Povestea scurtă a unui „antreprenor” arogant. Să faci bani din greșeală nu înseamnă neapărat că ești și inteligent

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

* articolul a fost publicat inițial pe 27.02.2012

2010. Un oraș mare din România.

Domnul arogant stătea comod în scaunul său, bucurându-se de moment. Se lăfăia în timp ce 2 consultanți imobiliari îl lăudau. Avocatul și contabilul său făceau cam același lucru. Tocmai vânduse o proprietate „cuiva din București pentru 600.000 Euro” și asta, în mijlocul crizei, îl făcea un om bogat.

Se și simțea astfel, aproape ca „un mic zeu”. Era arogant cu aproape toată lumea și ei acceptau acest comportament pentru că urmau să își primească comisioanele sau plata pentru serviciile prestate. Până la urmă, „el avea bani”. Obișnuia să spună: „oamenii ca mine, adevărații antreprenori…”

Care au fost următorii săi pași?

·         Bineînțeles o nouă mașină pentru el, cabrio.

·         Apoi un divorț

·         După o nouă iubită (o mașină, și alte „dovezi de dragoste” pentru ea)

·         Un apartament pentru el

·         Încă unul pentru sora lui

Asta fac antreprenorii până la urmă, nu?

Restul banilor i-a investit într-un restaurant. Nu mă întrebați strategia sa … Știa totul foarte bine și a creat ce a considerat el de cuvință. (Corect. Până la urmă de ce l-ar fi interesat ce vor clienții?)

Cum se întâmplă de obicei în astfel de cazuri, s-a „zgârcit” la furnizori dar în același timp a cheltuit sume mari pe prosti. Noua sa iubită i-a fost alături, o adevărată „doamnă a casei”, comportându-se cu mai multă aroganță, lăudându-se cu noile sale haine oricui i-ar fi putut servi drept audiență …

2011. Același oraș mare din România

În mai puțin de un an, acest „adevărat antreprenor” a reușit să piardă totul.

·         Iubita (care îl iubea nebunește) l-a părăsit pentru unul dintre clienții restaurantului.

·         Restaurantul … Această afacere „l-a îngropat de viu” … În timp ce el juca rolul de „șef”, a reușit să piardă tot capitalul acumulat.

·         Adăugați și un cazinou pe listă. Ca orice antreprenor care se respectă, a devenit membru marcant acolo …

·         Sora sa a descoperit Louis Vuitton în București și în 6-7 capitale europene. Pe deasupra, și-a găsit și un nou iubit. Relația era serioasă, la un pas de căsătorie dar apoi domnul în cauză a aflat că noul său statut nu mai includea bani. O altă poveste de dragoste a murit …

·         Apartamentele au fost vândute pentru a plăti o parte a datoriei. Nu mai trebuie să vă spun că a refuzat să le vândă unui străin „ordinar” pentru un preț mic. A ales un cămătar din România care i-a dat chiar mai puțin. Și au existat motive serioase pentru această alegere: străinul a fost dur și i-a spus adevărul. Cămătarul a fost mai politicos și amabil.

2012. București și Italia

A trebuit să se mute în Italia pentru a munci și pentru a se ascunde de cei care îl căutau pentru a-și recupera banii. Sora sa s-a mutat la București și lucrează într-un supermarket.

Cum de știu eu toate aceste lucruri? Ei bine, sora acestui domn citește blogul meu de vreo 3 luni. Am stabilit o întâlnire și mi-a spus povestea sa, insistand sa o public pe blogul meu.

Opinia sa este:

– „Fratele meu nu poate fi responsabil de ce i s-a întâmplat. Era, pur și simplu, nepregătit. Un șofer de tir care citea reviste de scandal și se uita la emisiuni cu femei dezbrăcate. Școala nu i-a dat nici o educație, nimeni nu l-a ajutat.”

– „Și era dispus să accepte ajutorul și consultanța profesioniștilor” am întrebat-o.

– „De ce nu?”

Nu m-am putut abține și am întrebat: – “Păi atunci cum a reușit să vândă o proprietate pentru 600.000 de euro?”

– „Se pare că exista o tranzacție mai mare ce trebuia finalizată și investitorul avea nevoie de proprietatea noastră pentru a termina tranzacția. L-au căutat, el a cerut foarte mulți bani și i-a primit în câteva zile. Eu am simțit de parcă am fi câștigat la Lotto.”

– „Nu credeți că acest Lotto a fost un blestem pentru familia dumneavoastră?”

– „Acum sunt sigură de asta. Atunci părea un „cadou de la Dumnezeu”.

– „Fratele dumneavoastră este de acord?”

– „Nu. El consideră că toată lumea l-a trădat exact în momentul său de glorie”.

Se pare că România a mai pierdut un Iulius Cezar …

Însă sper că prietenii aceste familii (dacă mai există) își vor da seama că doar pentru că ai câștigat foarte mulți bani din greșeală, asta nu înseamnă că ești și inteligent.

Voi ce părere aveți?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

9 Comentarii

  1. alex 27 Feb 2012
    Răspunde

    e veridica istoriara si personajul? (nu e suspiciune, inca nu stiu daca blog-ul este pentru pilde sau pentru intamplari adevarate).

  2. ci ciong 27 Feb 2012
    Răspunde

    mda… deci banii chiar iti iau mintile… ar fi interesant sa avem si un mini-interviu cu "adevaratul antreprenor"… ar fi foarte relevant… pentru el 🙂

  3. R.C 27 Feb 2012
    Răspunde

    Din pacate aceasta este deocamdata mentalitatea. Detinatorii de terenuri (nu toti, dar marea majoritatea) se asteapa ca atunci cand vand un teren sa traiasca pe picior mare si ei si toate rudele lor. De cateva ori mi s-a spus: ''asta e pretul, daca nu-ti convine asta e, mie pamantul nu-mi cere de mancare asa ca pot sa astept pana cand primesc pretul pe care il vreau. ''
    PS: interesant blog-ul, ma bucur ca sunt si oameni rationali in domeniul imobilialelor 🙂

  4. VASILIU MIRCEA PAUL 27 Feb 2012
    Răspunde

    Din experienta proprie mie istorioara imi pare foarte veridica si nici nu m-asi fi gindit sa intreb ceva legat de autenticitatea ei. Povestea cu lipsa de educatie si cu scoala e doar o… poveste. Lumea cunoaste o gramada de antreprenori de succes orfani si aproape analfabeti. Chiar si la romani a existat unul   la finele sec. XIX – Dinca Schileru (1846-1918). A avut doar 42 de zile de scoala, dar a cistigat bani buni din agricultura, exploatarea carbunelui si petrolului (!!!). A ajuns deputat in parlamentul Romaniei Mici (1881-1910) fara a-si abandona vreodata portul popular.  Insa dupa mine cel mai remarcabil lucru infaptuit de respectivul a fost construirea scolii din Balteni (intre Filiasi si Rovinari) mai ales prin BLESTEMUL cu care a legat-o: Blestem pe toţi învăţătorii şi învăţătoarele care nu-şi vor îndeplini cu sfinţenie datoria în conştiinţă curată la această şcoală! Aşa să le-ajute Dumnezeu ! De aflat daca actualele "cadavre didactice" din scoala cunosc blestemul si se simt "inspirate" de el.
    Drept e ca cei ce au benficiat de tot ce trebuie si au dat chix sint mult mai multi. 
    Precizare: NU sint oltean.
     

  5. vali 27 Feb 2012
    Răspunde

    E un caz extrem de real si repetat de mii de ori in Romania. Din pacate educatia financiara e aproape zero la romani. Dau cazul meu aproximativ. Parintii au vandut o proprietate imobiliara prin 2007 in valoare de aprox 100.000 EUR si au decis sa imparta banii in trei parti egale. O parte a fost folosita sa faca finisaje la noua casa in care s-au mutat. O parte mi-a revenit mie, folosita de mine in achizitionarea unui apartament in orasul in care locuiesc. A fost un ajutor nesperat deoarece deja aveam 70% din suma necesara, iar suma primita m-a facut sa evit sa fac un credit. Ce a facut in schimb cumnatul ? Evident si-a cumparat Tuareg de peste 30.000 EUR , schimband Skoda Octavia cea veche de 2ani !!! asta in detrimentul terminarii casei inceputa de 1 an de zile dar oprita din lipsa de bani.
    Eu am ramas atunci cu aceiasi masina de 20.000EUR achizitionata cu 3 ani in urma. Nu a contat ca am incercat sa le spun ca mai bine termina casa , ca o masina noua e o cheltuiala aiurea, au dat de bani si trebuia sa se afiseze. Cumnatul si sora sunt angajati la stat , eu la o multinationala in pozitie destul de sus incat venitul meu lunar e de 5-6 ori cat venitul insumat al sorei si cumnatului la un loc.
    In ziua de azi eu caut in ce sa investesc o suma consistenta economisita in ultimii 4-5 ani , cumnatul se plange ca nu are bani sa termine casa ( inca nu e gata din 2006 ).
     

  6. ecou 29 Feb 2012
    Răspunde

    Din nefericire sunt sigur ca povestea aceasta este reala. O poti vedea cu diverse variatiuni cam peste tot in Romania. Tristul adevar este ca tara asta nu are o cultura manageriala. De fapt nu lipsa de educati este problema, ci lipsa de bun simt. Nu in sensul de buna crestere, ci in sensul de raportare la realitate. Multi dintre cei care "s-au facut" manageri/patroni nu au avut nici cea mai mica urma de preocupare pentru intretinerea afacerii pe care au pornit-o. Au mers pe principiul "impusca francul", "easy come, easy go" samd. Daca poti trage o teapa atunci trage-o, daca poti extorca un leu azi de ce sa intretii o relatie de afaceri care poate iti aduce 100 de lei in 2 ani… d'astea! Cand spun ca pentru mine gentleman's agreement are statut de contract lumea se uita la mine de parca sunt martian.

  7. Brutalistu 23 Mar 2012
    Răspunde

    Acest caz, si multe altele ca el este motivul pentru care banii nu mai au nici o valoare in ochii romanilor…cand vezi asemenea specimene mediatizate, normal ca se instituie sentimentul de inferioritate si incepi sa te comporti ca atare.
    Realitatea este ca pentru bani trebuie sa muncesti…o sa mai dureze ceva pana intelege si romanul de rand…

  8. Un oras mare din Romania 24 Mar 2012
    Răspunde

    E tipic pentru orasele mari ale romaniei in afara de buciucesti? Sau e o pilda care sa ne arate unde sunt adevaratii profesionisti? Adica la bukle…unde nu se poate intampla asa ceva… Oricum chestia cu Lotto in loc de romanescul Loto m-a dat pe spate…cat de manelisti puteti fii?!?!? Imi aduceti aminte de aia cu Delfinii ! Au scapat…asa ca o sa scapati si voi…

Ce părere aveţi?