Mai multe informații despre Centrul Istoric din București

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

* acest articol a fost publicat initial pe 16.11.2011

Bună ziua tuturor din Cannes! Cum MAPIC și-a deschis ușile în această dimineață, echipa mea se află deja la eveniment și au început întâlnirile.

Voi putea să vă dau mai multe detalii mâine, așa că astăzi aș vrea să vă prezint interviul meu pentru Romania Insider, legat de Centrul Istoric din București, un subiect foarte interesant pentru voi, din câte am putut să-mi dau seama din mesajele și comentariile voastre.

Renovat doar pe jumătate, Centrul Istoric din București mai are mult până să fie dezvoltat 100%

 

Centrul Istoric din București, cunoscut și drept Lipscani, după una dintre străzile din zonă, a cunoscut o perioadă de dezvoltare prolifică în ultimii ani, mai ales pe segmentul de leisure – veți găsi o foarte mare varietate de baruri și restaurante pe străzile sale. A devenit una dintre cele mai active zone din București, dar ciclul său de dezvoltare este departe de a fi încheiat. „Va mai avea nevoie de 3-5 ani pentru a se dezvolta complet, după reabilitarea străzilor, urmând renovarea majorității clădirilor și atunci investitorii vor fi suficient de maturi pentru a știi în ce să investească”, a declarat Ilias Papageorgiadis, CEO More Real Estate, pentru Romania-Insider.com. Compania sa a lansat recent un raport ce analizează această zonă a orașului.

„Aproximativ jumătate din proprietățile din Centrul Istoric din București necesită lucrări de renovare, un procent foarte mare care ar trebui să scadă cu 5-7% pe an”, continuă Papageorgiadis.

Jumătatea renovată conține, în principiu, unități de leisure și mai puțin de o treime include unități de retail. Tenants mix-ul este: 57% – leisure, 27% – servicii și 19% – fashion, conform studiului publicat de More Real Estate Services. Există doar 2 hoteluri în zonă. „Nu cred că se vor deschide prea multe hoteluri în zonă, în următorii ani, pentru că prețul este destul de ridicat și posibilitatea ca un investitor să dezvolte un proiect fezabil este limitată,” continuă acesta.

„Ce poate crește este segmentul de retail.”, adaugă Ilias Papageorgiadis, care consideră că expansiunea doar pe segmentul de restaurante și cafenele este o strategie gresită.

Mai puțin de o treime din proprietari este formată din străini, în timp ce românii domină zona. Pe lângă cel mai mare proprietar din zonă – Municipalitatea București – există mai puțin de 20 de proprietari mari. Majoritatea proprietăților din Centrul Istoric nu au fost vândute de mai mult de 2 ori. „Acum a crescut interesul străinilor, dar mă îndoiesc că vor găsi foarte multe oportunități investiționale”, a mai declarat Ilias Papageorgiadis.

Prețul de închiriere mediu în Centrul Istoric a scăzut de la 55 EUR/mp în 2008, ajungând la 35 EUR în prima jumătate a anului 2010 și apoi a urcat la 45 EUR în prima jumătate a anului 2011, preț determinat de o creștere a cererii, conform studiului lansat de More Real Estate.

Corina Saceanu

2 Noiembrie 2011 – Romania Insider

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?