă din Europa, prezentând piața din România investitorilor străini, băncilor, instituțiilor financiare etc. Cum interesul pentru această piață este foarte mare, există zeci de întrebări în sute de discuții. Oamenii care întreabă sunt fie profesioniști internaționali cu o vastă experiență sau oameni de afaceri români ce vor să intre pe această piață.
Cum piața este fierbinte, prea mulți amatori și-au făcut intrarea în acest sector. Aceștia călătoresc, încercând să își promoveze proiectul sau serviciile (un lucru normal) spunând tot felul de „minciuni frumoase”, sperând că vor putea câștiga bani înainte de a fi descoperiți. Această situație îmi amintește de „perioada de aur” a imobiliarelor, când toată lumea spunea ceva doar pentru a face bani astăzi (și, astfel, distrugând piața de mâine).
Am ales 9 dintre cele mai frumoase (sau ridicole), spuse străinilor sau jucătorilor locali:
1. „Prețul certificatelor verzi va fi întotdeauna la nivelul maxim, puteți fi siguri de asta. Acum este la 55-57 Euro și dacă adăugăm inflația, în câțiva ani va fi 65-70. Vă puteți uita pe site-ul OPCOM pentru a vedea prețurile”.
Prețurile sunt mari acum și, probabil, vor rămâne mari cât timp proiectele comisionate (mai ales cele eoliene) nu vor fi multe. Orice companie serioasă vă poate spune că proiecția venitului realizată nu include scenariul prețurilor maxime pe termen lung.
2. „Cum prețul este la nivel maxim, situația va fi similară unui Feed in Tariff pentru mulți ani”.
Dacă vreți un preț fix, semnați contracte Power Purchase Agreement sau Green Certificate Purchase Agreement cu un broker internațional „bancabil”. Am fost implicat în astfel de tranzacții și vă pot spune că este mult mai dificil decât pare și prețul final este satisfăcător dar nu similar cu „prețuri fixe la nivel maxim”.
3. „Energia este ușor de vândut, există Spot Market și se va dubla în 5 ani”
Au uitat să vă spună că trebuie să fiți expert în arbitraj dacă nu vreți să vă pierdeți toți banii. Lăsați persoanele avizate să se ocupe de asta.
4. „Finanțarea în România este o procedură simplă. Băncile vă pot oferi până la 85% din valoarea totală a investiției”.
Bineînțeles. Vă așteaptă la ușă, cu un covor roșu pentru a vă conduce la biroul lor. Anumite bănci au angajat actrițe de la Hollywood pentru a vă masa în timp ce semnați contractul de creditare (Să fim serioși. Există finanțare în România dar nu este simplu de găsit.)
5. „Multe bănci internaționale vor să finanțeze proiecte și pot acoperi investiția chiar și 100%”
Și eu am auzit acest zvon (în cadrul multor discuții relevante) dar aștept să văd dovezile în lunile următoare.
6. „Străinii cumpără orice chiar dacă documentele nu sunt gata”
Străinii sunt FOARTE atenți. Plătesc foarte mulți bani pentru due diligence și verifică toate detaliile.
7. „Puteți accesa Fonduri Europene, apoi construiți proiectul cu acești bani și beneficiați și de schema de subvenții. Așa că trebuie să acționați acum!”
Nu. Vă și dau bani pentru a se bucura de ocazia de a colabora cu voi. Bugetul pentru acest sector a fost investit deja.
8. „Odată ce aveți ATR-ul, aveți asigurată conectarea la rețeaua națională.”
Asigurarea vine în momentul în care plătiți prima rată. Până în acel moment este doar un semn că sunteți pe drumul cel bun.
9. „Vă veți recupera investiția în 3 ani”
Cine vă spune așa ceva fie minte, fie este naiv.
Compania mea (împreună cu colaboratorii noștri) verifică toate proiectele înainte de a le prezenta, oferă soluții pentru EPC, facilitează contracte PPA și GCPA și rezolvă zeci de probleme până în momentul în care un proiect este considerat „gata”. Vă garantez că sectorul de Energie Regenerabilă este foarte interesant dar toate aceste mituri despre „bani făcuți cu ușurință” nu au nici o legătură cu realitatea. Merită să investești în acest sector dar cu prudență și atenție la detalii.
Voi ce părere aveți?