Terenuri agricole pentru sectorul de Energie: Noua bulă investițională își așteaptă victimele

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

 

Terenul agricol în România a fost o investiție sigură pe parcursul ultimilor 4 ani de criză economică. Prețurile au rămas stabile sau au crescut, în timp ce restul pieței a înregistrat scăderi drastice.

(Bineînțeles anumiți „experți” au anunțat că prețurile au crescut de 3-4 ori din 2007, încercând să atragă mai degrabă speculanți și nu investitori. Spun că prețurile au crescut de la 600-800 Euro/hectar acum 5 ani la 3.000/hectar în acest moment. Ar trebui să vă amintesc că sunt aceeași oameni care promovau terenuri agricole în 2007 cu un preț de 2.500-3.000 Euro. Însă nici un jurnalist nu îi întreabă despre aceste strategi).

Problema actuală nu este că toată lumea vrea să investească în agricultură. Acest trend este sănătos și poate influența viitorul țării, oferind României mai multe produse locale, valoare adăugată în exporturi etc. Adevărații investitori din segmentul de terenuri agricole și păduri nu pot cauza daune pieței și potențialului său viitor.

Adevăratul pericol este altul și se numește: Energie Regenerabilă. Acest sector important (fără intenția jucătorilor) este pe cale să creeze o mică bulă investițională: terenuri agricole cu prețuri de 3-10 ori mai mari decât cele adevărate. De ce?

1.      Orice investiție în sectorul de Energie Regenerabilă are nevoie de un teren unde să fie construit proiectul. De la proiecte Fotovoltaice la Eoliene și de la Hidro la Biomasă și Biogaz, toate au nevoie de hectare pentru a fi dezvoltate.

2.      Cum era de așteptat, tot felul de amatori și oameni fără pregătire în afaceri au intrat pe piață, promovând tot felul de proiecte investitorilor.

3.      Aceștia calculează prețurile și venitul potențial luând în considerare doar scenariul cel mai pozitiv, subestimând costurile (pentru că nu le cunosc).

4.      Apoi discută cu proprietarii de terenuri agricole și le spun că pot vinde cu ușurință terenul lor nu doar cu 2.000-4.000 Euro/hectar (prețul mediu actual) ci cu 10.000 – 40.000 Euro/hectar (!). „Chiar și la acest preț, investitorul tot are profit. Așa că îl putem vinde și cu o sumă mai mare.”

5.      Este adevărat că în anumite cazuri există terenuri care merită un preț mai mare, pentru că oferă o soluție facilă de conectare la rețea. Dar asta nu înseamnă că aceste prețuri ar trebui să includă toate „câștigurile potențiale” ale unui investitor. (Pentru că dacă le includem, nu există motive pentru ca un investitor să cumpere terenul. Este foarte simplu).

Astfel că mii de hectare sunt blocate pentru că proprietarii visează (încă o dată) la bani făcuți cu ușurință, așteptând ca investitorii să plătească un preț enorm pentru a construi un proiect.

„Și ce ar trebui să facă Statul în această privință? Este o economie liberă” ați putea spune. Consider că autoritățile au multe „arme” pentru a preveni această problemă. Dar nu voi intra în detalii acum; Nu cred că există persoane care vor să asculte. Suntem la câteva luni de alegeri și sunt sigur că atenția se află în altă parte.

Sunteți interesați de sectorul Agricol sau cel de Energie Regenerabilă? În acest caz, experiența mea de 8 ani și jumătate din lumea investițională românească sugerează că:

·         Nu ar trebui să acceptați să plătiți o avere pentru un teren

·         Nu ar trebui să aveți încredere în „promisiunile” vânzătorilor sau în „reprezentanții” lor. Vor dispărea probabil în momentul în care veți avea nevoie de ei (și apoi vi se va cere mai mulți bani, la un moment dat, cumva)

·         Nu ar trebui să plătiți toată suma dintr-o dată dacă vreți să mergeți mai departe

·         Amintiți-vă experiența de pe piața imobiliară: Investitorii care au urmat doar scenariul pozitiv au fost cei care au plâns cel mai mult după.

Cu toate acestea, terenul potrivit este un element vital pentru o investiție de succes în sectoarele menționate mai sus, deci poate fi o decizie logică să plătiți mai mult. Dar argumentele trebuie să fie foarte puternice.

Succesul poate fi planificat. Bulele pot fi evitate cu ușurință. Ține de voi, ca investitori, să le evitați.

Voi ce părere aveți?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?