Cele 3 schimbări ale Legii pentru Energie Regenerabilă despre care toată lumea vorbește în ultimele săptămâni

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

* articolul a fost publicat inițial pe 26.06.2012

De la Solar Expo în Verona la Intersolar în München și de la Foren în Neptun la RoEnergy în București, jucătorii cheie și alți experți de pe piața Energiei Regenerabile discută despre ANRE și anunțurile sale, pe lângă informațiile referitoare la schimbările anunțate în ordonanța de urgență 88/2011, legea pentru producția de Energie Regenerabilă în România.

Se pare că vom avea 3 schimbări importante. Prima a fost deja anunțată iar celelalte 2 vor fi făcute publice, cel mai probabil, în timpul acestei săptămâni:

1. Obligația companiilor de utilități etc. de a cumpăra certificate verzi va deveni trimestrială și nu anuală.

Până în acest moment companiile de utilități etc. au fost obligate să acopere cota de certificate verzi o dată pe an. Acest fapt creează o situație relativ „dezechilibrată” pe piață pentru că tranzacțiile se încheie doar o dată pe an și restul de 11 luni vor avea doar un număr mic de proiecte vândute. Această schimbare a fost anunțată în cadrul evenimentului Foren (și discutată din aprile sau chiar de mai devreme). Dacă se va vota, piața va ajunge la un alt nivel. Se vor crea palmaresuri mult mai solide și cash flow-ul proiectelor RES va fi îmbunătățit drastic.

2. Înființarea unui Fond de Garanții care, în viitor, va cumpăra toate certificatele verzi nevândute.

În 2015, 2016 și 2017 ne așteptâm ca numărul de certificate verzi să atingă cota planificată pe țară. Asta înseamnă că există riscul ca anumiți investitori să nu poată vinde certificatele și să își piardă venitul. Puteți spune: „acesta este riscul investiției, nu ne pasă”. Este un punct de vedere. Dar toate țările moderne din lume se asigură că odată ce o investiție este făcută pe teritoriul lor, regulile jocului sunt stabile pentru o perioadă lungă de timp. Se anticipează de săptămâni că înființarea un Fond de Garanții pentru a cumpăra excesul de certificate verzi (la prețul minim) dacă acesta va exista. Această acțiune va oferi siguranță întregului sistem și va ajuta bancherii să finanțeze proiecte cu mai multă ușurință decât o fac acum.

3. Clarificarea schemei de subvenții penru certificatele verzi ale unităților Fotovoltaice.

Aproape toate persoanele cu care am dezbătut acest aspect spun, neoficial, că certificatele verzi oferite pentru 1 MWh de energie fotovoltaică vor rămâne 6 până la 01.01.2014. Dar există o minoritate care spune că acest număr va fi redus la 4 de la data de 01.01.2013. Personal cred că primul scenariu este cel mai probabil chiar dacă ANRE va publica un raport prin care se va anunța că sectorul de Fotovoltaice este suprasaturat.

Prima modificare pare certă. A doua este și ea probabilă. Trebuie să așteptăm să vedem ce se va întâmpla și cu cea de-a treia modificare. Așteptăm un feed-back în perioada următoare.

Voi ce părere aveți? 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?