10 + 1 sfaturi pentru investitorii „inteligenți” care vor să își piardă banii prin cumpărarea unui apartament în centrul orașului

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

* articolul a fost publicat intial pe 10.04.2012

Majoritatea oamenilor continuă să investească în apartamente fără să urmeze regulile de bază …

Oh, unde sunt zilele bune? Prețurile creșteau în fiecare săptămână, deci erai un investitor isteț indiferent de ce alegeai să cumperi. Luna viitoare puteai să vinzi mai scump. Și dacă făceai o alegere greșită, nu erai de vină. Banca era responsabilă pentru că ți-a dat împrumutul. Mai mult ca sigur și consultantul imobiliar, precum și mulți alți profesioniști pe care i-ai întâlnit.

Acum lucrurile sunt mai complicate și există multe voci care te îndeamnă să schimbi strategia investițională, să colaborezi cu experți și să îți securizezi investiția. Dar ai grijă: nu trebuie să-i asculți! Tu știi mai bine ce ai de facut. Poți face totul singur.

În cazul în care vrei să îți pierzi banii prin cumpărarea unui apartament în centrul unui oraș mare, atunci respectă sfaturile de mai jos:

1. Nu realiza o strategie investițională

(Ești genial oricum. Cine ar putea argumenta împotriva acestei opinii obiective?)

Ai experiență în toate domeniile, deci și în imobiliare. Nu-ți pierde timpul planificând investiția. Vrei să cumperi un apartament în centrul orașului deci fii rapid. Cu timpul te vei gândi și la detalii. Întrebări ca: „De ce acum?”; „Există locații și mai bune?”; „Care va fi valoarea adăugată?”; „Cât de ușor ar fi să vând proprietatea?” și multe altele sunt pentru amatori, nu pentru tine.

2. Nu pregăti o listă de priorități

(Te vei gândi și decide la fața locului)

De ce să pierzi timpul și să te gândești la cele 5 priorități și cele 5 probleme de care nu vrei să te lovești atunci când investești într-o proprietate? Știi tot ce este important, nu e nevoie să întrebi pe altcineva. Prioritățile și profilul pot fi reduse la: „Eu știu cel mai bine. O să cumpăr cea mai bună proprietate la cel mai mic preț.” Punct!

3. Nu colabora cu consultanți imobiliari profesioniști

(Vor să fie plătiți pentru serviciile lor!)

Câteodată aceste persoane care se numesc consultanți imobiliari profesioniști ar trebui pedepsiți pentru minciunile pe care le spun. În primul rând, ai mai multe informații ca ei. În al doilea rând, ce expertiză au ei? Vin și îți spun lucruri pe care le știi deja. Cer comisioane foarte mari, doar pentru a verifica lucruri simple. Îți oferă proprietăți după ce verifică strategia. „Strategia cui? A mea?” te gândești. „Și cine ești tu să judeci/verifici strategia mea?” Mai bine să nu te complici cu ei, nu lucrează pe gratis și vor să semnezi și un contract (nu știu că promisiunea ta verbală este mai valoroasă decât acțiunile germane. Păcat de ei …)

4. Alege specia de „taximetriști/brokeri imobiliari”

(s-ar putea să primești și un „bonus”)

Pe de altă parte, există multe persoane care se specializează în imobiliare. Niște oameni neinformați i-ar putea numi „taximetriști” pentru că te duc de la o proprietate la alta, fără să aibă informații și fără să îi intereseze ce urmărești sau ce ai nevoie. Ei bine … este o impresie greșită și tu știi asta! Această specie minunată include multe persoane care îți vor oferi serviciile fără să ceară contract și alte prostii. Dacă primesc un comision, va fi cât decizi tu să le dai. În plus, câteodată îl/o poți invita la o cafea și o să accepte. Nu știi niciodată ce se poate întâmpla …

5. Acceptă să „faci o ofertă” proprietarului prin taximetrist/broker imobiliar

(Mai mult ca sigur îți va proteja interesele)

Este absolut normal să faci o ofertă proprietarului prin taximetrist/consultant imobiliar. Cine ar îndrăzni să se joace cu banii tăi? În plus, este o persoană serioasă, poți vedea asta din modul în care vorbește cu tine (chiar dacă nu îți face plecăciuni de fiecare dată, mulțumindu-ți că îl lași să fie în preajma ta). Îți va proteja interesele și este foarte improbabil că se va juca cu prețurile.

6. Nu verifica structura clădiri și statutul său (bulină roșie, etc.)

(dacă există vreo problemă, proprietarul îți va spune)

Aceste idei greșite trebuie să dispară. Despre ce este vorba? Să plătești ingineri să verifice rezistența unei clădiri? Să verifici în arhivele municipalității dacă respectiva clădire are bulină roșie? Ai prieteni care îți vor da toate aceste informații gratuit. În plus, dacă ar fi fost vreo problemă, proprietarul ți-ar fi spus.

7. Nu trebuie să verifici dacă în cartier există infrastructură, școli, probleme etc.

(toate zonele din centrul orașelor din România sunt perfecte)

Când găsești o proprietate care ți se pare bună, filtrată prin ochii tăi de șoim, mai mult ca sigur totul va fi ok. Odată ce ai scanat toată clădirea, chiar dacă sunt probleme, administratorul va fi atât de intimidat de tine că va rezolva totul, doar pentru că te muți tu acolo. Nu trebuie să verifici dacă există școli, infrastructură, mijloace de transport în zonă etc. Dacă vrei să locuiești acolo, primarul însuși va veni să te întrebe de ce ai nevoie pentru a te simți bine. (vei avea niște vecini foarte norocoși …)

8. Nu angaja un avocat să verifice documentele proprietății

(în România nu există documente false pentru proprietăți)

România nu a avut niciodată probleme cu documentele proprietăților. Nu auzi niciodată de oameni care și-au pierdut banii cumpărând proprietăți cu probleme ce ar fi putut fi evitate dacă ar fi angajat un avocat. Nu, un avoct nu este necesar. Va cere bani și asta nu se justifică. Ce știe el? Acovații se duc la facultate, se prefac că învață și se comportă de parcă ar fi importanți … Tu știi mai bine, totul va fi OK.

9. Nu îți pierde timpul realizând un buget pentru renovare

(Tu știi mai bine. Vei aloca un buget după ce cumperi proprietatea)

Proprietarul îți va comunica estimarea sa pentru costul de renovare. Ar trebui să ai încredere în el. Până la urmă cine știe mai bine cât costă o renovare decât un profesor de liceu, un fost colonel în armată sau o asistentă medicală? Au experiență de viață deci vor fi sinceri. Nu îți pierde timpul cu companii de constrcuții etc. sau ducându-te la magazine de specialitate. Vei rezolva totul la momentul cuvenit. (și în momentul în care cotul este de 4 ori mai mare decât te așteptai, de vină va fi proprietarul care te-a păcălit, împreună cu broker-ul care nu a pregătit un plan de afaceri gratuit pentru tine).

10.Nu face cercetare de piață pentru cel mai potrivit credit

(toate produsele bancare sunt făcute cu respect pentru client)

Toate băncile sunt perfecte, la fel și brokeri de credite. Nimeni nu îți va oferi un produs scump care nu se potrivește nevoilor tale. De fapt toate creditele ți se vor potrivi, este știut. Cercetarea de piață înseamnă pierdere de timp, timp în care ai putea face lucruri mult mai importante (spre exemplu să citești ziare informative precum Can Can, Libertatea etc., să te uiți la Daniela Crudu și Bianca Drăgușanu etc.). Totul va fi ok, nu trebuie să-ți faci griji pentru „anexele” din contracte etc.

10+1: Cumpără repede, plătește cât mai puțin, nu pierde timpul cu detalii. Oamenii vin și pleacă, dar tu știi cel mai bine

(oamenii ar trebui să fie mulțumiți că ai acceptat să lucrezi cu ei)

Pe parcursul acestui proces, trebuie să te grăbești să cumperi, pentru că timpul înseamnă bani. Ce dacă este prima și singura dată în viață când vei cumpăra o proprietate în care investești mulți ani de muncă? Nu pierde timpul cu detalii. Și nu ar trebui să ai încredere în acești „țărani” fără experiență care vin să îți ceară bani. Tu știi mai bine și ei ar trebui să fie recunoscători pentru că au avut șansa să te cunoască. În viitor s-ar putea să-și amintească experiența și să o povestească prietenilor.

Este evident că toate aceste sfaturi îți sunt cunoscute, precum și altele. Își garantează că vei fi mulțumit pentru că „ai făcut ce ai vrut” când ai cumpărat un apartament în centrul orașului. 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

2 Comentarii

  1. angel 10 Apr 2012
    Răspunde

    S-au dus timpurile cind agentii imobiliare facea o gramada de bani degeaba.
    Intre noi fie vorba, sint niste paraziti. Nu fac nimic decit sa puna anunturi false si sa se bage intre proprietar/chirias sau vanzator/cumparator.
    nu sintem toti redusi incit sa nu verificam daca blocul are risc seismic (situl PMB), sau e cu legea 112, sau daca actele sint in regula.
    Cum spuneam, niste paraziti.

  2. Cu si despre Imobiliare prin Sibiu 10 Apr 2012
    Răspunde

    pai ce!? …daca cel ce isi zice broker (ca suna bine, nu ca a facut ceva scoli sau are x ani in domeniu) izi zice sa cumperi un apartament mai scump cu cateva mii de euro nu inseamna ca vede interesul lui in primul rand si al vanzatorului? …chiar daca tu, "investitor", va mai trebui sa bagi cel putin cat ar fi diferenta in bani, sa nu mai vorbim de timp pierdut, ca sa aduci alta proprietate mai ieftina macar la stadiul celui un pic mai scump. Dar deh… e si asta o strategie!!!

Ce părere aveţi?