4 factori importanți care vă pot defini succesul investițional pe piața de energie regenerabilă din România

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

* articolul a fost publicat inițial pe 26.03.2012

În pofida interesului mare pentru investiții în sectorul de energie regenerabilă din România, trebuie să recunoaștem că acest domeniu se află încă la început, în special pe segmentele de fotovoltaice, hidro și biomasă. Segmentul eolian este mai dezvoltat, datorită unor proiecte mari ce vor fi finalizate în acest an însă este departe de a fi considerat o piață matură. În acest moment ne aflăm la primul capitol din cartea numită „Investiții în energie regenerabilă”. De aceea vedem multe persoane care discută dar foarte puține proiecte construite și conectate la rețea.

Pe parcursul acestei prime perioade oamenii se concentrează pe proiect și documente. Este o abordare corectă, dar nu este suficient. Experiența anterioară de pe piețe mai avansate ne arată că acesta este doar începutul. Există și mulți alți factori care pot defini succesul investiției. Să analizăm 4 dintre ei:

1. Costul de conectare și evacuare

În Grecia oamenii calculează valoarea proiectului incluzând și costul de conectare la rețea și de evacuare a electricității produse. Nu este o coincidență. De multe ori acest cost poate mări foarte mult prețul final sau poate depăși prețul de cumpărare a proiectului finalizat.

Există proiecte excelente ce rămân nevândute din cauza acestei probleme, însă și proiecte foarte bune cu un preț mai mare. În orice caz ar trebui calculată suma totală pentru că astfel pot fi prevenite surprize neplăcute în buget și cash flow.

2. Compania EPC

„Oricine construiește” nu înseamnă neapărat că sunt și persoanele potrivite pentru proiectul vostru. Multe persoane vor spune: „Este o activitate simplă, nu trebuie să vă faceți griji”. Corect. Nu trebuie să vă faceți grii acum. O să aveți probleme în următorii 10-15 ani, când vă veți da seama că un unghi prost poate scădea producția sau că alte detalii minore pot duce la un venit cu 10-20% mai mic.

Există multe companii serioase în România dar există și companii „nepotrivite”. Alegerea vă aparține.

3. Calitatea materialelor

Nu trebuie cunosti probleme tehnice pentru a ghici că acesta este un factor important. Oamenii spun că trebuie să alegem între „Europa și China”. Alte persoane, cu mai multă experiență disting între „materiale cu valoare dovedită și garanții și materiale netestate”.  Și nu trebuie să uităm că majoritatea europenilor produc în China acum.

Prețurile scad de la lună la lună. Însă energia regenerabilă este o investiție pe termen lung, astfel că cea mai ieftină soluție nu este întotdeauna și cea mai sigură.

4. Asigurare, asigurare, asigurare

Poate dura ceva să găsim persoanele potrivite, cu experiență și produse pentru a asigura investițiile în energie regenerabilă. În primul rând, trebuie să vă asigurați că luați în calcul acest cost în bugetul anual. Dacă analizați mai atent, veți vedea că un astfel de contract și calitatea acestuia este definit de multe detalii.

În acest moment așteptăm noi produse de asigurare să apară pe piața românească. Este un domeniu care merită timpul și atenția voastră.

Englezii spun: „Plătești cu alune, primești maimuțe”. Însă energia verde nu este o joacă. Are nevoie de timp, expertiză și decizii atente.

Voi ce părere aveți?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?